Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

куче Снимка: iStock

Н апоследък все по-често чуваме за ползите от съдържанието на Омега-3 в ястията, които консумираме. Освен за нас обаче, мастните киселини са не само полезни, но и здравословни за менюто на домашния ни любимец.

Ролята на Омега-3 и Омега-6

Омега-3 принадлежи към групата на специалните мазнини, известни още като незаменими мастни киселини. Смята се, че те са от съществено значение, защото не могат да се набавят по естествен начин от тялото ни и идват чрез храната, която консумираме. Съществуват 3 основни типа Омега-3 мастни киселини:

 • Ейкозапентаенова киселина (EPA) - от мазна риба
 • Докозахексаенова киселина (DHA) - от мазна риба 
 • Алфа-линоленова киселина (ALA) - от ядки и семена, като ленено семе и орехи

мастни киселиниСнимка: iStock

Какви са предимствата на Омега-3 за кучето ни?

Мастните киселини са от голямо значение за цялостното здраве на вашия домашен любимец. Специалистите открояват следните ползи:

Dogsandcats.bg
 • Поддръжка на клетките

Незаменимите мастни киселини осигуряват градивните елементи за поддържане на клетките;

 • Здравето на органите

Омега-3 поддържа здравето на бъбреците, черния дроб и подобрява зрението на домашния ви любимец. Рибеното масло е полезно за сърцето – доказано е, че намалява аритмията и има противовъзпалителен ефект.

 • Лъскава козина

Когато има проблеми с кожата или козината на кучето, ветеринарният лекар най-често препоръчва добавки, в които се съдържат Омега-6 и Омега-3 мастни киселини. Храните, богати на ALA-киселина като ядки и семена пък ще ви помогнат да запасите козината на кучето здрава и лъскава.

кучеСнимка: iStock

 • Здрава кожа

Укрепващите имунитета свойства на ALA поддържат естествените защитни сили на организма на вашето куче. Те помагат за подобряване състоянието на сухата кожа, премахват пърхота и много други кожни проблеми като инфекции и паразити.

 • Подсилване на имунната система

Приема на Омега-3 помага на имунната система на кучето да функционира по добре в борбата срещу инфекции и възпаления.

 • Подобрява състоянието на ставите

Според последни проучвания, маслото с Омега-3 подобрява активността и ефективността на ставите при кучета, които страдат от артрит. Освен това намалява ранните признаци на заболяването, поддържайки колагена и хрущяла по-здрави за по-дълго време.

 • Намаляване на неприятните алергичните реакции

Незаменимите мастни киселини могат да помогнат за облекчаване на дразнението на кожата и сърбежа, причинени от алергии.

Омега-3 при малките кученца

Относно приема на мастни киселини при малките кученца (до годинка) се открояват мненията, че тези супер-мазнини ги правят по-умни, по-щастливи и по-здрави. Специфичните ползи от прием на Докозахексаенова киселина (DHA) при кутретата включват:

 • Подсилване на имунната система

DHA подобрява имунния отговор на малките кученца спрямо ваксинациите. Това е от решаващо значение в момент, в който имунната им система е все още крехка, но те са готови за изследват света около себе си… с всички негови микроби. Преди да бъдат отбити, малките кученца получават DHAот майчиното мляко и след като преминат на кучешка храна е важно да се уверите, че получават достатъчно Омега-3 в храната си.

 • Психично развитие

Проучванията показват, че ако получават достатъчно мастни киселини по време на растежа си, кученцата се развиват като по-общителни и се учат по-лесно на нови неща. Резултатите са недвусмислени – приемът на DHA ги прави по-схватливи, по-щастливи, по-уверени и по-приспособими.

 • Подобрява се зрението

Диетата, богата на Омега-3 мастни киселини помага за по-доброто зрение на вашето кученце. Това му помага да изследва света около себе си още по-добре!

Какво количество Омега-3 е необходимо на кучето ми?

Факторите, които влияят на това от какво количество Омега-3 се нуждае от вашето куче включват неговите:

 • Възраст
 • Тегло
 • Ниво на активност
 • Здраве на ставите
 • Алергии

Във всички случаи трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, който ще ви посъветва как да обогатите най-правилно и според нуждите на домашния си любимец диетата му с мастни киселини.

мастни киселиниСнимка: iStock

Могат ли кучетата да получат твърде много Омега-3?

Едва ли има човек, който да отрича ползите от приема на Омега-3. Но малко хора се замислят, че повече не означава определено или задължително – по-полезно. Всъщност, що се отнася до мастните киселини е точно обратното. Прекаляването с тях може да се отрази зле не само на животните, но и на хората. Важно е да знаете, че Омега-3 и Омега-6 мастни киселини си взаимодействат в организма на кучето. И двете са полезни за здравето му, но при Омега-6 на лице е и противовъзпалително действие. Тоест – двете мастни киселини могат да се „изключат“ взаимно и да спрат да работят ефективно, ако се предозира с тях. За това балансът при приема на Омега-3 и Омега-6 е от ключово значение.

Има ли разлика в рибеното масло за хора и за кучета?

Рибеното масло е един от продуктите, които са доказали своите полезни свойства и приложения. И макар че на теория съдържанието на продукта, предназначен за хората е същото, както е това за домашните ни любимци, не е добра идея да им даваме от него. Това е така, защото някои компании използват в продуктите си от рибено масло различни ароматизатори, подсладители или други добавени съставки, които не са полезни за кучето ни. Ако сте решили да допълвате здравословно менюто на любимеца си с наситени мастни киселини, най-добре е да обсъдите с ветеринарния си лекар точно към кои продукти да се насочите.

 

Вижте още:

Важни витамини и минерали за вашето куче

Виж още