Можем ли да даваме на кучето си бебешка храна?

куче храна Снимка: iStock

Д а имате у дома болно или стресирано куче може да е трудно само по себе си, но ако домашният ви любимец отказва и да се храни, предизвикателството става още по-голямо. В случай, че косматият ви другар не яде, може да се чудите с какво да провокирате апетита му, без обаче да рискувате да му причините допълнителен дискомфорт или стомашно разстройство. Нещо хранително, меко и без добавени подправки… като бебешка храна, например. Но безопасна ли е тя за кучетата?

куче хранаСнимка: iStock

Краткият отговор е: Да, кучетата могат да ядат бебешка храна. Има обаче някои неща, които да имате предвид. Защото, наглед безобидна, тази промяна в менюто на питомеца ви може да има някои непредвидени и нежелани последствия. Не бива да забравяме и, че кучетата имат различни диетични нужди от хората. 

Кога можем да дадем бебешка храна на кучето си?

Болно куче със стомашни проблеми или общи затруднения с храносмилането може да вирне нос при вида на обичайните гранули в паничката си, но е възможно да прояви интерес към нещо ново, като мокра кучешка формула (консерва или пауч), както и към ароматна, лесно смилаема храна като бебешката. 

Dogsandcats.bg

бебешко пюреСнимка: iStock

Според Сара Фрийър, ветеринарен лекар към болницата Къмингс в Пенсилвания, цитирана от PetMD, бебешката храна може да е добър вариант като „временно решение за насърчаване на апетита на домашния ви любимец в ситуация, в която нищо друго не работи“.

Знаем, че новите храни винаги са привлекателни за кучетата, дори и за тези с по-нисък апетит. За това и бебешките пюрета могат да бъдат лесен начин да дадете на домашния ви любимец лекарство, което трябва да приема с храната си. 

Храненето на кучето ви с лъжица или две бебешко пюре от време на време безспорно има своите ползи, но специалистите съветват този вариант да се използва пестеливо и само при необходимост. Това със сигурност не е дългосрочно решение, тъй като четириногите имат различни хранителни нужди, които се покриват най-добре от диета, насочена специално към тях.

куче проси хранаСнимка: iStock

Ако вашето куче проявява признаци на стомашно-чревен дистрес или има някой от следните симптоми, първото нещо, което трябва да направите, е да го заведете при ветеринарния си лекар:

Знаци, за които трябва да внимавате

 • Повръщане
 • Диария
 • Анорексия (отказване на храна)
 • Запек
 • Отказ от пиене на вода

След като сте посетили кабинета на специалиста и сте обсъдили с него въвеждането на бебшка храна като временно решение в менюто на питомеца си и имате зелена светлина, има няколко начина как да я дадете на животното. 

куче хранаСнимка: iStock

Най-популярният от тях е да затоплите бурканче с бебешко пюре до стайна температура, а след това да добавите вода, за да го разредите. Така ще се получи нещо като топъл, ароматен бульон, който ще направи гранулите по-апетитни дори да най-придирчивите кучета.

Друг, по-бърз вариант, е да добавите няколко лъжици върху обичайната храна на четириногото. По-разумно е да започнете с по-малки бурканчета бебешка храна, особено ако си имате работа с болно куче, което може да има нужда от едва няколко лъжици от нея, преди да се върне към обичайното си меню. 

Какви видове бебешка храна може да яде моето куче?

Бебешката храна се предлага в различни вкусове, давайки ви много възможности за избор. Препоръчително е да се стремите към такава с по-високо съдържание на протеини и по-малко въглехидрати. Или с други думи – ориентирайте се към ястия на основата на месо (по-малко грах, повече пилешко, говеждо или агнешко). Две от съставките, които задължително трябва да избягвате, са чесън и лук. Четете внимателно етикетите, защото много от пюретата, подходящи за „вечеря“, например, съчетаващи зеленчуци и месо, съдържащ лук на прах. 

куче хранаСнимка: iStock

Някои от вкусовете бебешки пюрета, които са най-подходящи за консумация от кучета, са с:

 • Говеждо месо
 • Пиле
 • Пуйка
 • Сладък картоф
 • Банан
 • Тиква

И както при всяка нова храна, добра идея е да наблюдавате кучето си след като е хапнало бебешки пюрета, за да сте сигурни, че ги усвоява добре.

бебешко пюреСнимка: iStock

И не на последно място – уверете се, че сте изхвърлили неизползваната бебешка храна на следващия ден. След като се отвори, тя е годна само за около 24 часа. Така че – не рискувайте и изхвърлете остатъците, вместо да ги дадете на домашния си любимец на следващия ден. 

Колко бебешка храна е подходяща за кучетата?

Умереността е ключова. Вместо да започнете с голяма порция (цяло бурканче, например), добавете първо няколко лъжици наведнъж, за да видите как животното ще реагира и ще се справи, преди да продължите със захранването. 

Като цяло, ако давате на вашия домашен любимец бебешка храна, най-добре е да не я превръщате в постоянна част от редовното му меню. Помнете – формулата, създадена за кучета, винаги ще бъде най-добрият ви залог. 

куче хранаСнимка: iStock

 

Виж още