Бурбул

Бурбул Снимка: Istock

Други имена

Boerboel

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

65 см. 70 см.

Тегло

75 - 90 кг.

Живот

8 - 12 г.

Произход

Южна Африка

История

Бурбулът, известен още като Южноафрикански Мастиф или Африкански Бурбул, произхожда от ЮАР и е развъждан от древните римски молоси. Смята се, че породата е селектирана през ХVII век. Перфектно куче-пазач, смел и винаги готов да защити господаря и семейството си, Бурбулът е верен приятел и защитник на дома.

Външен вид

Едро куче с добре развита мускулатура, едри кости и внушителен външен вид. Бурбулът достига до 70 см височина и 90 килограма тегло. Главата на тези кучета е масивна, муцуната – широка. Челюстите им са мощни и силни, с остри зъби. Очите са кръгли, средно големи, отгоре с провиснали клепачи. Ушите са с триъгълна форма, ниско разположени. Опашката е разположена ниско, дебела в основата си. Крайниците са силни и мускулести. 

Козината на Бурбула е къса и блестяща. На цвят може да е златиста, тигрова или рижа.

Характер

Бурбулът е добронамерено и лоялно, силно привързано към стопанина си куче. Особено важно при него е ранната социализация, тъй като в природата е заложена известна резервираност и дори враждебност към непознати. Ако не бъде научен от малък да се среща с други хора, Бурбулът може да стане агресивен и дори нападателен, ако прецени, че друг човек е заплаха. А ако атакува човек, предвид масивната му челюст и здрава захапка, би могъл да му нанесе сериозни увреждания. 

Dogsandcats.bg

Със силно доминантен характер, това куче би се опитало да се наложи при свада с друго навън, така че е добре да се води на повод при разходки.

Интелигентно животни, Бурбулът лесно се научава да изпълнява различни команди. Въпреки че се поддава на дресировка, не е изключено да откаже да изпълни някоя зададена команда просто, защото в момента не иска. За това обучението му трябва да се провежда спокойно и търпеливо. Физическите наказания и насилие са абсолютно забранени и могат да доведат до неприятни последици, защото тези кучета са свикнали сами да взимат решения, свободолюбиви и горди са. 

Здраве

Яки и здрави кучета, Бурбулите не страдат от наследствени заболявания. Въпреки това при някои женски екземпляри зачеването или раждането на малки може да е по-трудно. Сред по-честите заболявания са и тазобедрена дисплазия, проблеми с очите, дрематит. 

Грижа

Голямо и енергично куче, Бурбулът би се чувствал най-добре в къща с двор, където има възможност да е навън по цял ден. За през нощта обаче, най-добре да го приберете да спи в къщата, особено през студените месеци, тъй като козината му е много къса и лесно би могъл да настине. Нуждата му от внимание може да бъде задоволена с чести игри, физически и психологически упражнения. Ако го отглеждате в апартамент, осигурете му две дълги разходки на ден.

Както споменахме, козината на тези кучета е къса, за това и не изисква много грижи. Къпането също не се препоръчва да е повече от веднъж на два-три месеца. Редовно почиствайте ушите и очите на кучето ви, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Като почти всяко голямо куче, и Бурбул не е претенциозен по отношение на храненето. С удоволствие би хапвал кучешка храна, консерви, пастети или гранули, или натурална храна. Най-добре за менюто му би било, ако правите микс от двете, защото за тези кучета е много важно да получават всички витамини и минерали, от които имат нужда. Не се препоръчва да му давате свинско и овнешко, както и месни субпродукти, тъй като биха му дошли прекалено мазни. Изберете пилешко, пуешко, заешко, телешко, дивеч, сварен ориз, твърдосварено яйце, различни зеленчуци и подове, без банани и грозде.

Деца и домашни любимци

Въпреки внушителните си размери, Бурбулът се разбира добре с по-дребни от него породи животни, стига да е израснал в тяхната компания. С малките деца тези кучета нямат проблем, но поради мащабите им не е добре да ги оставяте без надзор – може да наранят малчуганите без да искат, в играта си.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още