Плюсовете и минусите на мократа храна за кучета

куче храна Снимка: iStock

П равилното хранене е от съществено значение за всички кучета, но изборът на това какво да съдържа диетата на домашния любимец понякога може да се окаже непосилна задача. В допълнение към стотиците търговски марки за четириноги, от които можем да избираме, на първо място трябва да решим – със суха или с мокра храна искаме да даваме на косматия си другар.

куче хранаСнимка: iStock

Много собственици на домашни любимци избират сухата храна, тъй като тя има две важни преимущества – цена и удобство. Въпреки това, все повече хора залагат на и на другата алтернатива – консерви, пастети и паучове, заради потенциалните ползи за здравето на питомците си. 

Плюсовете при хранене на кучето с мокра храна

Има няколко основни причини, поради които мократа храна е добър избор за много кучета. 

Dogsandcats.bg

На първо място, обикновено тя е много по-апетитна от гранулите. По-скоро прилича на прясното месо, за което четириногите жадуват! Тя е чудесна алтернатива за по-придирчиви животни, а е и чудесно допълнение към сухата храна.

куче хранаСнимка: iStock

Второ, мократа храна може да е по-здравословна от сухата поради следните причини:

  • Тя има по-ниско съдържание на въглехидрати и по-високо – на протеини и мазнини

Високият ежедневен прием на въглехидрати може да допринесе за затлъстяването при кучетата, така че някои мокри храни дори могат да предотвратят наддаването на тегло. 

  • Мократа храна има високо съдържание на вода и спомага за хидратацията на кучето 

Това е добре за четириноги, които не пият много вода през деня, особено в периоди на горещо време. Не всички видове мокра храна за кучета са еднакви. За това не забравяйте да проверите информацията относно хранителните стойности и съставките на опаковката, когато пазарувате. Попитайте и вашия ветеринарен лекар за информация и съвети относно различните диети. 

куче хранаСнимка: iStock

Недостатъци при хранене на кучетата с мокра храна

Сухата храна обикновено е предпочитан вариант от собствениците на домашни любимци поради две основни причини: цена и удобство. Мократа алтернатива – консерви и пастети, обикновено излиза по-скъпа, особено ако храните косматия си другар само с това. Освен това, изисква малко повече време за приготвяне, а много собственици предпочитат просто да загребат малко гранули, отколкото да отворят консерва и да изсипят храната с помощта на лъжица в паничката на четириногото. 

Друга причина, поради която много хора предпочитат суха храна, е миризмата й. Кучетата могат да бъдат далеч по-привлечени от аромата на мокрите алтернативи, но повечето собственици го намират за доста неприятен.

куче хранаСнимка: iStock

Мократа храна се разваля по-бързо, ако е оставена да преседи твърде дълго, така че не е идеален вариант за кучета, които са почитатели на по-бавното хранене. Освен това, отворените консерви с остатъци трябва да се съхраняват в хладилник, за да не се развалят. 

Отпадъците са друга грижа, тъй като сухата храна създава много по-малко боклук, отколкото десетки кутийки, торбички или пластмасови контейнери. И накрая – съществуват някои потенциални опасения за здравето, свързани с диетите, основаващи се изцяло на мокра храна:

  • Мократа храна може да увеличи натрупването на зъбен камък;
  • Някои от консервите/кутиите могат да бъдат облицовани с бисфенол-А (ВРА), химикал, който разрушава ендокринната система. Изследванията показват, че той може да бъде открит в кръвта на кучетата и да има отрицателни ефекти върху здравето им. 

Смесване на суха и мокра храна за кучета

куче хранаСнимка: iStock

Много собственици на домашни любимци избират вариант, при който смесват мокра и суха храна. Това може да се отрази добре на бюджета, като същевременно – така предоставяте всички ползи за здравето, които двата типа хранене носят. 

Вижте още: 

6 вещества в храната на кучето ви, които могат да му навредят

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

 

Виж още