Можем ли да отглеждаме заедно куче и пор?

куче и пор Снимка: iStock

П оровете и кучетата не са точно най-популярната комбинация от домашни любимци, особено ако нямате никакъв опит. Въпреки това, сами по себе си двете животни могат да съжителстват заедно с някои условия. 

куче и порСнимка: iStock

Възприемат ли кучетата поровете като потенциална плячка?

Това зависи от две неща: породата на кучето и колко усилия сте положили за ранната му социализация.

Приятелски настроени ли са поровете? Могат ли да съжителстват с кучета?

Поровете са обичани и предпочитани домашни любимци поради своя любознателен, игрив и очарователен характер. Те обикновено са малко срамежливи с непознати, но ако им се отдели достатъчно време, те формират силна, дълготрайна връзка със собственика си. Така че да, може да се каже, че поровете са приятелски настроени. Всъщност, често те дори обичат да са в център на вниманието! Но можем ли да отглеждаме куче и пор под един покрив? Отговорът е да, стига да следвате набор от правила.

Dogsandcats.bg

куче и порСнимка: iStock

Как можем безопасно да отглеждаме пор и куче заедно?

Всичко се свежда до ранната социализация. Кучетата могат да живеят в хармония с поровете, но само ако и двамата са правилно обучени. И колкото по-рано започнете, толкова по-добре! Задължително условие, особено в началото, е и вие да сте там и да ги наблюдавате, за да коригирате грешките и да насърчавате правилното поведение. Целта е да създадете положителните асоциации и модели, за да (да се надяваме!) сложите началото на едно красиво приятелство. 

Кои породи кучета не се разбират добре с порове?

Териерите и пойнтерите са били отглеждани с една единствена цел: да преследват малки животни като зайци, елени и патици. След това идват четириногите със силен хищнически инстинкт като хрътките и спортните породи, които преследват плячка, за да я убият. И тъй като поровете са дребни бозайници, повечето ловни кучета – хрътки, шпаньоли, пойнери или териери, ще се отнасят към тях като към плячка.

куче и порСнимка: iStock

Независими, лесни за поддръжка и сладки – това са поровете накратко. Те са социални и спокойни домашни любимци, които обичат човешка компания. Кучетата, от друга страна, са лоялни, мил и привързани. Това обаче не означава, че двете животни ще се разберат незабавно. Необходимо е да сте много внимателни при избора на домашен любимец, тъй като много кучета гледат на поровете не като на приятел, а по-скоро като на храна. 

В идеалния случай, можете да отглеждате заедно куче и пор, ако двете животни израснат заедно или поне - ако кучето е малко, когато го запознаете с новия му съквартирант. 

 

Виж още