Оставяте ли кучето си навън, докато пазарувате?

куче Снимка: iStock

Н а света има много и различни собственици на домашни любимци. Всеки от тях е запознат с общите грижи, които трябва да полага за кучето си, както и с насоките, чрез които да поддържа косматия си другар здрав и щастлив. И все пак, често всеки стопанин на четириного има свои собствени правила що се отнася до отглеждането и възпитанието на питомеца му. 

Например, ако общата препоръка гласи да извеждате кучето си между 2-3 пъти на ден, има хора, които с радост предприемат 4-5 кратки излизания, дори и повече – в зависимост от графика, начина си на живот и нуждите на животното, разбира се. По подобен начин, много собственици на домашни любимци обичат да включват косматите си другари в различни ежедневни дейности – като разходка в парка или дори, когато се налага да напазаруват. 

кучеСнимка: iStock

За щастие все повече и повече магазини приемат домашни любимци вътре, но все още има такива, където достъпът на косматите ни другари е отказан. Често обаче, когато се сетим, че нещо ни трябва и се намираме близо до магазина, изглежда съвсем логично да оставим кучето си навън, докато пазаруваме „на бързо“, нали? В крайна сметка, какво може да се обърка за няколко минути?

Dogsandcats.bg

А вие оставяте ли кучето си навън, докато пазарувате?

Да завържете кучето си пред магазина може да ви изглежда като нещо съвсем обичайно. Въпреки това, с тази кратка и проста практика вървят редица рискове, които могат да доведат до наранявания и дори – до загуба на четириногия ви другар завинаги. 

Ето някои причини, поради които може би не е лоша идея да преосмислите решението си да оставяте кучето да ви чака, докато си напазарувате. 

  • Кражба

За съжаление това е напълно реален сценарий, който се случва често – независимо дали ни се иска да мислим за него или не. 

Истината е, че малките и джобните кученца, които изглеждат по-скъпи, са по-вероятна мишена за кражба. Защото, замислете се, ще бъде доста по-трудно на някого да се опита да присвои нечия Немска овчарка или Питбул, например. Най-малкото, защото силният защитен инстинкт на тези четириноги, съчетан с внезапната близост и опит за хващане на непознат човек, може да доведе до силно агресивна реакция. 

кучеСнимка: iStock

Малките и дружелюбни кученца като Померан или Чихуахуа също могат да хапят, но биха причинили далеч по-малки щети. Дори възрастните кучета са в опасност, защото могат да бъдат използвани като разменна монета за искане на паричен откуп. И нагласата „Но аз съм в магазина, ще го държа под око“ в никой случай не дава необходимите гаранции, защото кражбата на едно куче е въпрос на секунди. Не забравяйте, че хората имат коли и след секунди кучето ви може да е на километри разстояние.

  • Страх

Ако зависеше от кучетата, те биха ни следвали през цялото време (някои дори го правят!). Четириногите са социални същества, които обичат да прекарват време с други себеподобни и с човешките си приятели. 

Когато емоционалните им нужди биват пренебрегвани, те са склонни да изпитват тревожност при раздяла – особено ако се чувстват изоставени или нещо ги притесни.

Макар да са в състояние да разбират много команди, четириногите ни другари никога няма да разберат защо сте ги оставили и къде отивате без тях. Това е и основната причина повечето четириноги да намират пътя си към дома, когато се загубят – защото са силно привързани към мястото, което споделят със „своите хора“.

кучеСнимка: iStock

Така че, когато оставите кучето извън магазина и то не може да ви види, страхът може да се появи и да засили тревожността на животното. Освен това – 

оставянето на животното само, на непознато място и със странни хора, които минават около него и се опитват да го погалят, може да бъде стресиращо.

Как да излезете от ситуация, ако се налага

Във всички положения, ако ще пазарувате за седмицата е по-добре да оставите кучето си у дома. По този начин ще бъдете по-продуктивни по време на пазара и можете спокойно да разгледате намалените стоки без да се притеснявате за домашния си любимец, който ви чака отвън. 

Ако сте с приятел, партньор или член на семейството ви – нека единият остане с кучето, докато другият пазарува. 

Какво да направите, ако все пак трябва да оставите кучето си навън?

Понякога се случват неочаквани неща и може да нямате друг избор, освен да завържете кучето си пред магазина/аптеката за няколко минути. Ако това се случи, уверете се, че мястото е познато за животното – намира се в квартала ви, близо до дома, например. 

кучеСнимка: iStock

Преди да влезете в магазина, оставете до кучето купичка с вода, особено ако времето е горещо. По този начин показвате на животното, че не го изоставяте, грижа ви е за него, извършвайки ежедневно действие. А това, вярвате или не, ще поддържа емоционалния му баланс във ваше отсъствие. 

Завързването на кучето за стълб може да бъде труден процес, особено ако е от по-дребните породи. Отново – не забравяйте, че мъниците са по-чест обект на набези, за това се уверете, че сте ги закачили добре. Оставете на животното пространство да се движи, но не прекалено много, за да се пречка в краката на преминаващите наблизо хора. 

И накрая – ако е възможно, уверете се, че кучето ви вижда, докато пазарувате в магазина. По този начин то ще е една идея по-спокойно, а и ще му покажете, че не го напускате.

Не се бавете!

Ако ви се налага да оставите кучето си пред магазина – уверете се, че сте бързи. Вземете това, което ви е необходимо, бързо! Колкото по-малко време стои животното само навън, толкова по-добре. 

Бъдете практични и не забравяйте, че това е живо същество, което ви възприема като свой водач и ви чака търпеливо отвън. 

 

 

 

Виж още