Австралийско келпи

австралийско келпи Снимка: Istock

Други имена

Australian Kelpie, Kelpie, Barb

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

48 см. 51 см.

Тегло

11 - 14 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Aвстралия

История

Както подсказва името на породата, тези кучета произхождат от Австралия. Това са изключително издръжливи, активни, интелигентни и жизнени животни, с добре развита мускулатура. Специализирани и развъждани са за събиране на големи стада добитък, за тяхната лоялност се носят легенди сред австралийските фермери. 

Това е вторият представител на “големия тандем” пастирски кучета на Австралия. Докато кетълдогът съпровожда стадата от говеда, келпито е ненадминат “овчар”. Това куче произлиза от внесените на континента късокосмести колита от граничните области между Англия и Шотландия. Днес в Австралия се отглеждат около 80 000 келпита. Грубата сметка сочи, че на едно куче се падат по около 2000 овце, а келпито замества успешно 5-6 ездачи. 

Външен вид

Средно високо, стройно, мускулесто и енергично пастирско куче. Мъжките представители на породата достигат до 51 см височина, женките – до 48 см. Теглото е между 11-14 килограма. Главата е пропорционална на тялото, широка и леко заоблена между ушите. Муцуната е издължена, прилича на “лисича”. Ушите са високо поставени, средно големи и прави, а очите – с бадемовидна форма, кафяви. Погледът – мил и интелигентен.

Кучето е с добре развита мускулатура и пропорционално тяло, опашката е високо поставена, не особено дълга, отдолу с по-дълги косми. Козината на келпито е къса, на пипане – груба, плътно прилепнала към тялото, с гъст подкосъм. На цвят може да е червено, червено със светлокафяво, черно, черно с кафеникаво, пясъчно, шоколадово, сиво-синкаво. 

Dogsandcats.bg

Характер

Изключително бдително куче, с мек нрав, лоялно и отговорно, с неизчерпаем запас от енергия. Австралийското келпи има нужда от много движение. Ако имате намерение да го отглеждате в апартамент, необходимо е да му осигурите дълги, продължителни разходки. Най-добре би се чувствало в къща с двор, където да е навън по цял ден.

Тъй като е пастирско куче, Австралийското келпи е много схватливо, умно и лесно за обучение. Необходимо е тренировките да започнат от ранна възраст, като се разчита на поощряване с лакомства, например. Тези кучета са достатъчно умни, за да следват команди и не реагират никак добре на груби порицания и наказания. 

Келпито е свикнало да защитава територията си, а това го прави страхотен пазач, който ще ви алармира чрез лай за всяко движение, което чуе. Именно за това ранната социализация и привикване с непознати хора, шумове и животни, би се отразила много добре на тези кучета. 

Здраве

Австралийското келпи се радва на добро здраве, като не са известни генетично обусловени заболявания към момента. Добре е често да проверявате ушите на любимеца си, тъй като кучетата от тази порода може да страдат от инфекции. Възможни са и стомашни проблеми, но в повечето случаи е необходимо единствено да смените храната.

Интересен факт за келпито е, че това куче е изключително издръжливо и може да протича много километри, без да се измори или да има нужда да пие вода. Освен това в Австралия изключително ценят породата, което води до високи цени на кучетата. В родината си четириногите се използват и за водене на незрящи хора, както и за помощници на планинските спасители. 

Грижа

За да бъдат спокойни и щастливи, да развиват целия си потенциал и палитра от качества, келпитата имат нужда от ежедневно внимание, игри, физическа и психологическа стимулация, да научават нови команди и да откриват нови места. Тези кучета имат нужда постоянно да са заети с нещо, буквално “не могат да седят на едно място”, никога няма да ги видите да се препичат на слънце цял ден, например. Бездействието и скуката могат да изнервят австралийското келпи, те имат нужда да се чувстват полезни. 

Козината им е къса и е достатъчно да я сресвате 1-2 пъти през седмицата. Наблюдавайте ушите и очите на любимеца си - редовното им почистване ще предотврати евентуално развитие на инфекции.

Хранене

За да се разкрие пълната красота на породата, този вид куче има нужда от висококачествена храна, независимо дали ще заложите на гранули, пастети или смятате да готвите храната му. Ако се спрете на последното – добре е да му давате допълнително витамини и протеини към натуралната храна. Ако имате съмнения относно храненето на любимеца си – консултирайте се с ветеринаря си. 

Деца и домашни любимци

Естествените пастирски инстинкти на австралийското келпи могат да затруднят отношенията му с малки деца и други домашни любимци. Тези кучета са свикнали да “събират” и “ръководят” стадото си. Към непознати се отнасят по-скоро недоверчиво и резервирано. Ако сте решили да си вземете австралийско келпи, уверете се, че имате времето и енергията да обучите кучето, за да бъде то пълноценна част от семейството ви. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още