Бразилски териер

Бразилски териер Снимка: Istock

Други имена

Brazilian Terrier, Fox Paulistinha Terrier Brasileiro

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

33 см. 40 см.

Тегло

7 - 10 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Бразилия

История

Известно още с името Териер Бразилейро, това куче, както подсказва и името му, произхожда от Бразилия. Породата е сравнително нова, селектирана е през ХХ век чрез кръстоска на местни породи с Фокстериер, Пинчер и Чихуахуа. Бразилските териери са използвани главно за лов на гризачи, а благодарение на вродения си интелект бързо стават най-добри приятели на хората не само в лова, но и в различните спортове на открито.

Външен вид

Освен умно и игриво, Бразилският териер е и доста красиво куче. Главата му е с клиновидна форма, ушите – триъгълни и клепнали, очите – кръгли, големи, тъмнокафяви или черни на цвят, с много живо и любопитно изражение. Мъжките представители на породата достигат до 40 см височина, а теглото им най-често е между 8 и 10 кг. Крайниците на тези териери са сравнително дълги, силни и мускулести, опашката им е къса по рождение, не се купира. Интересно при козината на Бразилейро е, че няма долен слой козина. Самата тя е къса, тънка и гладка, с прав косъм, който прилепва плътно по тялото. На цвят тези кучета са бели с черни, кафяви или сиви петна.

Характер

Много енергично, игриво и любвеобилно куче, Бразилският териер отдавна се е превърнал по-скоро в домашно куче, отколкото в ловно. Мил и внимателен, той се привързва силно към семейството си и е готов да направи всичко, за да ви зарадва! 

Кучетата от тази порода се забавляват истински да учат нови игри и номера, имат много добра памет и се поддават и на по-сложна дресировка. Ще ви е необходима доза търпение, защото, свикнали сами да вземат решения, Бразилските териери могат да проявят инат в обучението. За да ги предразположите използвайте похвали и лакомства, никога физическо насилие или наказания.

Dogsandcats.bg

Здраве

Тъй като спада към семейството на териерите, това куче по принцип е доста здраво и издръжливо. След възможните заболявания, от които може да страда, са демодекоза, ушни инфекции и оглушаване. Често срещани са и тазобедрена дисплазия, както и дисплазия на лакетната става. Тези териери имат и алергии към някои видове храни.

Грижа

Типичен териер, Бразилейро има енергия в изобилие и може да тича с часове без да се измори. Издръжливо и игриво, това куче е подходящо за хора с активен начин на живот. Изключително щастливо се чувства на дълги походи или разходки в гората или планината, където може да тича на воля. Ако го отглеждате в къща, имайте предвид, че тези кучета обичат да копаят, така че добре обезопасете оградата на двора, за да попречите на малкия любопитко да избяга. Бразилският териер би свикнал на живота в апартамент само, ако му осигурите достатъчно дълги разходки навън. Ако движението му е малко и не успява да се измори качествено, може да започне да прави бели вкъщи. Най-добре ще е да съчетаете физическата с интелектуалната активност – учете любимеца си на нови номера, хвърляйте му топка, забавлявайте се заедно! 

Тъй като козината на тези кучета е къса, не е необходимо да я разресвате повече от веднъж седмично. Забърсвайте лапите и коремчето на любимеца си с влажна кърпа след разходка, проверявайте редовно и ушите за натрупване на мръсотия или прах.

Хранене

Най-добре е да храните Бразилския териер с висококачествена храна за средни до дребни породи, премиум клас. По този начин любимецът ви ще си набави всички необходими му витамини и минерали. Ако решите да давате на кучето натурални продукти, заложете на немазни меса и избягвайте прекалено студени или прекалено горещи храни, сладки и тестени продукти, прясно мляко, пушени меса, риба и салами, както и пилешки тръбни кокали.

Деца и домашни любимци

Игрив по природа, Бразилският териер се разбира добре с деца, но по-добър другар би бил на по-големите. Към непознати е недоверчив и подхожда резервирано, докато с други кучета няма проблем за съвместно съжителство. Тези кучета обичат да живеят в „глутница“ и ако приемат в нея от малки котки или други по-малки домашни животни – ще се разбират прекрасно с тях.

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още