Барбет

Барбет Снимка: Istock

Други имена

Barbet

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

52 см. 62 см.

Тегло

14 - 28 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

Франция

История

Това е една от най-старите френски породи. Въпреки това до днес произходът й не е изяснен докрай. Тези симпатични кучета са рисувани на картини, редом до собствениците си още през XIV век, а според редица изследователи на породата, родственици на староанглийското водно куче, именно те са в основата на редица породи като бишоните и болонките, пуделите и различни видове шпаньоли. Името произхожда от френската дума “barb”, което означава брада.

Външен вид

Сред почитателите на породата има една шега, че на външен вид Барбет-а прилича на неподръжан пудел”. 

И в това, разбира се, има доза истина. Мъжките екзепляри достигат до 62 см височина, женските – до около 60 см. Главата на това куче е доста широка, носът – едър, кяфяв или черен. Муцуната му е къса, покрита с дълга козина под очите. Самите те са къгли и големи, най-често кафяви на цвят. Ушите на Барбета са дълги и клепнали, шията – къса, а тялото – с добре развита мускулатура. Опашката е дълга, лапите са големи и между пръстите има малка ципа. Козината е гъста, дълга и дебела, на пипане – твърда и вълниста, прилича леко на брада на муцуната. Склонна е към заплитане и образуване на “шнурове”, със структура на вълна, което надеждно защитава кучето от студ и влага. На цвят може да е черен сив, тъмносив на петна. 

Характер

Френското водно куче, както още го наричат, е интелигентно, лоялно и дружелюбно животно, със силно развит ловен инстинкт, но и чудесен компаньон и приятел на семейството. 

Dogsandcats.bg

Барбетът не понася добре самотата, силно привързан към собственика си, той би направил всичко, за да го зарадва. Породата лесно се поддава на дресировка и бързо се научава да изпълнява дори по-сложни номера. Единственото условие е тренировките да се водят от човек, изградил се като лидер в очите на животното. В противен случай силно доминантният характер на Барбета влиза в действие и резултатите от дресировката едва ли ще са особено добри.

Ако се отглежда в апартамент, препоръчва се поне по два часа разходки на кучето на ден, за да има възможност да изразходва енергията си. 

Здраве

Барбетът е предразположен към редица заболявания, сред най-честите от които са тазобедрена дисплазия, проблеми със стомаха и ушите. 

Грижа

Гъстата и подобна на вълнена покривка козина на Барбета изисква всекидневно разресване. В противен случай рискувате тя да се сплъсти и да се наложи да я подстрижете, а това би нарушило естетическия вид на кучето. 

Хранене

Давайте на Барбета само висококачествена храна, подходяща за теглото и породата му. Препоръчително е това да са специализирани гранули или консерви за ловни породи, богати на протеини, витамини и минерали. Можете да обогатите менюто на кучето и с натурални продукти като месо, твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, сварена и обезкостена риба. Избягвайте сладко, тестени изделия, тръбни кокали, сурови меса и риба.

Деца и домашни любимци

Представителите на тази порода се разбират чудесно с деца и други кучета, към непознати са по-скоро резервирани. Биха се разбрали с котки само, при положение, че са израснали заедно.

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още