Може ли кучето да хване бълхи през зимата

куче бълхи Снимка: iStock

М ного стопани на кучета приемат, че бълхите умират през зимата в следствие на по-неблагоприятните условия и по-ниски температури навън. За това и не намират за необходимо да обезпаразитяват толкова редовно външно домашния си любимец. За това – няма как да не се запитаме: 

Трябва ли да се притесняваме или не за бълхите през по-хладните месеци? 

Изненадващият за мнозина отговор е, че ДА, дори и през зимата домашният ви любимец може да хване бълхи – поради жизнения им цикъл. А борбата с кръвосмучещите паразити е продължителна и неприятна, както за животното, така и за семейството му. 

бълхиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За жизнения цикъл на бълхите

Може да се изненадате да научите, но голяма част от жизнения цикъл на бълхите може да се случи и без домакин. Докато са на достатъчно топло и влажно място, яйцата на паразитите могат да се излюпят и без наличие на гостоприемник. 

Това на практика означава, че ако някоя бълха попадне в дома ви през по-топлите месеци (може дори да не разберете как това се е случило!), яйцата й могат да лежат някъде на уютно в хола ви и търпеливо да чакат подходящия момент, в който да се излюпят и да се прехвърлят върху козината на домашния ви любимец.

Освен това – веднъж прикрепила се върху един гостоприемник, бълхата е изключително издръжлива и дори ниските температури навън, с които животното се сблъсква при ежедневните си разходки, не могат да я убият. 

Дори и да не са влезли в къщата ви, има много места навън, които представляват „уютен подслон“ за бълхите и са достатъчно топли, за да ги поддържат живи. Не е задължително температурите да са високи – по-хладното време не пречи на бълхите и техните яйца. А по-топлите зимни дни са истинска благодат за паразитите.

Обърнете внимание на дома си

Както споменахме, бълхите и техните яйца могат лесно да се спотайват из различни места във вашия дом. За това е важно редовно да почиствате с прахосмукачка всички килими, постелки, както и ъглите, където може да се събират топки паднала козина на домашния ви любимец. Коридорът и шкафът, където държите обувките си също следва да бъдат редовно дезинфекцирани. 

куче бълхиСнимка: iStock

Почиствайте щателно леглото на косматия си приятел на определен период от време (най-добре е ако е със сваляща се външна част – директно в пералнята на по-висока температура), за да сте сигурни, че сте убили всички възможни попаднали по един или друг начин яйца на бълхи в него. 
Помнете –

няма как да се отървете от бълхите на домашния си любимец, ако не вземете мерки и за околната среда, в която живее той. В конкретния случай – вашия дом. 

Вижте още:

Как да защитим кучето си от бълхи

Какви алергии могат да имат кучетата

Виж още