Опасно ли е за кучето, ако изяде цикада

куче Снимка: iStock

Ц икадите са любимо лакомство за много животни. Котки, кучета, миещи мечки, по-големи буболечки и птици – това са само някои от „почитателите“ им. 

Когато се появят цикадите – трудно ще ги объркате поради специфичните звуци, които издават, те със сигурност не остават незабелязани. Като отговорни стопани на четириноги обаче, няма как да не се запитаме – опасно ли е за домашния ни любимец ако изяде цикада? 

кучеСнимка: iStock

Какво точно са цикадите?

Цикадите (семейство Cicadidae) спадат към разред Hоmiptera. Това са насекоми, които имат две двойки ципести крила. Те са средни до големи по размер, варирайки от 2 до 5 см (0,8 до 2 инча).

Dogsandcats.bg

Има много различни видове цикади, които обикновено се срещат в една и съща област. Любопитен факт е, че цикадите излизат от земята веднъж на всеки 13 или 17 години. Това „събитие“ обикновено се случва, когато температурата навън надвиши 30 градуса по Целзий. Женските насекоми снасят яйцата си над почвата, а след това умират. 

Опасно ли е за кучето ако изяде цикада?

Цикадите се срещат предимно в пасища, полета, открити гори, храсти на плажове. Хранят се с треви, друг растителен материал, насекоми и дребни безгръбначни.

кучеСнимка: iStock

Знаем добре, че кучетата обичат да хапват неща, които намират навън. През пролетта и лятото, когато прекарват повече време на открито, често това са буболечки и насекоми от всякакъв вид. Кучетата често ядат и цикади, защото са удобна и вкусна закуска. На теория, това е и добър източник на протеин. Въпреки това е важно стопаните на четириноги да знаят възможните опасности, свързани с консумацията на цикади, преди да позволят на своите домашни любимци да ги погълнат.

Могат ли кучетата да ядат цикади?

В малки количества тези насекоми са годни за консумация от кучетата. Обикновено, така или иначе, четириногите ядат само две или три наведнъж. Ако вашият домашен любимец постоянно яде цикади, това може да е знак, че не получава достатъчно от основните хранителни вещества, необходими за оптималното му здраве и растеж. Ако забележите подобно поведение, най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. 

Има ли странични ефекти при кучета, които ядат цикади?

кучеСнимка: iStock

Рисковете, свързани с консумацията на цикади, се състоят най-вече в състоянието на насекомите. По-добре е да не позволявате на домашния ви любимец да ги поглъща ако са мъртви, изгнили или кафяви, защото в този случай могат да му причинят заболяване и дискомфорт. Има случаи, при които четириноги биват лекувани с антибиотици, защото са погълнали цикада, по чиито крила е имало полепнали пестициди. 

 

Вижте още: 

Как да действаме, ако пчела ужили кучето ни

Мухи, пчели или пеперуди – защо кучетата ядат буболечки

Виж още