Джак Ръсел териер

джак ръсел териер Снимка: Istock

Други имена

Jack Russell Terrier, Parson Jack Russell Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 30 см.

Тегло

5 - 7 кг.

Живот

10 - 16 г.

Произход

Великобритания

История

Породата води началото си от Девън, Южна Англия, където през 19 век преподобният Джон Ръсел селектира куче, което да му бъде верен другар в лова на лисици и зайци. Сър Джон искал безстрашно, но умно приятелче, което да тича с него по време на преследването, както и да е достатъчно дребно и ловко, за да може да изкара лисиците от дупките им. 

Днес Джак Ръселите рядко се използват за лов, но си остават предпочитана порода за хора с активен начин на живот.

Външен вид

Здрави, енергични и компактни кучета, с балансирано телосложение и мускулесто, набито тяло. Мъжките представители на породата достигат до 35-37 см височина и тегло до 7,5 кг. Очите са бедемовидни, светло или тъмно кафяви, с изразителен и любопитен поглед. Ушите – заострени по краищата и клепнали – по стандарт. Ако се изправят, това е белег за разводняване на породата назад в поколенията, най-често при кръстоски с Рат Териер или Пинчер. 

Преобладаващата окраска е бяло с кафяви и/или черни петна. Срещат се и чисто бели джакове, както и такива с много черно по муцунката. Самата тя е тип “лисича”, а главата е плоска между ушите. Челюстта е добре оформена, захапката е здрава и силна. Опашката на Джак Ръсела стои високо вдигната, в миналото тя се купира. Козината е два вида – гладка или с т.н. „начупен косъм“.

Dogsandcats.bg

Характер

Това малко на вид куче кипи от енергия и няма търпение да я сподели с вас!Джак Ръсел е порода, която изисква от собственика й да води активен начин на живот, да е готов за дълги разходки, игри сред природата и спорт. Представителите й силно се привързват към семейството си, изключително интелигентни, лоялни, чувствителни и общителни. Подхождат дружелюбно към хората, което ги прави лоши пазачи, но пък са доста гласовити – можете да сте сигурни, че ще ви „уведомят“ за всичко, случващо се наоколо. 

Тези кучета не понасят да са дълго време сами. От скука поведението им би могло да стане деструктивно и да пострадат както мебелите, така и личните ви вещи. Ако ви няма, погрижете се кучето да има достатъчно играчки, с които да ангажира вниманието си.

Макар и много схватливи, тези Джак Ръселите са много инатливи и своенравни, а това затруднява обучението им. Въпреки че можете да ги научите дори на по-сложни команди, трябва да се въоръжите с търпение и в никакъв случай да не подхождате с наказания или повишаване на тон. По този начин можете да обидите тези горди кученца и те да загубят интерес към дресурата като цяло. Мъжките представители на породата са склонни към прояви на агресия към кучета от същия пол и вид, което прави ранната социализация особено важна.

Здраве

Джак Ръсел териерите са сред предпочитаните породи именно поради доброто си здравословно състояние. Въпреки че нямат генетично обусловени проблеми са дисплазия на тазобедрената става, пателарна луксация, ушни инфекции и глуакома.

Грижа

Джак Ръселът е смело, любвеобилно, добродушно и вярно куче. Той обича хората, компанията им и се чувства най-добре, когато е център на внимание, обграждан с любов от членовете на семейството си. Ако отглеждате Джака в апартамент, то добре е на разположение на кучето да има поне по-широка тераса или пространство, където да може да играе. 

Необходими са му поне по две разходки на ден, колкото по-дълги, толкова по-добре, защото тези кучета имат неизчерпаем запас от енергия. Те с радост биха тичали до вас в парка или докато карате колело. Най-щастливи, подобно на останалите териери, Джак Ръселите биха се чувствали в къща с двор. Ако оставяте любимеца си сам навън, уверете се, че не може да прескочи оградата, нито да прокопае дупка през нея. Защото в природата на Джак Ръсела е да търси винаги начин да се измъкне, да се “промуши”. Заради заложеното му любопитство, не е добра идея да пускате кучето да се разхожда само в градска среда. Често се казва, че Джак Ръселите “не си знаят размера” и това е съвсем вярно. Тези кученца доста смело подхождат и се заиграват с доста по-големи от тях, а това може да доведе до нежелани инциденти.

Козината им е къса и няма нужда от нищо повече, освен от разресване веднъж седмично. Това е достатъчно да премахне мъртвите косъмчета и да я направи бляскава. Честото къпане не е препоръчително, веднъж на 3-4 месеца е достатъчно, а и самите кучета не са почитатели на баните. Почистване с влажна кърпа след разходка е по-добрият вариант. 

Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си за натрупване на прах и нечистотии, които могат да доведат до инфекции. Ноктите следва да се подрязват редовно, зъбите – да се почистват. Породата е склонна към лош дъх и натрупване на зъбен камък – мийте зъбите редовно и давайте на кучето дентални пръчици след хранене.

Хранене

Джак Ръселът не е капризно на хранене куче. Можете да му давате както кучешка храна, гранули и пастети, така и да разнообразявате с натурални продукти. Без тлъсти и мазни меса, тежки кокали или дреболии - за малкия стомах на любимеца ви може да се окаже непосилна задача да ги смели. Разнообразявайте менюто му с различни видове зеленчуци, сготвени или сурови, обезкостена риба, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца. Добре е храненията да са две на ден, сутрин и вечер, като паницата се прибира през останалото време. Джак Ръселът е доста активно куче с бърз метаболизъм, така че той е постоянно гладен. 

Деца и домашни любимци

Приятелски настроени към всички членове на семейството, Джак Ръселите са първи приятели на най-малките в лудориите и игрите. Най-добре се разбират с пораснали деца, тъй като бебета ги стряскат и плашат с непредвиденото си поведение и реакции. С кучета, особено по-едри от тях, Джаковете съжителстват добре, с котки и други домашни животни обаче, биха се разбирали само, ако са израснали заедно. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още