Можем ли да накараме кучето да спре да гони котки

куче и котка Снимка: iStock

К учетата и котките могат да живеят заедно в перфектна хармония, но няма как да се отрече, че дори и да са отраснали заедно, винаги има малко напрежение помежду им. Четириногите са товарни животни, които обичат човешка компания, докато мъркащите домашни любимци са по-скоро самотни ловци, които предпочитат независимостта. Често кутретата си играят на преследване като малки, а това може да бъде възприето от котките като заплаха.

Независимо дали се касае за съвместното съжителство на домашни любимци или просто нямате желание да гоните всеки път питомеца си, когато наблизо мине котка, стопирането на нежеланото поведение е важно, дори и ако вашето четириного е добронамерено.

Освен това, както споменахме, желанието на кучето за игра ще бъде разтълкувано от котката като хищническо и тя инстинктивно ще поиска да се скрие, за да се почувства в безопасност. 

Dogsandcats.bg

куче и коткаСнимка: iStock

Добрата новина е, че това поведение може да се контролира. За да съумеете да го управлявате обаче, нека заедно вникнем в същината на проблема. А именно: 

Защо кучетата преследват котки?

Когато едно куче преследва котка, това обикновено е, защото то следва инстинктите си. Особено в случаите, когато говорим за ловни или пастирски породи. Понякога четириногите преследват други малки животни, защото искат да си поиграят – те не възприемат котката като потенциална плячка, а по-скоро като топка, която е хвърлена и след която могат да потичат. 

Вижте още: Защо кучетата гонят котки

При някои кучета преследването на котки не е чак толкова добронамерено, тъй като движението на другото животно може да отключи силен инстинкт за преследване (наричан още хищнически). Любопитно е, че има много случаи на четириноги, които живеят с котки в продължение на години без да ги гонят, преди внезапно да развият този инстинкт. За това е важно да спрете кучето си от преследването веднага щом забележите у него подобно поведение. 

куче и коткаСнимка: iStock

Ръководство стъпка по стъпка как да спрете кучето си да преследва котки

Много по-лесно е да обучите домашния си любимец, докато все още е малко кученце и да затвърдите у него идеята, че преследването на котки не е приемливо поведение. Въпреки това – можете да го направите и в зряла възраст, като приложите няколко различни метода.

  • Метод 1: Контролирайте вниманието му

Вземете леглото на вашата котка (или клетката й, в зависимост къде спи) и я поставете в средата на хола си, например. Уверете се, че мъркащата животинка има на разположение играчка или друг предмет, който да я занимава. След това донесете кученцето. Мигновено то ще бъде заинтригувано от котката, най-вероятно ще се опита да я подуши. Опитайте се да привличате вниманието на кутрето всеки път, когато тръгне да се приближава към котката. Награждавайте го всеки път, щом ви послуша. 

куче и коткаСнимка: iStock

Целта е да формирате у кучето идеята, че всеки път щом погледне котката, но вместо към нея, се приближи към вас, то ще бъде наградено. Това ще подчертае, че от животното се иска да не притеснява котката и то постепенно ще започне да асоциира оставянето й на мира с възнаграждаване и похвала. 

След като сте практикували командите известно време и ако смятате, че е безопасно – пуснете котката си да се разходи спокойно из стаята. Ако кучето тръгне към нея – извикайте го и го наградете при подчинение. Ако не го направи – твърдо му кажете да спре, махнете котката и опитайте отново по-късно. 

Ако вашият домашен любимец е развил поведението за преследване в по-късен етап от живота си обаче, може да се нуждаете от малко по-различен подход, за да го спрете. 

куче и коткаСнимка: iStock

  • Метод 2: Повикайте кучето при себе си

Ако вашето куче започне да гони котка, независимо дали се случва на улицата или в дома ви, незабавно привлечете вниманието му към себе си. Спрете да се занимавате с всичко друго, което правите и се фокусирайте върху поведението на животното. Това е важно, защото идеята е да спрете преследването още, преди да е започнало. Разсейването на вашето куче винаги е добър начин да установите граници.

Всеки път, когато домашният ви любимец обърне внимание на котка, използвайте строги команди за послушание като „спри“ или „мирно“. Тембърът на гласа ви трябва да внуши идеята, че преследването на котката не е добро поведение и четириногото трябва да спре да го прави незабавно. 

котка и куче хранаСнимка: iStock

  • Метод 3: Използвайте регулируем повод

Ако кучето ви продължава да гони всяка котка, която се изпречи на пътя му по време на разходка, опитайте се да го водите на повод, който се разтяга. Отново – щом забележите, че животното наблюдава котка, привлечете вниманието му към себе си. Ако ви обърне внимание, а игнорира нея – почерпете го с лакомство. Поводът ви дава спокойствието и контролът, че четириногия ви другар няма да хукне в преследване, което в крайна сметка може да не завърши особено благополучно. 

Може да забележите, че с времето кучето ви ще започне да поглежда към вас автоматично, когато наблизо има котка. Не забравяйте да го поощрите за това, че се обръща към вас, търсейки одобрението ви, а не тръгва инстинктивно да я гони.

куче и коткаСнимка: iStock

Други начини да спрете кучетата да преследват котки

Ако въпреки всичко вашето куче продължава да преследва котки, може би ще се наложи да се замислите, дали няма някои определени фактори в живота му, които може би водят до това поведение. Например – дали получава достатъчно упражнения и физическа активност? Ако отговорът е по-скоро отрицателен, то преследването може да е начин то да изразходва част от допълнителната си енергия, гонейки котката. Решението – по-дълги и предизвикателни разходки. И накрая – помислете дали да не заведете домашния си любимец на треньор или специалист по кучешко поведение. 

куче и коткаСнимка: iStock

Мнозина смятат, че е съвсем в реда на нещата едно куче да преследва котки. Ние обаче сме на мнение, че освен опасно (за по-дребните животни), това поведение може да се контролира. А случаите на четириноги, чиито най-добри приятели са именно котки, го потвърждават!

 

Виж още