Могат ли кучетата да повръщат от стрес?

куче повръщане Снимка: iStock

С тресът е нещо, с които всички се сблъскваме от време на време. Но знаехте ли, че вашето куче също може да почувства негативните ефекти от него? Да, стресът е реален проблем, който може да се прояви по много начини, включително – повръщане. 

Признаци, че едно куче е стресирано

Като собственик на домашен любимец има вероятност да познавате питомеца си доста добре и може дори да почувствате, че имате някаква специална връзка с него. Вероятно можете да усетите, когато четириногото е гладно, иска да се разходи, в режим на гушкане е или дори – кога е стресирано.

куче повръщанеСнимка: iStock

Домашните ни любимци проявяват множество поведения, които индикират, че страдат от нездравословни нива на стрес. Въпреки че не са в състояние да общуват с нас в традиционния смисъл, те показват настроението си по други начини. Ако сте забелязали наскоро промени в поведението на четириногото, то има голям шанс то да се бори с безпокойство или стрес.

Dogsandcats.bg

Точно като хората,

всяко куче е различно и държанието му варира в зависимост от породата и личността. Повръщането е ясен знак, че нещо не е наред – независимо дали е предизвикано от факта, че животното е изяло нещо, което не му харесва, или е стресирано от околната среда. 

Какво казва науката?

Кучетата повръщат, когато стомахът им се опитва да изхвърли вредни вещества като чужди предмети или погълнати токсини.

Може би косматият ви другар е попаднал на кошчето за боклук, което точно днес забравихте да изхвърлите? От друга страна, ако повръщането е хронично, това може да е признак на заболяване, алергия или друго здравословно състояние. Ако случаят е такъв, наложително е да заведете питомеца си при ветеринарен лекар за преглед.

куче повръщанеСнимка: iStock

Стресът може да бъде емоционален, физически или социален, така че е важно да вземете под внимание поведенческите модели на вашето куче и да видите дали можете да стигнете до корена на това, което причинява повръщането.

Какво можем да направим, за да помогнем на кучето си?

Първата стъпка към намаляване на стреса е да съумеете да разпознаете, че нещо тревожи питомеца ви. След като установите кои са стресорите, можете да започнете работа, за да облекчите безпокойството на животното и да осигурите комфорта му. 

Ключът към това да помогнете на кучето си да се почувства по-добре е балансът. Докато големите промени в живота – като преместване, нов член на семейството или второ куче, несъмнено са стресиращи за животното, важно е да разполагате с инструментите, които ще му помогнат да остане здраво и щастливо.

куче повръщанеСнимка: iStock

Няколко са начините, по които можете да направите живота на кучето си възможно най-спокоен. И те включват полагане на усилия за предотвратяване на стресови ситуации, придържане към рутина, чести упражнения, прекарване на качествено време заедно, следване на правила и питателна, добре балансирана диета. 

Вижте още: 

Защо кучетата ядат неща от земята

Защо кучетата ядат трева

Виж още