Могат ли кучетата да са алергични към хората

куче алергия Снимка: iStock

З ачервени, течащи очи, хрема и кихане – това са класическите признаци на човек, който е алергичен към кучета. Но съществува ли обратния вариант – възможно ли е едно четириного да бъде алергично към стопанина си? 

Краткият отговор е да, при това се случва по-често, отколкото си мислите! Четириногите могат да бъдат алергични към същите неща, както и хората: цветен прашец, храна и животински пърхот. А ние, технически, сме животни, които произвеждат пърхот. 

кучеСнимка: iStock

До скоро малцина обмисляха възможността, че собственикът може да е причината кучето да проявява признаци на алергия, но към днешна дата все повече ветеринарни лекари тестват четириногите и за този вид непоносимост. 

Dogsandcats.bg

Какви са признаците, че вашето куче може да е алергично към вас?

Няма да можете да разберете дали вашето куче е алергично към вас само въз основа на симптомите, които проявява, защото в голямата си част те са идентични с признаците на която и да е било алергия. Това най-често е сърбеж по кожата и по-рядко - респираторни или стомашно-чревни проблеми, както и:

  • Чесане и облизване (особено в областта на слабините, ануса, очите, ушите, лапите и подмишниците)
  • Хрема, сълзене на очите и кихане
  • Копривна треска
  • Диария

Във вас може да се прокрадне подозрение, че вие сте причината, ако признаците на алергия на домашния ви любимец не са сезонни или свързани с диетата му. Като цяло, косматите ни другари споделят домовете и живота ни, така че освен ако не са отделени от нас, е доста трудно да се изключи човешкият пърхот като възможна причина. Но ако вашият питомец прекара седмица или повече на хотел или на открито и се върне при вас в значително подобрено състояние, то е дошъл момент да обмислите и тази възможност. 

куче алергияСнимка: iStock

Какво да направите, ако кучето ви е алергично към хора

Въпреки че ни звучи като най-ужасното нещо, което можем да си помислим за най-добрия ни приятел, има начини да се преборите с тази ситуация.

  • Работете върху околната среда

Къпете се и мийте с шампоан често. Не кучето ви, а самите вие! Колкото по-голяма част от пърхота можете да измиете в канализацията, толкова по-добре. Това няма да излекува проблема, но безспорно ще е от полза.

Почиствайте дома си регулярно – пърхотът във вашето домакинство се носи във въздуха и се утаява като прах навсякъде. За това – отървете се от килими и тапицерии, които не могат да се перат, както и от прилепнали тъкани като кадифе, например. Вместо това заложете на постелки, които могат да се перат, покривала за мебели или гладка тапицерия като кожа, по която не полепва мръсотия.

кучеСнимка: iStock

  • Не споделяйте леглото с кучето си

Ако трябва, сменяйте чаршафите си често и не позволявайте на животното да спи под завивките.

  • Проветрявайте често

Дори и навън да е хладно, стремете се да отваряте прозорците в дома си по-често, за да увеличите напречната вентилация. 

  • Помислете за пречистватели за въздух 

Кучетата, които са алергични към хора, често са алергични към други неща, така че контролирайте колкото се може повече от тези алергени.

  • Включете подходящи добавки е менюто на кучето

Добавки като Омега-3 и Омега-6 есенциални мастни киселини могат да помогнат за намаляване на възпалението. Алергичните реакции можете да контролирате с антихистамини, но следвайте насоките на ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

Сигурни сме, че е безкрайно неприятно да разберете, че кучето ви може би е алергично към вас. Ако има избор обаче, бъдете сигурни, че четириногото би избрало да прекарва повече време с любимия си човек, дори това да означава известен дискомфорт за него!

Вижте още: 

Зимни алергии при кучета: причини и симптоми

Може ли кучето да хване бълхи през зимата

Виж още