Английски Спрингер Шпаньол

Английски спрингер шпаньол Снимка: Istock

Други имена

English Springer Spaniel, Springer anglais

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 56 см.

Тегло

23 - 25 кг.

Живот

9 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Името на Английския Спрингер Шпаньол произлиза от склонността на тези кучета да скачат и гонят дивеча, без да правят стойка. През ХIX век спрингерите и кокерите са се смятали за една и съща порода, дори са се раждали в едно кучило. Разликата била само в ръста на кученцата - наричали по-едрите спрингери, а по-дребните – кокери. Едва през 1902 година Британският Кенел клуб признава спрингерите за отделна порода.

Външен вид

Английският Спрингер Шпаньол е средно голямо куче, с компактно тяло, добре развит гръден кош и издължена муцуна. На височина мъжките достигат до 56 см, женските – до 23 см. Теглото е от 23 до 25 килограма. Главата в профил е дълга приблизително колкото шията, ушите са клепнали, с дълга козина по тях. Очите са с овална форма, тъмнокафяви.

Козината на тези кучета е копринена на допир, с невероятна красота и мекота. Тя е права или на съвсем леки вълни. Цветовете вариеат от бяло с шоколадово кафяво, черно-бяло или трицветно -  бяло, черно и кафеникаво/златисто.

Характер

Tемпераментно и много интелигентно куче, приятелски настроено и нетърпеливо да угоди на стопанина си. Спрингерът е силно привързан към сoбственика си, може дори да “страда”, ако ви няма продължително време и да откаже да се храни. Като всяко куче се нуждае от ранна социализация и обучение. Ако не се среща от малко с други хора или животни, спрингерът може да стане плах, страхлив и недоверчив към непознати.

Dogsandcats.bg

Здраве

Подобно на Английския кокер, и Спрингер шпаньолът има склонност към затлъстяване. Това може, освен да причини големи неудобства на тези иначе красиви кучета, да доведе и до редица проблеми с вътрешните органи. Сред често срещаните заболявания при тези кучета са и прогресивна атрофия на ретината, дисплазия на лакетната става, тазобедрена дисплазия, както и наследствени заболявания на нервната система.

Грижа

Английския Спрингер е енерично куче, което има нужда от движение. За него най-добре би било да живее в двор, през нощта обаче – да спи в къщата при стопанина си. Тези кучета трудно понасят раздялата, лювеобилни и лоялни са. Ако го отглеждате в апартамент, две разходки на ден от поне час ще се отразят най-добре на поведението на вашия шпаньол и ще го разсеят от мисли за възможните бели, които би могъл да свърши вкъщи. 

Спрингерите са добри плувци, с радост участват в различни игри и упражнения. Те са интелигентни кучета, които бързо се научават да изпълнват команди. С радост и лекота откриват предмети и ги носят на стопанина си. Обучението им може да започне още след третия месец, като не трябва да се прилагат силови методи и наказания, а само лакомства и поощрения при добре свършена работа.

Козината на спрингерите трябва да се разресва редовно, поне по веднъж седмично. Проверявайте ушите на любимеца си, за да не се допусне развитието на инфекции. Козината на възглавничките трябва да се подстригва редовно.

Хранене

Непретенциозен към храната, Английският спрингер шпаньол похапва с удоволствие всичко – от висококачествени гранулирани или консервирани храни за кучета, до натурална, готвена храна. Най-добре е да не му давате прясно мляко, тръбни кокали, пушени меса, салами, пушена или сурова риба, бобови храни, банани, яйца и тестени изделия.

Деца и домашни любимци

Любвеобилни и дружелюбни, тези кучета се разбират добре с деца, особено, ако са отгледани заедно. Въпреки това са по-подходящи за семейства с вече големи наследници. Обикновено се погаждат с други домашни кучета. Към котки, зайци и други малки животни обаче, се отнасят като с “плячка” и ги нападат.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още