Нормално ли е кученцата да сядат, докато се хранят

кученце яде Снимка: iStock

М алките кученца често правят някои странни и на пръв поглед – необясними за стопаните им неща. Докато домашният ви любимец се учи да си взаимодейства със света около себе си и се намира в състояние на постоянно учене, то може да развие някои изненадващи навици. И макар от страни да изглежда нетипично и дори – леко странно, в повечето случаи неща като сядане по време на хранене, не са причина за безспокойство.

кученце ядеСнимка: iStock

  • Комфорт

За някои кученца просто е по-удобно да седнат до паничката си, за да се насладят на съдържанието й. Това не е обичайно поведение, но четириногите обикновено правят това, което им харесва и им носи комфорт. 

Ако четириногото ви приятелче има склонност да се храни седнало, това може да е просто въпрос на лични предпочитания. Подобно на хората, кучетата са склонни да изграждат навици въз основа на това, което работи най-добре за тях. И понякога това е  вечеря в седнало положение.

Dogsandcats.bg

кученце ядеСнимка: iStock

  • Обучение

Да научите кученцето си да сяда преди хранене е отличен метод за изграждане на търпение, надеждност и трениране на контрол над импулсите. Въпреки това, този процес понякога може да е объркващ за самото животно. Карайки го многократно да сяда и става по време на хранене, в крайна сметка то може да избере и да яде в седнало положение. В този случай, най-добре е да стопирате за известно време тренировъчните сесии, за да оставите питомеца си да заеме позиция за хранене, която е максимално удобна за него. Поведението вероятно ще изчезне с течение на времето, стига да не бъде подсилвано.

кученце ядеСнимка: iStock

  • Височина на купата

Високите кучета не бива да ядат или пият от купи, поставени директно на земята. Навеждането, за да ги достигнат, може да причини стрес на гърба и врата им. Ако имате четириного от едра порода и то често сяда или ляга, за да се храни, може да се окаже, че протягането до паничката му причинява известен дискомфорт. В този случай – преминете към повдигната купа и следете за промяна в поведението на животното.

Проверка на здравословното състояние на кучето

Винаги има възможност някое странно поведение на домашния ни любимец да има нещо общо със здравословен проблем. Ако кучето ви внезапно е започнало да сяда, докато се храни, а до момента не го е правило, това може да е индикация за някакъв вид дистрес. Гърбът може да го боли, стомахът му да е разстроен или като цяло да се чувства зле. Ако косматото ви приятелче показва признаци на дискомфорт, не губете време да насрочите среща с ветеринарния си лекар за преглед.

кученце ядеСнимка: iStock

Вижте още:

Колко дълго можем да оставим малкото кученце само

Изпитват ли кученцата болки при растеж

 

Виж още