Как да действаме, ако пчела ужили кучето ни

куче Снимка: iStock

П рез по-топлите месеци прекарваме повече време навън в компанията на домашния си любимец – и това е нещо чудесно! Понякога обаче не всичко е само игри и забавления. За съжаление, могат да се случат непредвидени инциденти – като ужилване от пчела, например.

В повечето случаи ужилването от пчела ще причини само лека болка и дразнение, които нямат нужда от лечение. Понякога обаче може да се отнася до нещо по-сериозно. Ако домашният ви любимец обича да гони насекоми навън – следете в обсега му да не попадне някое от по-опасните. Ако е необходимо – „преговорете“ основни команди, чрез които да сте сигурни, че четириногото ще ви послуша и няма да тръгне да си играе с някоя пчела или оса. 

Ще познаете, че кучето ви е било ужилено от пчела ако то:

 • Хленчи
 • Накуцва и задържа във въздуха едната лапа
 • Лигави се
 • Хапе или ближе мястото на ужилването
 • Има подуване
 • Има симптоми на Копривна треска (зачервяване, подуване, сърбяща кожа)

Какво да направите, ако кучето ви е ужилено от пчела

кучеСнимка: iStock

 • Останете спокойни

Не само при ужилвания от насекоми, но и при всякакъв тип наранявания на домашния ви любимец – най-важно е да останете максимално спокойни. Първата ви работа е да се опитате да изстържете жилото с помощта на кредитна карта (или друг подобен предмет), а след това да дезинфекцирате мястото. Не стискайте жилото, тъй като това може да вкара повече отрова в тялото на вашето куче. Можете да използвате лед, за да успокоите зачервяването. 

Dogsandcats.bg

Внимателно наблюдавайте поведението на домашния си любимец за симптоми на алергична реакция. Най-вероятно е - ако има такава, тя да се появи в следващия 1 час след ужилването.

Вашето куче вероятно ще бъде развълнувано или раздразнено от ужилването, така че опитайте се да го успокоите. Важно е да не се притеснявате – животното ще се напрегне допълнително ако усети и вашите негативни емоции. 

Кога ужилването от пчела е по-опасно?

В голяма част от случаите ужилването от пчела преминава бързо. За опасни се считат случаите, при които животното получава алергична реакция.Тогава най-често е необходима намеса от ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

От значение е и мястото, на което е ужилването – ако е в устата на кучето, например, отокът може да блокира дихателните пътища и да причини затруднение с дишането. 

Признаци, че кучето ви може да има алергична реакция

Ако забележите някой от следните признаци, то не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар, защото най-вероятно домашният ви любимец има алергична реакция към ужилвания от пчели:

 • Затруднено дишане
 • Подуване на устата, гърлото, очите и ушите
 • Повръщане или диария
 • Обща слабост
 • Лигавене
 • Пристъпи на задух

Можем ли да дадем на кучето си антихистамин?

кучеСнимка: iStock

Знаем, че медикаментите на основата на антихистамин, се използват за облекчаване на симптомите на алергии при хората. Някои от тях не са опасни за домашните ни любимци, докато други могат да ги разболеят сериозно и дори да са фатални. За това – никога не давайте човешки лекарства на косматия си приятел, без първо да го обсъдите с вашия ветеринар. Той ще ви насочи към това кое е подходящо за кучето ви – спазвайте точното предписание и дозировка.

 

Вижте още:

Мухи, пчели или пеперуди – защо кучетата ядат буболечки

Виж още