Да сменим или не името на осиновеното куче

куче Снимка: iStock

Ф лъфи, Пухчо, Шаро, Мурджо – не всяко кучешко име буди възторг щом го чуете, нали? Когато обаче осиновим куче то най-вероятно вече е кръстено от предишните си собственици или служителите в приюта, които са се грижили за него. И тъй като взимайки го у дома вие искате да направите най-доброто за животното, със сигурност няма как да не се зачудите – дали е добра идея да смените името на осиновения си космат приятел, което не харесвате особено много или не?

Много хора се притесняват, че промяната на името на животното може да го обърка или да предизвика емоционален стрес. Ситуацията винаги зависи от конкретния случай, но в по-голямата си част собствениците на осиновени домашни любимци трябва да знаят, че животните обикновено нямат нищо против ако името им бъде променено. 

куче от приютСнимка: iStock

Какво е името за кучето

За повечето хора името е нещо много важно – ние се идентифицираме с него, свързваме го с конкретна личност и черти на характера. И сме склонни да приемаме, че същото се отнася и за домашния ни любимец. В действителност обаче кучетата не мислят за името си по същия начин, както хората.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Как да научим кучето как се казва

Да, имената помагат за комуникацията между човек и неговия четириног приятел, но не влияят на начина, по който животните мислят за себе си. За това и новото име за осиновеното ви куче не би означавало за него нищо повече, отколкото старото.

Всъщност животното свързва името със себе си едва, когато стопанинът му започне да се обръща с него и да го вика. Добре обученото куче ще гледа към собственика си всеки път, щом чуе името си – то се научава да разпознава звуците и да ги свързва със себе си, както и какво се очаква от него.

Дори кучето да знае старото си име от години, няма да бъде обидено, ако решите, че не ви харесва и искате да го смените. Важно е просто да го обучите правилно, за да разпознава новият начин, по който ще го наричате.

кучеСнимка: iStock

Ново начало

Има случаи, при които промяната на името на кучето всъщност е в негов интерес. Ако животното е било травмирано или малтретирано в миналото, то може би свързва името си с негативните преживявания.Може би предишният му собственик е викал по него точно преди да го удари и сега четириногото предусеща предстоящата болка след изричането му. Дори и да не е било малтретирано, ако кучето научи, че името му се използва само в негативни ситуации, то може би мисли, че го викат само, когато е направило нещо лошо. 

Във всички случаи идването в нов дом е ново начало както за стопаните, така и за кучето. Независимо какво е преживяло до момента, това е неговият шанс да започне отначало с ново семейство, преживявания и емоции. А старото име винаги носи в себе си миналото.

Как да промените името на кучето

Ако сте решили да промените името на домашния си любимец, добре е да поговорите с хората от приюта, които са се грижили за животното и са запознати с историята му.

Повечето кучета получават нови имена в момента, в който преминат през вратата - има вероятност и вашият нов космат приятел да се нарича по този начин от съвсем скоро. Персоналът на приюта също може да ви даде представа за неговия произход и да ви каже какъв е бил предишният му живот.

кучеСнимка: iStock

След като съберете необходимата ви информация и сте сигурни, че и вие, и кучето ще се чувствате по-добре ако то получи ново име, важно е да вземете решение бързо. За да свикне животното с новия начин, по който ще се обръщате към него, необходимо е да започнете да използвате името още, щом го вземете вкъщи. Така четириногото по-лесно ще започне да се асоциира с него и новия си живот. 

За по-възрастни кучета или такива, които са привикнали с името си, треньорите препоръчват в началото да комбинирате старото и новото име, за да им помогнете по-лесно да направят връзката. 

Не забравяйте за лакомствата и похвалите

За да помогнете на кучето да премине по-лесно от старото към новото, няма нищо по-добро от положителното подсилване. Винаги, когато реагира или се обърне на новото си име – давайте лакомство и хвалете животното. Така то постепенно ще започне да свързва думата с всички хубави неща в живота и ще се обръща към вас с положителна асоциация. 

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Използвайте името в различни ежедневни обстоятелства и се стремете винаги да го изричате само за положителни неща, а не да се карате и да крещите на животното. 

кучеСнимка: iStock

Когато става въпрос за кучешки имена – те със сигурност имат по-голямо значение за стопаните, отколкото за домашните им любимци. В крайна сметка – те не могат да се представят с името си в кучешкия парк, нали? Важно е животното да разпознава името си като нещо добро, а не да го свързва с негативни асоциации. Така то с удоволствие ще иска да го чува пак и пак!

 

Вижте още: 5 най-популярни мита за кучетата от приют

Виж още