Тоса

Тоса Снимка: Istock

Други имена

Тоса Ину, Tosa, Tosa Ken, Tosa Inu, Tosa Dog, Tosa Token, Japanese Mastiff, Japanese Fighting Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

62 см. 72 см.

Тегло

36 - 61 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Япония

История

Тоса е сравнително нова японска порода бойни кучета, създадена към средата на XIX век в перфектура Кочи. Целта била, след множество кръстоски между Пойнтери, Немски догове, Булдози, Санбернари и Бултериери да се селектира силно и здраво куче, подходящо за бой. 

През Втората световна война породата почти изчезва заради липсата на храна. Благодарение най-добрите животновъди  били открити 12 екземпляра, които живеели на остров Хокайдо до края на войната. Породата е официално призната през 1998 година от Обединения киноложки клуб, но не и от Американския Кенел клуб.

Външен вид

Едро и силно бойно куче, мъжките представители на породата достигат до 70 см височина и тегло от малко над 60 кг. Женските са малко по-дребни – височина поне 55 см и тегло около 50 кг. Главата на тези животни е голяма и широка, с умерено изразени кожни гънки. Муцуната е масивна, с месести увиснали устни. Челюстите са здрави, с добре развити зъби. Носът е голям и черен, очите – малки, с кафяв цвят. Ушите са с V-образна форма, високо поставени, големи и клепнали. Шията е къса, мускулеста и дебела. Гръдният кош – дълбок и широк, гърбът – прав, опашката – дебела в основата си и изтъняваща към върха, немного високо поставена. Крайниците са с груби кости и изразителни мускули. Козината е къса, гъста и твърда. Най-често срещаният цвят наситено червено, допустими са и малки бели петна. Срещат се и тигрова, както и жълто-кафява окраски.

Характер

Тоса Ину са кучета с независим характер, интелигентни, верни и лоялни към семейството си. Обикновено се привързват най-вече към един от членовете на домакинството, който възприемат като свой водач и чиито команди изпълняват. Недружелюбни, резервирани и недоверчиви са към непознати, което ги прави чудесни пазачи на дома ви. Бойната им природа и изключително високият праг на болка налагат задължително и ранно обучение, преди дори да се помисли за социализация

Dogsandcats.bg

Тренирането на Тоса може да се окаже предизвикателство дори за хора с опит в дресурата на куче. Силният им, доминантен характер, съчетан с инат, могат да направят дори изпълнението на по-прости команди доста трудоемко. Ако сметнете, че не е по силите ви да обучите любимеца си – не губете време, а още докато кучето е малко го запишете на училище.Ще са ви необходими много търпение, постоянство и увереност в дресурата на тези кучета. Винаги подхождайте с позитивност – похвали и поощрения, вместо с агресия. Физическите наказания и сила ще имат точно обратния ефект и можете да откажете завинаги животното от тренировките. Знайте, че необученият и недобре социализиран Тоса Ину може да е много опасен и нападателен.

Породата е забранена за отглеждане в редица държави, сред които Великобритания, Франция, Италия, Норвегия, Турция, Португалия, Малта, Нова Зеландия, Испания, Дания и Беларус.

Здраве

Тоса Ину могат да страдат от тазобедрена дисплазия, хиперкалиемия, кожни алергии, хипотиреоидизъм, стомашен дилатационен волвул, подуване на стомаха, прогресивна атрофия на ретината и възпаления на очите. 

Грижа

Тоса Ину не са най-енергичната и активна порода кучета, което ги прави подходящи за отглеждане както в апартамент, така и в къща с двор. Задължително ги разхождайте на повод, за да избегнете инциденти.Излизанията да са поне две на ден, като най-добре е да ги съчетавате с различни игри, като гонене на топка и фризби, например. Необходимо е кучето да се измори „качествено“, за да не развие деструктивно поведение, включващо нервност, раздразнителност и дори унищожение на вещи и имущество. Добре да водите Тоса с вас на походи в планината или разходки в гората, където ще можете да го пуснете да потича на воля без притеснение.

Козината на тези кучета е къса и не изисква особени грижи. Достатъчно е да я минавате с влажна кърпа или специална ръкавица веднъж на няколко дни, за да свалите мъртвите косъмчета и да я освежите. Редовно проверявайте ушите и очите, за да предотвратите инфекции. Подрязвайте и ноктите на кучето, ако започнат да „щракат“ по пода, съблюдавайте и за устната хигиена.

Хранене

Постарайте се да храните представителите на породата с висококачествена кучешка храна или премиум клас, суха или от консерва. Можете да добавяте натурални продукти, но задължително месото и местните субпродукти трябва да са преминали термична обработка. Заложете на пилешко, пуешко, заешко или телешко, давайте на любимеца си и хрущяли, дреболии, кокали (без тръбни), твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, варени ориз или елда, попарени овесени ядки. Не се препоръчват всички храни, които биха могли да доведат до подуване на стомаха като картофи, соя, бобени култури, пържени и пикантни продукти, пушени и мазни меса, колбаси и салами. 

Деца и домашни любимци

Въпреки предназначението си за боеве, Тоса Ину всъщност са доста нежни и внимателни кучета, що се отнася до семейството им и по-специално – неговите най-малки членове. Въпреки че никога не биха наранили хлапетата съзнателно, грубоватата им игра с тях не бива да се оставя без надзор. Не съжителстват добре нито с други кучета и котки, нито с по-дребни домашни животни. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още