Обичат ли кучетата да ги галим

куче галене Снимка: iStock

П онякога сякаш ни изглежда, че главата на кучето и ръката на човек са предназначени да вървят заедно! Ако сте собственик на домашен любимец или обичате животни, то знаете добре за какво говорим! 

Безспорен факт е, че ние сме готови да отделим време във всеки момент, за да помилваме и да се порадваме на косматия си другар. Но замисляли ли сте се защо всъщност домашните ни любимци обичат да бъдат галени толкова много? А дали имат свои, предпочитани места, където им е по-приятно да ги докосваме?

куче галенеСнимка: iStock

За да дадем отговори на тези въпроси, важно е първо да разберем знаците, които домашните ни любимци дават преди, по време и след галенето. Пригответе се – предстои ни заедно да изследваме науката зад галенето на кучетата!

Dogsandcats.bg

Оставете кучето си да води и следете езика на тялото

Въпреки че всички кучета обичат да ги галим – някои повече, други по-малко, те трябва да са тези, които инициират този процес. Независимо дали се касае за вашия домашен любимец или за непознато четириного, което никога не сте срещали до сега, винаги трябва да търсите взаимното съгласие, че животното иска да го погалите.

Ако едно куче иска да му се обърне внимание, то ще пристъпи към вас, ще ви подуши, след което ушите, опашката и другите части на тялото му ще се отпуснат, пишат от PetHill.com.

Следете за отпуснати рамене, мек поглед и отворена уста. А щом животното започне леко да се поклаща и да се притиска към вас – това е сигурен знак, че е готово и има желание да бъде погалено.

Гърдите, рамото или основата на врата – това са все любими места, с които можете да започнете галенето. Нека в началото то е бавно и меко – като лек масаж. Избягвайте основата на опашката, под брадичката и задната част на врата. И определено не е желателно да хващате с ръце муцуната на кучето, да я стискате или да го чешете грубо по ушите, тъй като повечето четириноги не обичат този тип милувки.

куче галенеСнимка: iStock

След като опознаете кучето добре, можете да опитате да го погалите и на други места, за да видите какво му допада. А когато приключите – не забравяйте да използвате последователен отговор, избрана дума като „готово“ или „добро куче“, така че животното да разбере, че е време да прехвърли вниманието си към нещо друго, а не да продължава да подскача около вас. 

Как да разберем дали кучето действително ни обича?

В голяма част от случаите кучетата обичат да използват галенето като начин да се свържат със собственика си. Според Paws for People, „добре известно (и научно доказано) е, че взаимодействието с нежен, приятелски настроен домашен любимец има значителни ползи“ - както за човека, така и за кучето. 

Въпреки това, галенето трябва да се извършва по начин, който допада на косматия ви другар и му помага да се чувства по-спокойно, комфортно, обичано и в безопасност. 

куче галенеСнимка: iStock

Важно е да отделяте време да галите кучето си всеки ден и да позволявате на другите да го галят по начина, по който му харесва.

През първите си дни с новото кученце у дома, важно е да го опознаете и да разберете предпочитанията му, преди да го оставите да общува свободно с други хора. Това ще ви даде възможност да препоръчате най-добрия начин за галене, като същевременно ще намалите безпокойството на животното сред непознати. 

Имайте предвид, че някои кучета създават връзки с определени хора по-лесно и силно, отколкото с други. Да, домашният ви любимец може да обича да го галите по корема, когато сте сами у дома, но това да не му допада навън, когато е сред нови хора.

Намиране на "мястото"

Със сигурност ви се е случвало да галите куче и да забележите, че кракът му започва да се движи бързо, нали? Този рефлекс е неволен и макар да изглежда смешно да видите домашния си любимец да го прави, всъщност това активира нервите, които отиват към гръбначния му мозък. Или с други думи – това го дразни. 

куче галенеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата ритат, когато им разтриваме коремчето

Някои хора смятат, че търкането на „онова място“, наричано още „гореща точка“ върху корема на кучето е всичко, което животното иска. В повечето случаи обаче, домашните любимци предпочитат да легнат спокойно да вас и вместо това – да бъдат погалени по гърдите или зад ушите. 

Много подобно на спазмите на ръцете или краката при хората, масажът трябва да предизвиква релаксация, а не неволни, бързи движения.

Така че следващия път, когато видите куче, не забравяйте да му позволите първо да започне контакта, започнете с галене на гърдите и раменете му и го оставете да поеме водещата роля в това колко и колко често иска да бъде галено.

куче галенеСнимка: iStock

 

Виж още