Опасните неща за дъвчене, които да държите далеч от кученцето си

кученце играчки Снимка: iStock

К ученцата са любопитни и склонни да изследват заобикалящата ги среда чрез устата си. Това може да доведе до различни рискови ситуации, включително дъвчене и игра с предмети, които могат да бъдат вредни за четириногото ви приятелче.

Не всички играчки и лакомства са безопасни за домашните ни любимци, особено за кутретата, пишат от Pupford. Някои от тях могат да представляват опасност от задавяне, докато други може да съдържат вредни химикали или материали, които могат да повредят зъбите или храносмилателната система на кученцето. Важно е стопаните да са наясно с тези опасности и да съобразяват играчките на косматия си другар спрямо тях. 

кученце играчкиСнимка: iStock

Нека заедно разгледаме някои често срещани неща, от които вашето кученце може да бъде привлечено и които имат потенциала да са опасни за него.

Dogsandcats.bg
  • Сварени кокали

Сготвените кости могат да бъдат опасни за малките кученца, тъй като често се натрошават при дъвчене. Тресчиците, които се получават представляват опасност от задавяне и могат да причинят храносмилателни проблеми, ако бъдат погълнати. Освен това, сготвените кости стават крехки, могат да попаднат между зъбите или да причинят други наранявания на устата на животното.

  • Сурови кожи

Суровите кожи са често срещан избор за лакомство за дъвчене при кучетата, но те могат да бъдат опасни за четириногите (както за малките, така и за възрастните). Те също носят риск от задавяне, особено ако са достатъчно малки, за да бъдат погълнати цели.

кученце играчкиСнимка: iStock

В допълнение, суровите кожи могат да причинят храносмилателни проблеми, ако не се сдъвчат напълно или ако заседнат в храносмилателния тракт на животното. Това може да причини повръщане, диария, запек и в най-лошия случай – перфорации. Винаги е добра идея да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да дадете лакомство от сурова кожа на питомеца си. 

  • Пръчки

Пръчките са любима играчка на много кучета, но честото им дъвчене може да доведе до някои опасности. Често те могат да се разцепят, а това да доведе до чревни запушвания или порязвания. Освен това, те могат да пренасят гъбички, бактерии или насекоми, които да доведат до други потенциални проблеми.

  • Малки играчки

Играчките имат потенциала да навредят на кученцата, но това зависи от конкретния предмет, животно и ситуация. Като общо правило, винаги наглеждайте домашния си любимец, когато се забавлява с малки играчки. А ето и кои от тях по-добре да избягвате да му давате:

кученце играчкиСнимка: iStock

  • Малки топчета

Те лесно могат да бъдат погълнати или да заседнат в гърлото/чревния тракт на кучето.

  • Малки плюшени животни

Те също могат лесно да бъдат погълнати и могат да причинят чревни запушвания.

  • Малки пластмасови играчки

Те могат да се счупят и да образуват малки парченца, които да бъдат погълнати и да причинят увреждания на храносмилателната система на животното.

кученце играчкиСнимка: iStock

  • Малки скърцащи или гумени играчки

Те също могат да се счупят и да образуват малки парченца, които да бъдат погълнати. 

Важно е да отбележим, че дори играчки, които са етикетирани като „издръжливи“ или „неразрушими“, може да не са безопасни за всички кучета. Особено ако домашният ви любимец е от по-големите и силни породи, чиято захапка има потенциал да унищожи играчката бързо.

По-големите, по-издръжливи играчки обикновено са по-безопасни за игра, тъй като е по-малко вероятно да бъдат погълнати и да причинят нараняване. Добра идея е и редовно да проверявате играчките на питомеца си за признаци на износване, както и да сменяте всички от тях, които показват признаци на разпад.

И накрая, с риск да се повторим: винаги наглеждайте кученцето си, когато се занимава с играчките си. 

кученце играчкиСнимка: iStock

 

 

Виж още