Подходящи ли са Кане Корсо за семейства с деца?

Кане Корсо Снимка: iStock

К ане Корсо е красиво и величествено куче, с внушително присъствие и според някои – плашещ външен вид. Това са големи, силни, уверени и естествено защитни мастифи, за които е известно, че са страхотни семейни другари. Но какво да кажем, ако у дома имате малки деца? Отговорът е изцяло положителен! Кане Корсо могат да се държат много добре с най-малките членове на семейството ви поради спокойния си и сдържан характер.

Кане КорсоСнимка: iStock

Както при повечето четириноги обаче, все пак има някои неща, които трябва да имате предвид, преди да оставите хлапетата да си взаимодействат с животното.

Темпераментът на Кане Корсо

Кане Корсо е порода, която води началото си от древен Рим, където представителите й са използвани главно като кучета-пазачи. Името им буквално се превежда като „куче-защитник“ или „куче-пазач“ и то свидетелства за тяхната лоялност, сила и естествено защитно поведение.

Dogsandcats.bg

Кане КорсоСнимка: iStock

Обикновено спокойни и послушни към своите хора, Кане Корсо притежават висока интелигентност. С едрото си телосложение, впечатляваща височина и невероятна сила, те безспорно могат да бъдат плашещи – особено, когато си ги представите редом до малко дете. Истината обаче е, че те са особено нежни и защитни към своите близки. 

Въпреки че не са непременно агресивни към непознати, Италианските мастифи са предпазливи и дори може да изглеждат заплашителни към хора, които не са виждали до момента. Високата им интелигентност ги прави отлични пазачи, стига да се подходи отговорно спрямо обучението и социализацията им. 

Кане КорсоСнимка: iStock

Подходящи ли са Кане Корсо за семейства с деца?

Предвид темперамента и физическите им характеристики, Кане Корсо могат да бъдат страхотни другари за най-малките членове на семейството ви. Те обикновено са спокойни и отпуснати, когато са със стопанина си, което ги прави лесно предвидими. Освен това са тихи, което минимализира вероятността малчуганите да се стреснат от лая им.

Както при всички кучета, ранната социализация и обучение са ключови фактори, които обуславят поведението на Кане Корсо, включително и когато са около деца. Поради размера и силата им, винаги съществува риск от нараняване на по-малките от тях, дори и неволно. Ето защо е важно да наблегнете на дресурата на четириногия си другар, за да се избегнат нежелани инциденти.

Кане КорсоСнимка: iStock

Кане Корсо и бебета

Поради размера им Кане Корсо не бива да се оставят сами с бебета. Въпреки че са нежни, габаритите и силата на тези кучета предполага възможни наранявания и инциденти, дори и неволно. Понякога представителите на породата могат да проявят ревниво поведение към новородените. И въпреки че то рядко включва агресия, домашният ви любимец може да се опита да привлече вниманието ви като лае, хленчи или показва допълнителна привързаност към вас. Независимо от това, Кане Корсото ви вероятно ще прояви своята защитна природа, като внимава и пази малчугана. 

Кане КорсоСнимка: iStock

Кане Корсо и малки деца

Малките деца са игриви и много енергични, което ги прави непредсказуеми около всяко куче. Хлапетата са и много любопитни, така че може да искат да докосват или държат животното на места, на които то не обича. И докато домашният ви любимец несъмнено се нуждае от обучение, за да свикне с присъствието на деца, малчуганите също трябва да бъдат научени как да се държат с кучето и да уважават личното му пространство.

Кане КорсоСнимка: iStock

Кане Корсо и малките деца обаче, могат да станат най-добри приятели – особено ако са израснали заедно! Енергийните нива на кучето могат лесно да се справят с тези на хлапето по време на игра. Те могат да се научат и да бъдат нежни и бдителни към своя малък приятел, като същевременно са една идея по-защитни, когато наоколо има непознати. 

Вижте още: 

Какво трябва да знаем за кученцата Кане Корсо

 

 

Виж още