На какво се дължат тежките въздишки на кучето ни

куче спокойно Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да чуете звук на въздишка, докато кротко си почивате у дома и да се зачудите откъде идва? 

Свикнали сме, че човешките въздишки винаги имат своето значение – може да са израз на задоволство, умора, релаксация или дори разочарование. Все пак, никой не въздиша просто така, нали? Дали обаче домашните ни любимци изпитват същата гама от емоции, когато въздишат? Нека се потопим по-дълбоко, за да разберем по-добре значението на кучешките въздишки: защо се случват, какво значат и кои звуци при подобните са подобни и често се бъркат именно с въздишки. 

кучеСнимка: iStock

Какво представляват въздишките?

Въздишката е естествена телесна функция, обичайна за хората и за някои животни. Какво я отличава от нормалното, малко по-дълбоко дишане? Е, повечето вдишвания са толкова тихи, че не се регистрират веднага от слуха ни. От друга страна, въздишката е дълго вдишване и издишване, което се отличава с това, че е по-силно. 

Dogsandcats.bg

Популярната наука определя въздишката като „дълбоко дълго вдишване, около два пъти по-голямо от обема на типичното поемане на въздух“. Тя служи като вид разтягане за белите дробове - периодичното дълбоко вдишване надува алвеолите, малки торбички в белите дробове, където кислородът и въглеродният диоксид влизат и излизат от кръвта.

куче спиСнимка: iStock

Кучешката въздишка е естествена телесна реакция, от която собствениците на домашни любимци не бива да се притесняват. 

Защо кучетата въздишат? И какво означава това?

Според статия на Американския киноложки клуб (АКС) въздишките при четириногите могат да бъдат предизвикани както от положителни, така и от отрицателни емоции. 

кучеСнимка: iStock

Когато въздишката е съчетана с полузатворени очи, тя съобщава, че животното изпитва удоволствие, а ако те са широко отворени, може би се касае за разочарование тип „Ех, предполагам, че няма да поиграем заедно, нали“, смятат специалистите. 

Въпреки това, от АКС заявяват още, че докато въздишките могат потенциално да показват недоволство, по-скоро тези стенания са признак за удоволствие. Опитайте се да проследите цялостния език на тялото на домашния си любимец, когато го чуете да въздиша. Изглежда ли ви притеснен? Уморен или разстроен? Или по-скоро се държи като едно доволно, спокойно и леко сънено куче? Колкото повече „улики“ имате от вашия четириног приятел, толкова по-лесно и точно ще определите какво означават неговите въздишки.

кучеСнимка: iStock

Звуци подобни на въздишка

Не сте съвсем сигурни дали това, което чувате, е въздишка? Ето няколко различни начина, по които кучетата издават шум и как да ги различим:

  • Прозяване

Прозяването често могат да бъдат сбъркано с въздишка, тъй като и този акт по същество включва дълбоко вдишване. Прозяването обаче изисква широко отворена уста, докато въздишката може да се направи през предимно затворена или дори през носа. 

Освен това, прозявката е най-вече неволна телесна функция, докато въздишките – по-скоро доброволна. 

куче прозявкаСнимка: iStock

  • Стонове

Те донякъде приличат на въздишки. И двата звука са ниски, но в случая на въздишките, „звукът“, който чувате, идва от дъха на животното. От друга страна, когато животното „стене“, то всъщност произвежда звук с гласните си струни.

  • Задъхване

И накрая – задъхването също е подобно на въздишка, тъй като включва слухов дихателен звук. Въпреки това, голямата разлика тук е, че задъхването включва много кратки вдишвания, докато въздишката обикновено е едно по-дълго вдишване.

куче прозявкаСнимка: iStock

Сега, когато чуете вашият домашен любимец да въздиша тежко, ще знаете, че животното се чувства или доволно, релаксирано и спокойно, или е в малко мрачно настроение. Но не се притеснявайте, ако е второто – малко разтриване на коремчето или игра с любимата му топка може да са всичко, от което се нуждае, за да въздъхне щастливо и доволно! 

Вижте още:

6 причини защо кучетата се задъхват

Защо кучето ближе ръцете и краката ви

Виж още