Подходящи ли са Английските спрингер шпаньоли са отглеждане в апартамент?

Английски спрингер шпаньол Снимка: iStock

А нглийските спрингер шпаньоли са дружелюбни, жизнени и любвеобилни кучета с весел нрав. Спрингерите са най-високите и бързите представители на семейството на шпаньолите, използвани главно като ловни кучета в родната си Великобритания. 

Английски спрингер шпаньолСнимка: iStock

Подходящи за са стопани без опит, тъй като са много адаптивни и непретенциозни - в общия случай те се водят по темпото и приемат начина на живот на стопанина си. Обичат да им се обръща внимание, търсят човешка компания и искрено страдат, когато остават сами. Ако сте сред почитателите на породата или обмисляте да си вземете Спрингер у дома, то вероятно си задавате различни въпроси. Един от най-честите от тях е:

Подходящи ли са Спрингер шпаньолите за отглеждане в апартамент?

Известни със своя жив дух и привързана личност, Английските спрингер шпаньоли действително са отлични домашни любимци и семейни спътници. При условие, че се съобразите с нуждата им от физическа и умствена стимулация.

Dogsandcats.bg

Английски спрингер шпаньолСнимка: iStock

Тези кучета притежават адаптивен характер, който им позволява да се чувстват повече от добре в семейна среда, създавайки силни връзки със собствениците си. Средният им размер ги прави лесни за управление на закрито. А като бонус идва и това, че са една от най-чистите породи – черта, която е плюс за всяка вътрешна обстановка.

Важно е обаче да запомните, че тези британски шпаньоли са с високи енергийни нива. Което означава, че те имат нужда от редовни упражнения и достатъчна физическа активност, за да са щастливи и във форма. Това включва освен ежедневни разходки, време за игра и умствена стимулация чрез обучение или интерактивни занимания.

Ако не им се даде възможност да изразходват енергията си, Спрингерите могат да развият разрушителни навици, деструктивно поведение и да станат непокорни на закрито. 

Можем ли да отглеждаме Английски спрингер шпаньол в апартамент?

Животът в апартамент в града с Английски спрингер шпаньол е възможен, но идва с определен набор от предизвикателства и съображения. Необходимо е собствениците да се ангажират да извеждат питомеца си на редовни, дълги и енергични разходки, като същевременно му предоставят различни дейности, които да го изморят. 

Английски спрингер шпаньолСнимка: iStock

За щастие, тези кучета са интелигентни и се обучават с лекота, което улеснява собствениците да включат дресурата (команди за послушание и трикове) в ежедневието си, за да поддържат ума на шпаньола си ангажиран. Полезно би било да потърсите близки паркове или открити пространства, където домашният ви любимец да има възможност да потича и поиграе без каишка в безопасна среда.

И накрая, трябва да се има предвид нуждата на Английските спрингери от социално взаимодействие. Това не са кучета, които обичат да стоят сами за дълги периоди от време. Породата не е подходяща за активно пътуващи хора, заети по цял ден или такива, които отсъстват често. Оставени без компанията на любимите си хора, Спрингерите могат да станат тъжни, апатични и дори да откажат да се хранят.

Английски спрингер шпаньолСнимка: iStock

 

 

Виж още