Наистина ли характерът на кучето прилича на този на собственика му?

куче човек прилика Снимка: iStock

В ероятно сте чували общоприетото схващане, че хората и домашните им любимци си приличат. И като се замислите, в това има доза истина! Всъщност, следващият път, когато сте в кучешкия парк, отделете пет минути и се опитайте да сравните кучетата с техните собственици. Вероятно ще се ориентирате по-бързо, отколкото подозирате! Но защо се получава така? Наистина ли сме склонни да избираме породи, които отразяват нашата същност? Или има и още нещо? 

  • Причина 1. Процесът на подбор

Доста очевидният отговор защо кучетата ни се държат и изглеждат като нас е, защото ние се грижим това да се случи! Разбира се, не казваме, че е целенасочено. Едва ли някой от нас е избирал домашния си любимец с мисълта да е негово копие. Всъщност, процесът на подбор е фин и най-вече – подсъзнателен. 

куче човек приликаСнимка: iStock

Когато избираме куче, което да се присъедини към семейството ни, чисто генетично, ние биваме привлечени към това, което ни изглежда познато или прилича най-много на нас. Според Psychology Today това е естествен процес. Например, човек с високи скули, може да бъде привлечен от куче с ъгловати черти като Доберман или Визла. От друга страна, ако имате широка усмивка може да се окажете с Мопс, Питбул или Мастиф (въпреки че ако трябва да бъдем честни, повечето четириноги имат прекрасни усмивки!).

Dogsandcats.bg

Но не само физическите характеристики карат едно куче да прилича на стопанина си. Всъщност, ние сме склонни да избираме и определени личностни черти, подобни на нашите собствени. Не е изненадващо да видите човек, който спортува в парка, придружаван от четириного, което отговаря и може да се присъедини към динамичното му ежедневие, споделяйки страстта му към приключения. Или друг пример: ако имате сплотено семейство, то може би ще предпочтете порода, известна със своята лоялност: Немската овчарка. 

куче човек приликаСнимка: iStock

А за тези от нас, които се радват на по-затворен начин на живот, има смисъл да се сгушат с друг нежен домашен любимец, като Кавалер Кинг Чарлз шпаньол или Френски булдог. Така че,

независимо дали осъзнаваме, че го правим или не, ние гравитираме към четириноги, които най-добре ще се впишат в живота и семейството, които вече имаме.

Ние сме щастливи – кучето е щастливо. И всички печелят!

куче човек приликаСнимка: iStock

  • Причина 2. Обучение

Всеки собственик на домашен любимец има свои собствени идеи относно правилата, които четириногият му другар трябва да следва. Стопанин на четириного, който се радва на структура и държи на дисциплината в дома си, може да наблегне повече на стриктно обучение. Някой, който се отличава с по-гъвкав подход към живота, може да предпочете куче, което е по-свободолюбиво. И докато стиловете на дресура са различни, собствениците имат последната дума за това как искат да се държат косматите им другари.

  • Причина 3. Кучето променя личността си, докато живее с вас

В еволюционен план, кучетата са социални същества, което ги прави естествено умели да общуват с другите членове на глутницата си. Или в конкретния случай – с човешкото си семейство. Всъщност, от National Geographic обясняват, че домашните ни любимци възприемат нашите механизми за справяне със стреса. Така че, ако си мислите, че четириногият ви другар има невероятното умение да ви утеши и развесели, то е важно да знаете, че вашето въздействие върху него е още по-силно!

куче човек приликаСнимка: iStock

Освен това съществува и простият факт: кучетата ни харесват! Те искат да са на дивана до нас, когато си почиваме. Ако прекарваме по-голямата част от времето си навън, те ще са повече от щастливи да бъдат в нашата компания, когато се приберем у дома. Каквито и да са хобитата ни, косматите ни другари са точно като нас – или поне искат да бъдат!

Водени от желанието да ни направят щастливи, домашните ни любимци изследват реакциите ни на определено тяхно поведение. Ако, например, игнорирате животното, защото драска по стените, когато се опитвате да гледате телевизия, в крайна сметка то ще научи, че това не ви допада. Ако откажете да го погледнете или да споделите с него вечерята си, то в крайна сметка ще спре да моли за храна. Както можете да се уверите сами, тези фини взаимодействия се случват през цялото време. Накратко – те предоставят на домашния ви любимец важна информация за това как може да се адаптира към вашите предпочитания. 

куче човек приликаСнимка: iStock

И така, нека се върнем на въпроса...

Наистина ли кучетата ни и стопаните им имат сходна личност? Е, не съвсем. 

Всяко четириного, както всеки човек, е уникално. Въпреки това, домашните ни любимци са адаптирали някои наистина невероятни начини, за да се впишат в живота ни. Като добавите към това и факта, че сме склонни да избираме четириног другар, който изглежда и се държи като нас, наистина не е чудно защо кучетата изглеждат точно като нас!

куче човек приликаСнимка: iStock

 

Виж още