Защо на кучето му отнема време да реши къде да се изходи

куче Снимка: iStock

В сички кучета ходят по голяма нужда, но на някои им отнема повече време, за да изберат място, където да се случи това.

Ако и вашият домашен любимец се чувства длъжен да подуши всеки стълб, ограда или храст наоколо, преди да се изходи – то знаете добре какво имаме предвид. Това поведение на косматия ни приятел може да ни се струва досадно и неразбираемо (особено ако навън вали или температурата е под нулата), но за него си има научно обяснение. 

За това – ако на вашия домашен любимец му отнема много време, за да реши къде да свърши работата си, той знайте, че зад това стоят редица причини – при това все основателни! От териториална стратегия до подравняване на магнитните полюси на Земята. 

Dogsandcats.bg

И така – защо на кучетата им отнема толкова време, за да решат къде да се изходят?

Основните причини за това са четири: надушване на миризми на други кучета, тревожност, разсейване и, странно, но факт – магнитните полюси на Земята. 

  • Изпражненията = социална медия за кучета

Може и да ви е странно, но домашният ви любимец има свой профил в социалните мрежи, който не сте направили самите вие. Може да ви звучи смешно, но е съвсем вярно!

При кучетата ни всичко опира до миризми. Ходенето по малка и голяма нужда е един от най-нюансираните и ефективни методи за комуникация на четириногите ни спътници. Ето защо пожарните кранове, електрически стълбове, дървета и стени са толкова популярни – те са като „нюзфийд“ в натоварената „Фейсбук“ група в света на домашните любимци.

кучеСнимка: iStock

Избраното от вашето куче място, където да се изходи, изпраща на другите четириноги в района съобщение за това къде е било то и какво е правило. Когато то подуши дадено място пък, то „чете“ съобщенията, оставени от други животни. И преди сме споменавали, че чрез обонянието си домашният любимец получава информация кои други кучета са в непосредствена близост, какъв е техните сексуален статус, дали определено четириного е приятел или враг, какво е обядвало то днес и кога за последно е било в района. 

Вижте още: Какво толкова души кучето по време на разходка

За някои кучета „посланията“, кодирани в ароматните секрети, съдържащи се в екскрементите на други домашни любимци, служат като сигнал, който им напомня, че е време и те да свършат „тази работа“. Ето защо косматият ви другар понякога се изхожда точно до несъбраната купчинка, останала от друго животно

  • Тревожност и повърхностни предпочитания

Ако домашният ви любимец проявява нервност в други области от живота си, той може да изпитва безпокойство и в момента, когато трябва да иде до тоалетна. Подобно на хората и някои четириноги трудно се отпускат на „обществени“ места. Има някои кучета, например, които отказват да се изходят по време на разходка, но за сметка на това нямат проблем да го направят в ъгъла на задния двор пред дома си. Има и такива, които се нуждаят от повече спокойствие и тишина, за да свършат работата си. 

Ако на домашния ви любимец му е трудно да се изхожда на обществени места, опитайте се да избирате по-малко оживени улици или градинки, можете да го извеждате и през по-тихите часове на деня. 

кучеСнимка: iStock

Някои четириноги могат да развият и повърхностни предпочитания, когато са млади. Това обикновено се случва при първите разходки и се наблюдава най-често при кученца, обучавани на пелени. Палетата може да срещат известни трудности към преминаването към естествени повърхности или да търсят само меки и тревисти терени, където да свършат работите си. Каквито и да са предпочитанията на вашето куче, може да му отнеме известно време, за да намерят точното място – за това трябва да проявите търпение.

  • Влиянието на магнитните полюси

Забелязали ли сте вашето куче да се върти в кръг, преди да заеме позиция за изхождане? Ако тази гледка е нещо обичайно за вас, то можете да благодарите на магнитните полюси за това! И никак не се шегуваме!

Според последно проучване, публикувано в изданието Frontiers in Zoology,кучетата предпочитат да ходят по голяма нужда с тяло, „подравнено“ по оста север-юг. Учените са открили и, че има връзка между уринирането и дефекацията на косматите ни приятели, и други влияния като времето от деня, ъгъла на слънцето, скоростта и силата на вятъра… 

В крайна сметка – доказателствата, че магнитните полета на Земята могат да повлияят на това как и къде вашето куче реши да отиде по голяма нужда, са убедителни. 

кучеСнимка: iStock

  • Не подценявайте разсейващите фактори

Магнитните полета, предпочитанията на повърхността, обусловеният навик и комуникацията имат силно влияние върху предпочитанията на вашето куче относно мястото, където да се изходи. Но понякога…домашният ви любимец просто си прекарва добре, защото обича разходките навън. 

Точно така, ако сте го подозирали, държим да ви уверим, че имате право. Някои кучета се бавят нарочно, защото са научили, че веднага щом свършат работите си навън, ще бъдат върнати обратно на закрито. Така че – те ще отделят време, за да подушат наоколо, ще ходят по-бавно и ще бъдат по-взискателни, докато изберат място, на което да отидат по голяма нужда. Само и само, за да останат по-дълго време навън. 

Как да помогнете на вашето куче да се изходи по-бързо?

Сега, след като знаете защо на вашия домашен любимец му е необходимо известно време, за да избере идеалното място, където да се изходи, може би ще проявите повече разбиране и търпение спрямо животното. 

кучеСнимка: iStock

Обучението за ходене по малка или голяма нужда по команда или сигнал рядко дава надеждни резултати, но все пак бихте могли да го опитате. Ключовото тук е последователността, както и винаги да възнаграждавате животното, когато успешно свърши работите си. 

Следващият път, когато се почувствате нетърпеливи, докато кучето ви решава къде да отиде по голяма нужда, запомнете: сложните му биологични системи работят заедно по доста невероятен начин, за да елиминират отпадъците в организма му и същевременно да го свържат със света около него. Като се замислите – не е никак проста работа!

 

Вижте още:

Защо кучето рита с крак, след като се изходи

Защо кучето изглежда развълнувано, след като се изходи

Виж още