Холандски птичар

Холандски птичар Снимка: Istock

Други имена

Drentsche Patrijshond, Dutch Partridge Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

57 см. 63 см.

Тегло

20 - 25 кг.

Живот

11 - 14 г.

Произход

Нидерландия

История

Холандският птичар е една от най-рядко срещаните породи в света.Името си дължи на нидерландската провинция Drentse, където става известна още през XVI век. Смята се, че предците на тези кучета са някои от старите местни сетери и шпаньоли. 

Добрият характер и интелигентността се допълват с чудесните ловни качества на това куче. То с успех се използва както да открие, така и да донесе отстреляния дивеч.

Външен вид

Холандският птичар е средно на вид, физически здраво и силно куче. Обикновено на височина е между 57 до 63 см и тежи между 20-25 кг. Главата е пропорционална на тялото и широка между ушите. Очите са овални и широко разположени, тъмни на цвят. Ушите – клепнали, висят близо до лицето. Опашката виси надолу. Шията е плътна и здрава, тялото – компактно, с добре развит гръден кош. 

Козината е средно дълга и права. Ушите, шията, задната страна на крайниците и опашката са покрити с по-дълги косми. Окраската обикновено е петниста или двуцветна. 

Dogsandcats.bg

Характер

Мило, приятелски настроено, дружелюбно и с уравновесен характер, Холандският птичар е много ведро и добродушно куче, което се привързва силно към всички членове на семейството си. Макар да не са агресивни по природа, тези четириноги ще намерят начин да ви предупредят за приближаването на неканени гости. Към непознати са резервирани до момента, в който разберат какво е вашето отношение към тях – тези кучета силно се ръководят от реакциите и емоциите на стопаните си. Обичат игрите и забавленията, за това ранната социализация е ключова, за да доразвие любопитния им нрав. Не ги лишавайте твърде често от компанията си – тези птичари не понасят добре самотата и вашето отсъствие искрено ще ги натъжи. 

Интелигентни и схватливи, като типични ловни кучета те се учат на нови неща бързо и с желание. Необходимо е подходът ви към дресурата на представителите на тази рядка порода да е изцяло позитивен – чрез поощрения и похвали ще постигнете добри резултати. В началото най-добре дресурата да е под формата на игра, като постепенно надграждате и по-сложни команди. Никога не използвайте физическо насилие или наказания – ще обидите любимеца си, чиято единствена цел е да ви угоди.

Здраве

Годините качествена селекция са изчистили тези кучета от генетично обусловени заболявания. Сред по-честите здравословни проблеми, от които Холандските птичари страдат, са тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, подуване на корема, различни очни и ушни инфекции. 

Грижа

Селектирани за лов, птичарите са много енергични и могат да преследват плячката си с километри без да се изморят. Това значи, че независимо дали ги отглеждате навън – в къща с двор, или в апартамент, трябва да отделяте поне по 2 часа на ден в разходки, съчетани с игри, най-добре – имитиращи лов, и възможност кучето да потича свободно на воля. 

Породата е подходяща за хора, които водят динамичен начин на живот, спортуват, обичат преходи в планината или гората. Важно е любимецът ви да има ежедневно физическо натоварване, за да се чувства добре и психически, за да се развива хармонично.

Козината на Холандския птичар има нужда от внимателно разресване веднъж на 2-3 дни, за да се освежи и да се отстранят мъртвите косъмчета. Честото къпане не се препоръчва, за да не рискувате да увредите целостта на косъма. Редовно подрязвайте ноктите на любимеца си, следете очите и ушите, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Холандският птичар има бърз метаболизъм и не е претенциозен към храната. Добре е поне 60-70% от дневната му дажба да е съставена от месо и местни субпродукти. От кучешката храна избирайте висококачествена, премиум клас, подходяща за активни породи. Допълвайте я с твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, различни зеленчуци, варени ориз и елда, попарени овесени ядки и от време на време кокали – без пилешки тръбни. Не се препоръчва да давате на кучето свинско и овнешко, мазни дреболии, прясно мляко, пушени или сурови месо и риба, колбаси, салами и тестени изделия, сладко и твърде солено.

Деца и домашни любимци

Холандският птичар се разбира добре с деца от всякакви възрасти, търси компанията им и искрено се забавлява в игрите с по-големите от тях. Към най-малките членове на семейството си е нежен и внимателен компаньон. Съжителства добре с други кучета и котки само, ако са израснали заедно. Не е добра идея да го оставяте сам с по-малки животни като птици и гризачи, защото за него те си остават плячка.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още