Ползите от консумацията на броколи за кучето ни

куче броколи Снимка: iStock

Б роколите са от зеленчуците, които човек или обича, или не може да понася. Независимо на кой полюс сте вие обаче, ползите от консумацията им са неоспорими. За това и може би няма да е изненада, че същото важи и за домашните ни любимци. 

Броколите носят на косматите ни другари допълнителна доза витамини и минерали, които поддържат вашия домашен любимец енергичен и здрав. 

Този кръстоцветен зеленчук е универсален и лесен за приготвяне, но има някои неща, които е добре да знаете, преди да го включите в менюто на кучето си – без значение дали ще е като лека закуска или в домашно приготвена храна. 

Dogsandcats.bg

куче броколиСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат броколи?

Добри новини! Според множество експерти по хранене на кучета, включително тези в Purina и Hill’s Pet Nutrition, вашият космат приятел може да се наслаждава на броколите в умерени количества. Всъщност, може дори да има някои ползи за здравето на животното. Те са чудесен източник на фибри, подпомагащи храносмилането и цялостното здраве на червата на кучето, като същевременно са лека закуска, пълна с витаини като А, В, С, D и К.

Специалистите от Hill’s Pet Nutrition отбелязват също, че този зеленчук съдържа лутеин – хранително вещество, което поддържа здравето на очите и сърцето. Само помислете за всички ползи! А като добавка – антиоксидантите в броколите помагат в борбата с възпаленията, въпреки че всяко четириного ще абсорбира и реагира на хранителните им вещества по свой начин. Точно като хората - няма две еднакви кучешки тела.

куче броколиСнимка: iStock

Ето уловката: домашният ви любимец може да получи газове, ако яде твърде много броколи. Въпреки че фибрите помагат за храносмилането, от Американският киноложки клуб напомнят, че те също могат да доведат до диария и разстроен стомах. 

Колко броколи могат да ядат кучетата?

Зависи от размера на животното, но в крайна сметка, както споменахме, умереността е ключова. Независимо под каква форма ги давате на домашния си любимец, броколите не бива да надвишават повече от 10% от дневната диета на кучето ви. Да, дори и когато говорим за здравословен зеленчук, умереността е ключова. Дори полезните храни, консумирани в твърде големи количества, могат да се отразят по-скоро зле на животното. 

Коя част от броколите мога да ядат кучетата?

Въпреки че умереността е ключова, когато давате броколи на кучето си, не е нужно да избирате специфична част от растението. Всъщност, експертите споделят, че стъблата на броколите съдържат дори повече фибри, отколкото цветчетата („листната част“).

куче броколиСнимка: iStock

Поради високото съдържание на фибри обаче, най-добре ще бъде да сготвите тази част от зеленчука, преди да я дадете на кучето си – за да е по-лесно смилаема.

Могат ли кучетата да ядат сурови броколи?

Въпреки че вашият космат другар може безопасно да се наслади на малки количества сурови броколи, приготвени на пара или варени те са далеч по-апетитни за животното. От Hill’s Pet Nutrition насърчават стопаните на четириноги да вземат допълнителни предпазни мерки, когато ги сервират сурови. Не забравяйте да измиете зеленчука старателно, точно, както бихте го направили за себе си. 

От друга страна, варените броколи са по-здравословният вариант за домашния ви любимец, тъй като процесът на готвене може да извлече хранителни вещества и да ги направи по-бионалични. Или иначе казано – способни да бъдат абсорбирани от кръвния поток. За това, може би си струва да отделите още няколко минутки, за да сготвите броколите, преди да ги предложите на домашния си любимец. Освен това, по този начин зеленчукът ще стане по-лесно смилаем, ще избегнете и опасността от задавяне. 

куче броколиСнимка: iStock

Независимо дали броколите са ваша любима храна или нещо, което по-скоро предпочитате да пропуснете, можете да споделите част от тях с домашния си любимец без притеснение. Добрата новина е, че този кръстоцветен зеленчук не е задължителна част от диетата на кучето ни, така че ако на животното не му допада – в това няма нищо лошо или тревожно. Но ако на косматия ви другар му допада – то има много бързи и лесни начини да приготвите броколи за кучето си. А междувременно – да се почерпите и самите вие!

Вижте още: 

Плюсовете и минусите на мократа храна за кучета

10 eсенни плодове и зеленчуци, които можете да споделите с кучето си

 

Виж още