Можем ли да ограничим линеенето при Джак Ръсел териерите?

Джак Ръсел териер Снимка: iStock

В ъпрос: Как можем да се "преборим" с непрестанното падане на косми от кучето ни, което се случва целогодишно? Породата е Джак Ръсел териер.

Поради двойната си козина, Джак Ръселите линеят умерено през цялата година, като падането на козината може да се засили при смяна на сезоните. 

Какво трябва да знаят собствениците на Джак Ръсели за козината на тези кучета?

Джак Ръсел териерът има козина, която не е много типична за малко куче. Тя е двойна - с по-твърда външна структура и по-меко вътрешно покритие (подобно на вълна), което всъщност действа като изолатор при студено време. Външният (предпазен) слой служи за защита от факторите на околната среда (все пак Джаковете са работни кучета, които в миналото са прекарвали времето си главно навън). Този слой отблъсква вода в допълнение, че по него почти не се задържат прах и отломки.

Няколко са факторите, които влияят на количеството отделена козина, включително структурата й, както и диетата на животното, но в повечето случаи всичко е генетично. 

Dogsandcats.bg

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Всички Джак Ръсели имат двойна козина – това е нещо, което няма как да се заобиколи и е добре собствениците да са запознати с тази особеност.

Именно поради това тези кучета линеят по-интензивно при обичайните сезони на смяна на козината. Така че – колкото и обилно да ви изглежда количеството паднала козина през цялата година, то със сигурност се влошава в определени периоди. 

Като цяло пролетта е може би най-интензивният сезон на линеене при тези териери, тъй като „палтото“ им се подготвя за лятото. Същото се случва и през есента, когато вероятно животното ще свали по-светлата си лятна козина, за да порасне по-дебелата зимна. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Лошата диета и недохранването водят до прекомерно линеене

Винаги обръщайте внимание как кучето ви реагира на храната си. Това се отнася особено за случаите, когато сте я сменили наскоро или сте взели нещо „по-евтино“. Често недобрата диета е причина за повишено отделяне. 

В повечето случаи евтините кучешки храни просто нямат необходимите хранителни вещества, необходими на кучето ви. Ако то започне да линее силно, а не е пролет или есен (тоест, извън обичайните сезони на прекомерно линеене), консултирайте се с ветеринарния си лекар относно менюто му.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Как можем да се справим с прекомерното линеене на Джак Ръсела си?

Джак Ръсел териерите линеят през цялата година, като това е по-интензивно през преходните сезони – есен и пролет. Като се има предвид това, освен да храните домашния си любимец с висококачествена храна, редовното разресване може би е най-добрият начин да се „справите“ с непрестанното падане на козината на животното. Честите бани не са препоръчителни, тъй като козината на тези териери съдържа много естествени масла, които я предпазват. Освен това, прекомерното къпане може да доведе до загуба на блясъка и лъскавината на козината.

Някои стопани на Джакове споделят, че добавки като рибено масло намаляват отделянето, като е добре при въвеждането им (ако ще се случва за първи път), да се консултирате с ветеринарен лекар относно дозировката (за да се избегнат стомашни проблеми и разстройства).

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

 

Виж още