Фила Бразилейро

Фила Бразилейро Снимка: Istock

Други имена

Fila Brasileiro, Brazilian Mastiff

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

60 см. 75 см.

Тегло

57 - 82 кг.

Живот

9 - 12 г.

Произход

Бразилия

История

Фила Бразилейро, известно още като Бразилски мастиф, е стара порода, в чието създаване са „участвали“ Булдози, кръстосвани с Блъдхаунди и различни южноамерикански ловджийски кучета. Името на тези гиганти идва от бразилската дума „filar“, което означава – „пазя, държа в плен“. 

В миналото тези едри и внушителни кучета се използвали за охрана на селищата на заселниците, помагали в лова (вкл. и на ягуари) и отговаряли за събиране на стадата. 

Външен вид

Голямо, силно и компактно куче, излъчващо мощ и боен дух. Мъжките представители на породата достигат внушителните 75 см височина и тегло до 80 кг, женските са малко по-дребни – височина до 70 см и тегло до 65 кг. Главата е голяма и масивна, като черепната част има почти квадратна форма. Дължината на муцуната е около 40% от дължината на цялата глава на тези кучета. Стопът е слабо изразен, почти незабележим. Муцуната е здрава, широка и много дълбока. По бузите се образуват леки кожни гънки. Очите са широко поставени, със средна големина, бадемовидна форма и тъмен цвят, с месести долни клепачи. 

Ушите са с формата на равнобедрен триъгълник, големи и поставени широко. Захапката е здрава, зъбите са по-широки, отколкото големи. Тялото е здраво, покрито с дебела, свободна кожа. Гърдите са дълбоки, ребрата – изпъкнали, коремът – прибран. Опашката е много широка в основата си, постепенно стесняваща се към върха. В движение или при възбуда леко се повдига. Козината е къса, мека, права и плътно прилепнала. На цвят е разнообразна, с различни оттенъци и съчетания – с изключение на чисто бял цвят.

Dogsandcats.bg

Характер

Фила Бразилейро е една от най-големите, своенравни и респектиращи породи в световен мащаб. Изключително лоялни към семейството си, тези работни кучета са верни пазачи на дома ви, които са склонни към агресия ако не бъдат социализирани и възпитани правилно.

Дори и да не се нахвърли върху гостите ви, Бразилейро няма да ви остави да се видите с тях спокойно – при най-малкото движение от страна на тези, които не познава, това куче е готово да атакува без предупреждение. Свикнали да са заети с нещо, те са учудващо пъргави за размерите си. Когато са вкъщи около семейството си обаче, стават кротки и тихи, докато нещо не привлече вниманието им. 

Интересен факт е, че само тези кучета, които са преминали специални тестове, се допускат до развъждане. Сред изпитанията, на които се подлагат кучетата, са за бързи реакции към изстрел от пистолет, атака от непознат с пръчка и тн. Изключителните рефлекси и смелост на тези внушителни четириноги обаче, трябва да бъдат възпитани от опитен, добър и силен по характер треньор. Да обучите такова куче е много трудна задача, защото по природа то е нападателно. В никакъв случай не бива да се подхожда с физическо надмощие, насилие или наказания докато кучето е малко – това само ще развие вродената му агресия и то може да я насочи срещу стопанина си. Най-добре е, ако усещате, че не можете да се справите, да се обърнете към опитен инструктор, който да установи правила, които животното да следва. Единствено чрез принципа на партньорството би могло да има напредък в дресурата. 

Здраве

Бразилският мастиф е много здраво куче. Сред възможните здравословни проблеми, които представителите на породата сравнително рядко имат, са тазобедрена дисплазия и болки в ставите. Възможно е и превъртане на стомаха ако кучето не ограничи физическата си активност след хранене.

Грижа

Фила Бразилейро е много активно и енергично за размерите си куче, което се адаптира трудно на живот в апартамент. Най-добре е представителите на породата да се отглеждат в къща с двор, където спокойно да се разхождат по цял ден. В никакъв случай не бива да връзвате кучето – гордият му, непокорен нрав ще се пречупи и то може да стане нервно и агресивно. Силно териториално ориентирани, тези мастифи няма да допуснат чужд човек да припари до двора ви, дори и да ви е приятел,имайте го предвид. Не оставяйте кучето само по цял ден, намирайте време за него, за да не се чувства самотно.

Козината на Бразилейро няма нужда от специална поддръжка – достатъчно е да се минава на два-три дни с влажна кърпа или специална ръкавица, за да се отстранят мъртвите косъмчета и да се освежи. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Фила Бразилейро е голямо куче, което има нужда от балансирано меню, за да получи всички необходими му витамини, минерали и хранителни вещества. Препоръчва се да му се дава кучешка храна, премиум клас, за едри породи, суха или от консерви. Можете да я разнообразявате с различни натурални продукти като меса: телешко, агнешко, дивеч, пилешко, техните сготвени субпродукти, различни хрущяли и дреболийки, задължително преминали термична обработка. Допълвате с богати на белтъчини продукти като твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, обезкостена морска риба – веднъж седмично, различни зеленчуци – сурови или готвени, варени ориз и елда, попарени овесени ядки. Поради специфичните проблеми със стомаха на тези мастифи, не се препоръчват бобови култури, тесто или прясно мляко, както и мазни меса като свинско и овнешко. Не давайте на кучето и пушени салами и колбаси, тръбни кокали, прекалено горещи и студени храни, сладко или пържено.

Деца и домашни любимци

Въпреки леко заплашителният си външен вид, Бразилският мастиф е много мил и нежен с най-малките членове на семейството си. Той се разбира чудесно с деца и може с часове да им е „бавачка“ без да възроптае срещу различните им игри

Големите му размери и непохватност предполагат поне в началото да не го оставяте без надзор в компанията на хлапетата. Тези мастифи не съжителстват добре с други животни, кучета или котки, за това съвместното им отглеждане на се препоръчва.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още