Може ли кучето да има повече от едно име

куче Снимка: iStock

Е два ли има собственик на куче, който да няма набор от сладки прякори за домашния си любимец, различни от неговото „основно и законно име“, фигуриращо гордо върху удостоверението му за осиновяване, сертификат за родословие или Европейския паспорт на животното. 

Често се случва стопаните на четириноги да са особено изобретателни и оригинални, що се отнася до измислянето на широка гама от галени имена, с които да наричат домашния си любимец. Някои кучета имат по три-четири такива сладки и милички прякори. Но дали е добра идея да „кръщаваме“ питомците си по повече от един начин? И можем ли да сте сигурни, че ако извикаме по време на разходка в парка, например, кучето с „второто му име“ то ще реагира?

кучеСнимка: iStock

Отговорът на въпроса 

Dogsandcats.bg

дали домашните любимци могат да имат повече от едно име, което да разпознават, зависи от редица фактори. Включително – имената, които сте избрали, как ги казвате и как обучавате животното да учи нови думи. 

Кучетата и говоримият език

Според сътрудника на Psychology Today и невропсихологически изследовател Стенли Корен, едно куче (статистически погледнато), е способно да разпознае около 165 думи. При терапевтичните четириноги, както и някои „изключителни“ животни тази цифра достига до 250. Тази информация кара експертите да смятат, че домашният ви любимец със сигурност има капацитета и способността да отговори на две различни имена. Има някои неща обаче, които могат да направят по-малка вероятността да запомни и двете или да го накарат да реагира по-често на едното за сметка на другото. 

Вижте още: Колко думи може да научи едно куче

Като цяло, най-лесните имена за запомняне от кучетата са тези, които се състоят от две срички. Това, вероятно се дължи от части на възможността да се състави песен, с чиято помощ много собственици на кучета си помагат в обучението на това как да привикнат косматия си приятел към това как се казва.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да научим кучето как се казва 

Привличане на вниманието на кучето

Ако сте решили, че искате да обучите домашния си любимец да отговаря на повече от едно име, то трябва да се замислите за две неща – как да придадете положителна асоциация с „новото“ от тях и как да предложите на животното стимул, за да го запомни. 

Винаги, когато казвате новото име на четириногото и то реагира на него се погрижете да имате под ръка лакомство. Чрез похвали и поощрения винаги, когато изричате името, ще създадете положителна асоциация у кучето и с течение на времето ще му дадете стимул да ви отговаря. 

За какво да внимавате

Едно от нещата, които трябва да избягвате да правите, когато учите кучето си на името му, е прикачването на други коригиращи команди към него. Така може да объркате животното и то да не се ориентира добре какво се иска от него.

кучеСнимка: iStock

Опитайте следното: вместо да казвате, например „Рекс, не!“, използвайте само коригиращата команда „не“, а името му – оставете за по-положителни ситуации, които водят до игри или похвала. Това е особено полезно за кучета, които са осиновени в зряла възраст и чието име се опитвате да смените. 

Вижте още: Да сменим или не името на осиновено куче

Защо кучето ми не отговаря на името си?

Понякога може да се случи кучето не само да не отговаря на повече от едно име, но дори да откаже да реагира и на „основното си“. Това може да се дължи на редица неща. 

кучеСнимка: iStock

Според Vetstreet една от най-често срещаните причини, поради която животното спира да реагира на стопанина си – независимо по какъв начин го вика, е че то просто не е било научено на това. Дресурата на четириного и обучението му на нови неща, включително на това как се казва, изисква фокус, последователност и положително подсилване. Ако използвате името на кучето си главно, за да го накарате да направи нещо – като „ела тук“ или „слез от дивана“, то е вероятно четириногото просто да не е сигурно какво се иска от него. А може и да тълкува името си като команда, на която не желае да обърне внимание към настоящия момент. 

Някои кучета може да не отговаря на различни имена и поради специфични физически проблеми. По-възрастните животни, които имат увреден слух може дори да не осъзнават, че някой ги вика. 

кучеСнимка: iStock

Синдромът на кучешката когнитивна дисфункция, който не е необичаен сред гериатричните кучета, може да повлияе и на функциите за учене и памет на домашния любимец.

В заключение можем да обобщим, че кучетата със сигурност са способни да разберат и да отговорят на ново име. Или дори на два различни прякора, използвани от стопанина им редовно. Ефикасността, разбира се, ще зависи от самото четириного и използваните от собственика му имена. Но в повечето случаи, ако животното е в състояние да формира положителна асоциация с името, то най-вероятно ще му отговори. 

 

Виж още