Защо кучетата ритат, когато им разтриваме коремчето

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец добре знае къде точно е онова сладко място, което кара крака на кученцето му да се раздвижи всеки път, щом го докосне. Досетихте се за какво говорим, нали? Замисляли ли сте се обаче, какво предизвиква този рефлекс? Дали четириногите изпитват гъдел? Или пък ги сърби? А дали това, че животното рита с крак, когато му разтриваме или чешем коремчето значи, че му харесва да го правим?

Добрата новина е, че благодарение на проведени изследвания по темата, можем да разберем малко повече за това каква е научната причина за този рефлекс за домашните ни любимци. 

Какво предизвиква рефлекса на ритане?

Рефлексът на ритане с крак е неволна реакция на кучето в желанието му да се предпази от бълхи, кърлежи или други източници на дразнение, пишат от изданието Popular Science. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Натрупването на нерви, разположени под кожата е това, което предизвиква тази реакция у животното всеки път, щом докоснете определеното място. За това, когато почешете коремчето на питомеца си, докосвайки това чувствително място, вие карате тези нерви да се активират. Те изпращат съобщение до задните крака на животното през гръбначния мозък и така кучето започва инстинктивно да рита в опит да се предпази от източника на дразнение.

Както сами виждате, това не означава непременно, че на домашният ви любимец му харесва да го милвате по това място. Можете да прецените нивото на удоволствие, което изпитва животното, като обърнете внимание и на езика на тялото му, добавят от Аnimal Planet. 

Ако домашният ви любимец не е особено очарован от това ви действие, то освен ритането с крак ще забележите и цялостно усещане за умора и досада от страна на животното. Много е вероятно то да побърза да се отдалечи или да предпази по друг начин коремчето си. На съседната плоскост – ако на четириногият ви другар му е приятно, той ще направи всичко възможно, за да изпъчи корема си, лягайки по гръб. Това е сигнал, че се чувства удобно и комфортно. 

Защо тази чувствителна точка е точно на корема на кучетата?

С малки изключения, рефлексът за ритане във въздуха се активира най-вече, когато чешете или гъделичкате определени области на корема на кучето, а не, например, ако го галите по главата. Това е така, защото нервните клъстери, специфични за този рефлекс, са разположени само в рамките на седловидната област на корема на животното, известна още като „рецептивно поле на рефлекса“, допълват от DogDiscoveries.com.

кучеСнимка: iStock

Една от теориите относно това защо този нервен рефлекс е локализиран именно в тази зона на тялото на животното е, че тази област не е толкова подвижна или защитена, отколкото други части на тялото на кучето. А това я прави по-уязвима за паразити и други дразнители. 

Как работят рефлексите при кучетата?

В началото на 20-ти век английският неврофизиолог сър Чарлз Шерингтън, който се интересува от това кучешко поведение, отделя значителни ресурси, посветени на неговото изследване. 

Според неговите открития, публикувани в The Integrative Action of the Nervous System, рефлексът при докосване на „горещата точка“, както някои учени наричат тази чувствителна област, на кучето се проявява на четири етапа:

  • Период на латентност

Това е малкото забавяне между момента, в който започнете да чешете сладкото място на кучето си и момента, в който то започне да рита с крак. Това забавяне на практика е времето, необходимо на нерва да изпрати сигнал за дразнението нагоре по гръбначния мозък на животното. След това този сигнал се връща обратно към крака и активира ритащото движение. 

  • Загрявката

Това е времето, необходимо на крака, за да започне наистина да рита ожесточено. Ритащото движение обикновено започва бавно и след това нараства по интензивност, докато продължавате да чешете или търкате сладкото място.

кучеСнимка: iStock

  • Постепенно утихване

Това се отнася за случаите, когато ритащото движение на домашния ви любимец може да продължи, дори и след като сте престанали да го чешете. Точно, както сигналът за ритане отнема време, за да стигне до крака и да активира самото рефлексно движение, така и този, че вече то не е необходимо има нужда от време.

  • Умора

Твърде дългото стимулиране на чувствителната точка на корема на кучето, може да доведе до изтощаване на рефлекса. Или с други думи – може да забележите, че животното постепенно забавя бързината и интензивността на ритането, а в даден момент – спира напълно, въпреки че вие не спирате да го гъделичкате на едно и също място. 

кучеСнимка: iStock

В обобщение можем да кажем, че макар за страничен наблюдател и, разбира се, за стопаните на кучето рефлексът за ритане в следствие на галене на коремчето да е забавен, той всъщност служи за инстинктивна защита на животното от вредители и дразнения. И не значи непременно, че на него му е приятно или не. Това е ключов елемент, свързан с неврологичното здраве на четириногото. Независимо дали домашният ви любимец се държи така, сякаш му допада или обратно – демонстрира обратното, едно нещо е почти сигурно – това е едно от най-смешните и сладки неща, които любимото ни куче прави!

 

Вижте още:

Защо кучето се държи като обезумяло след баня

Защо кучетата толкова обичат да ги галим по коремчето

Виж още