Колко дълго можем да оставим малкото кученце само

кученце Снимка: iStock

О тскоро делите дома и живота си с кученце? Е, сигурни сме, че не е било необходимо много време, за да заобичате искрено малкото сладко животинче! Прекарването на времето с него е толкова забавно, че може да се окаже много трудно да се разделите дори за малко (знаем го от личен опит!). Въпреки това, в даден момент се налага да го направите. Работни или лични ангажименти – няма как да ги отлагаме безкрайно. И тук именно възниква въпросът: Колко дълго можем да оставим кученцето си само?

кученцеСнимка: iStock

Бързаме да ви успокоим – далеч не сте единствените, които се питат това, водени най-вече от притеснение и леко чувство за вина. Всъщност обаче, нещата не са чак толкова сложни: всичко се свежда до неговата възраст, нужда от социализация, обучение и упражнения. 

Брой часове, в които малкото кученце може да бъде оставено само (спрямо необходимостта му да ходи до тоалетна)

Малките кученца все още изграждат хигиенни навици и нямат контрол над пикочния си мехур, което значи, че не могат да стискат особено дълго. Така че, когато определяте за какъв времеви интервал скъпоценното ви животинче може да бъде оставено само, вземете под внимание нуждата му да отиде до тоалетна. Кутретата могат да „задържат“ за следните (приблизителни) периоди:

Dogsandcats.bg
  • На възраст под 10 седмици, кученцето може да държи един час;
  • На възраст от 10 до 12 седмици – до два часа;
  • На 3 месеца – до три часа;
  • На 4 месеца – до четири часа;
  • На 5 месеца – до пет часа
  • На 6 месеца – до шест часа
  • На възраст над 6 месеца – между шест до осем часа

Както отбелязахме малко по-горе – тази таблица е просто насока. Всичко зависи от индивидуалните нужди на домашния ви любимец – не искате да го карате да се чувства неудобно или да се стигне до нежелани инциденти, които можете да избегнете. 

кученцеСнимка: iStock

Нашият съвет: Ако ви се налага да отсъствате за по-дълго през деня, уговорете се с някой близък или приятел да намине и да изведе на кратка разходка четириногия ви другар. Така ще сте спокойни, че пухкавото ви приятелче не изпитва дискомфорт във ваше отсъствие.

Колко дълго едно кученце може да бъде оставено само по отношение на социализацията?

В допълнение от необходимостта да отиде по малка и голяма нужда, вашето кученце все още се нуждае от време, за да се свърже с вас. Хранете ги, играйте си, тренирайте и го социализирайте – така то ще разбере колко страхотни неща могат да му се случат, когато вие сте наоколо. 

Кученцата на възраст под 14 седмици се намират в силно чувствителен, решаващ период на социализация. За това е важно през това време да се сблъскат с максимално много и различни хора, животни, шумове, миризми и гледки. Изолирането може да увреди на развитието на животното и да повлияе силно в негативна посока на поведението му като възрастно.

кученцеСнимка: iStock

Насоки за социализация на кученцата

Най-добрият подход, който можете да предприемете, е да излагате косматото си приятелче на различни стимули ежедневно, при това – през целия ден. След като животното е завършило пълния си ваксинационен курс, можете спокойно да започнете да го извеждате на разходки, да посещавате приятели на гости, да го взимате със себе си до близкия магазин или кафене, подходящи за домашни любимци. Не бива да забравяме, че кучетата са социални същества. И да бъдат сами твърде дълго може да доведе до поведенчески проблеми.

Ако ви се налага да отсъствате често и за повече от 8 часа – потърсете помощ. Надежден приятел, член на семейството ви или специализиран гледач – ще ви е необходим някой, който да съдейства, за да изведе на разходка животното, да поиграе с него и да го нахрани, докато вас ви няма. 

Не подценявайте значението на човешката компания за малките кученца, макар да ви изглежда, че косматият ви другар сякаш спи през по-голямата част от деня си. 

И, разбира се, никой не може да замести вашите грижа и внимание.

кученце разходкаСнимка: iStock

Създаване на безопасна зона за кученцето ни

Кученцата обичат да изследват света около себе си. А това може да бъде доста опасно, особено ако няма кой да наглежда малкото палавниче. За да сте спокойни, че нищо няма да се случи с домашния ви любимец, но и да му оставите известна свобода, вариантите са няколко. Можете да закупите клетка с подходящ размер, кошара със затварящи се врати (подобна на тази, използвана за бебета), с достатъчно място за игра и побираща леглото на животното и пелена, където да върши нуждите си при нужда. Или можете да отделите кутрето само в една защитена стая от дома си.

Когато определяте колко дълго вашето кученце може да бъде оставено само, като ориентир може да ви послужи най-вече възрастта му, защото то трябва да ходи на гърне по редовен график. Но също така вземете под внимание нуждата му от социализация, обучение, упражнения и другарство. В крайна сметка – кучетата са социални същества, които искат да прекарват възможно най-много време с любимия си човек!

кученце спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Първи месеци с малко куче вкъщи

Да научим малкото куче да ходи на пелени

Виж още