Евразиер

Евразиер Снимка: Istock

Други имена

Eurasier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

48 см. 60 см.

Тегло

20 - 30 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Германия

История

Породата е създадена от немския любител Юлиус Випфел, който кръстосал представители на Чау Чау и Немски вълчи шпиц. Избрани кученца от тази селекция били кръстосани още веднъж – този път със Самоеди и това поставило началото на Евразиъра. 

През 60-те години породата била официално регистрирана и започнала да набира популярност в Европа, а и отвъд Океана. Интелигентни, сериозни и красиви – с огромната си грива и мечешко излъчване, тези кучета бързо печелят сърцата на хората по цял свят.

Външен вид

Средно голям шпиц с богата космена покривка и жив темперамент. Главата е пропорционална на тялото, като муцуната и черепът са еднакви на дължина. Мъжките представители на породата достигат до 60 см височина и тегло от 30 кг. Тялото на тези кучета е здраво и късо, с добре развита мускулатура и дълги крайници. Гръдният кош е дълбок, опашката - високо поставена и се носи извита над гърба, покрита с дълга и гъста козина. Ушите на тези кучета са прави, средно големи, триъгълни и прави, очите – с бадемовидна форма, леко скосени, а изражението му е все едно постоянно се усмихва.

Козината на Евразиера е пищна, дълга, гъста и много пухкава. Оцветяването е червено, жълто-кафяво, махагоново, сиво и черно.

Dogsandcats.bg

Характер

Спокоен и сдържан, Евразиера е чудесен пазач заради вродената му принадлежност към глутницата. Семейно куче, то винаги е нащрек, готово да защити стопанина и останалите членове на домакинството. По природа тези четириноги са недоверчиви към непознати и макар да лаят сравнително рядко, по поведението им можете да отгатнете, че е винаги нащрек. 

Евразиерите постоянно търсят човешка компания и ще се чувстват най-щастливи около стопаните си, дори и просто да си подремват около тях. Много чувствителни, те понасят зле самотата, имат силно развита интуиция и усещат всяка промяна в настроението ви.

Интелигентни и послушни, тези пухкави четириноги с лекота усвояват нови умения и команди. Можете да започнете обучението още след третия месец, като е добре да го съчетаете с различни игри и да не е с прекалено дълга продължителност, за да не се отегчи животното. В никакъв случай не прибягвайте до физическо насилие или наказания, защото е възможно да загубите доверието на кучето и то да няма интерес към по-нататъшно обучение.

Здраве

Основните заболявания, от които могат да страдат представителите на породата, са тазобедрена дисплазия, проблеми със ставите, ушни и очни инфекции. Като цяло обаче породата се слави с добро здраве.

Грижа

Активно куче, Евразиерът би се чувствал най-добре ако живее в къща с двор, където ще може да е навън по цял ден. Ако го отглеждате в апартамент, то задължително трябва да му осигурите дълги разходки, съчетани с игри и възможност да потича на воля сред природата. Това куче ще е повече от щастливо да бяга до вас парка, докато правите джогинг, карате колело или ролери. 

Красивата пухкава козина на Евразиера изисква ежедневна поддръжка.Необходимо е да я разресвате със специална четка, най-добре с естествен косъм, поне веднъж дневно, за да не се сплъстява. Честото къпане не е препоръчително, тъй като долният слой (подкосъма) на тези кучета е много гъст и съхне бавно, а това може да раздразни кожата и да създаде благоприятна среда за развитие на възпаления. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си, при необходимост – леко ги почистете, за да попречите на възможни инфекции.

Хранене

За да максимално богато на витамини, минерали и полезни вещества, в менюто на Евразиера могат да присъстват както кучешка храна – консерви или гранули, така и натурални продукти. Най-добре е да му давате месо – пилешко, пуешко, заешко, телешко, агнешко – без свинско, задължително преминало термична обработка. Допълвайте диетата му с различни зеленчуци – сварени или сурови, обезкостена морска риба, извара, кисело мляко и твърдо сварени яйца, попарени овесени ядки, елда или ориз. Избягвайте прекалено мазни храни, солени и пушени меса, тестени изделия и салами, пилешки тръбни кокали или прясно мляко.

Деца и домашни любимци

Евразиерите се разбират чудесно с деца и с други домашни животни, ако са били отгледани с тях. Към непознат кучета са резервирани и дори могат да проявят агресия, но с правилната социализация можете да избегнете тези неприятни моменти.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още