Защо кучетата ядат трева

куче яде трева Снимка: iStock

А ко попитате вашия ветеринарен лекар, той най-вероятно ще ви каже, че въпросът „Защо кучето ми яде трева?“ е сред най-често задаваните от собствениците на домашни любимци. И това е нормално – все пак четириногите ни приятели не са тревопасни, логично е да помислим, че похапват трева, защото усещат някакъв дискомфорт, имат проблем и като цяло да се усъмним, че нещо не е наред. 

У повечето стопани на кучета битува идеята, че ако любимецът им си хапва трева навън, това е свързано с желанието му да повърне. По този начин един вид животното се „пречиства“ от нещо, което му тежи или го дразни. Няма категорични доказателства в подкрепа на тази теза – дори напротив. Защото причините, поради които кучето яде трева са няколко и те далеч не се изчерпват с разстроен стомах. 

Според ветеринарните лекари това може да се дължи на вроден инстинкт,навик или скука, PICA (термин за заболяване, което се характеризира с ядене на неща, които по принцип не са храна за животното), недостиг на определени хранителни вещества, както и естествено прочистване от паразити (G.I. relief). Нека ги разгледаме по-подробно:

Pica (Пика)

Това е технически термин, характеризиращ заболяване, свързано с ядене на неща, които по принцип не са типични за дадено животно. Понякога Пика e знак за определен хранителен дефицит, но в повечето случаи подобно поведение по-скоро значи, че на домашния ви любимец му е скучно, особено, когато става въпрос за малки и подрастващи кученца. Хапването на трева е сред най-разпространените проявления на това хранително разстройство, като повечето специалисти са единодушни, че спада към нормалното и неопасно кучешко поведение.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Какво представлява хранителното разстройство Пика (линк)

Инстинкт

Според изследователи до 10% от изпражненията на дивите вълци и кучета са съставени от преработени трева и фураж. Това показва, че може би в природата на четирикракия ни приятел, по-точно в ДНК-то на неговите предци, е заложено да се опитват да балансират местната си диета и с растителни съставки.

Навик или скука

Някои кучета просто обичат вкуса на трева в устата си, колкото и да не ви се вярва! Ако наблюдавате по време на разходка малко по-внимателно любимеца си, ще забележите, че той търси конкретни, по-остри тревички, които леко гъделичкат венците му. Скуката прави нашите четириноги приятели странно изобретателни – постарайте се да разнообразите излизанията си с различни игри и забавления!

Липса на хранителни вещества

Всяко растение, което консумираме, ни носи определени хранителни вещества. При кучетата обаче е малко по-различно, тъй като те нямат ензимите за разграждане на някои храни. За да си набавят фибри те хапват трева, но тя не се усвоява добре и това предизвиква дразнене на стомаха. Според тази теория, когато „пасат“ те се самолекуват, тъй като свързват тревата с повръщане.

Глад

Според интересно проучване, направено в Австралия, когато са гладни кучетата дъвчат по-често трева, отколкото ако са хапнали преди това. Дали между двете неща има връзка – можете да видите по поведението на домашния ви любимец.

Естествено прочистване от паразити

Тази теория се опира на проучване, направено през 2008 година, според което кучетата похапват трева, защото по този начин естествено се прочистват от чревни паразити. Това е така, защото самото животно не разбира, че вие го обезпаразитявате и желанието му за прочистване е по-скоро инстинкт. Генетично поведение, което кара кучето да се чувства добре.

повръщаноСнимка: iStock

Където и да се крие истината, едва около 10% от кучетата изглеждат болни или показват някакви признаци, когато хапват трева. 25% пък задължително повръщат, след като са били „на паша“. 68% от животните хапват трева всеки ден или веднъж седмично, а 32% - веднъж на месец.

Статистиката сочи още, че по-често по-младите кучета обичат да си похапват зеленина, отколкото по-възрастните им събратя. 

Трябва ли да се притесняваме или да отучим кучето да яде трева?

В повечето случаи фактът, че кучето ви от време на време похапва трева, не бива да ви тревожи. Специалисти в цял свят са на мнение, че това странно за месоядно животно поведение, има своите причини. Каквито и да са те – то това е безопасно и в някои случаи – дори здравословно.

Ако все пак се притеснявате, че кучето ви изпитва нездрав интерес към хапването на трева, то има няколко неща, върху които да помислите, преди да предприемете каквито и да е било действия. 

На първо място – опитайте се да разберете причината защо вашето куче яде трева. Наблюдавайте дали повръща, след като я консумира. Ако да – променете диетата му, добавяйки продукти с повече фибри. Ако ли не – значи най-вероятно се касае за навик или скука. В този случай можете да помислите как да направите разходките му по-интересни – включете повече игри и забавления, ангажирайте вниманието му. Осигурете му повече движение, купете му и нови играчки за дъвчене. 

Истината е, че никой не знае точно защо кучето ни обича от време на време да си похапва трева навън. Важно е да не пречим и да не се караме на животното, когато го прави, както и да следим да не „пасе“ от тревни площи, за които имаме съмнения, че са третирани с химикали, потенциално опасни за здравето на любимеца ни. 

Освен хербицидите и пестицидите, които са токсични за животното, има много домашни и градински растения, които са отровни за кучета. За това – бъдете внимателни, проучете какви растения виреят в района, където разхождате четириногия си приятел. И най-важното – не се тревожете, в поведението му няма нищо нередно или неестествено!

Виж още