Френски брак – тип гасконски

Френски брак Снимка: Istock

Други имена

Braque francais grand, French Pointer Large, Braque trancais type gascogne

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

56 см. 69 см.

Тегло

25 - 32 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Франция

История

Тази сравнително нова порода е създадена през XX век чрез кръстосване на стереотипния Френски брак с Курцхаар и Пойнтер. И макар френските селекционери да смятат, че в кръвта на тези кучета тече едва 30% от тази на старата порода, Френският пойнтер е чудесно ловно куче с великолепно обоняние, много лоялно и вярно на стопанина си. 

Външен вид

Едри кучета, със здрави кости и развита мускулатура. Достигат до височина от 69 см (мъжките) и 68 см (женските), а теглото им е между 25 и 32 кг. Главата им е закръглена и сравнително тежка, черепната част е овална и леко изпъкнала. Стопът е плавен, а горната линия на муцуната е права или с лека гърбица. Носната гъба е голяма и кафява, с подвижни, широко отворени ноздри. Очите са овални, с тъмнокафяв или светлокафяв цвят. Ушите са поставени на нивото на очите, шията е дълга и мускулеста, леко извита. Тялото е удължено и мускулесто, а опашката се купира. Козината е къса, плътна и твърда. Цветът е кафяв, кафявопетнист, а понякога бял с кафяви петна. 

Характер

Интелигентно, атлетично ловно куче, със спокоен нрав, много уравновесено и любвеобилно, Френският пойнтер се привързва силно към семейството си. Макар да не е селектиран за охрана на дома и по-скоро да подхожда приятелски към непознати, той ще намери начин да ви предупреди за пристигането им. Тези кучета се нагаждат според желанията на стопанина си – могат с еднакво удоволствие да подремват до вас в дъждовен ден, както и да тичат с часове по поляните. 

Dogsandcats.bg

Не лаят често, а когато го правят то е, за да ви предупредят за нещо. Социални са и лесно се сприятеляват с други кучета, така че водете ги с вас по-често на оживени места, паркове и алеи, нека свикват от малки с различни картини, шумове и звуци.

За Френския брак се казва, че тези кучета се раждат наполовина обучени и това до голяма степен е вярно. Свикнали да придружават стопанина си по време на лов, на тях им трябват много малко тренировки, за да научат основните команди. С лекота ги повтарят – за тези пойнтери е удоволствие да ви зарадват, за това им показвайте с награда или поощрение, че вършат работата си добре. Физическите наказания и дори повишаването на тон са абсолютно излишни и по-скоро ще имат обратния ефект при тези умни и горди четириноги.

Здраве

Френските пойнтери се радват на добро общо здраве. Сред по-честите проблеми, които могат да имат представителите на тази ловна порода, са тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, както и проблеми с очите като катаракта и различни инфекции. 

Грижа

Като всяка ловна порода, и за Френският брак най-добрият вариант е да живее в къща с двор, в близост до парк или гора. Честите разходки, съчетани с физическо натоварване, различни игри, имитиращи лов и възможност кучето да потича на воля – това са задължителните фактори за щастлив и дълголетен живот на тези четириноги. Задължително обаче ги прибирайте да спят вътре при вас за през нощта – те не са дворни кучета и биха се почувствали много самотни навън. Като цяло представителите на породата не приемат добре самотата – не ги оставяйте за дълго без компанията си, защото могат да развият деструктивно поведение. Ако ги отглеждате в града, две едночасови разходки са задължителни, като пускайте кучето да потича само в специално обособените за целта места, а през останалото време – задължително на каишка. Силно развитият им ловен инстинкт може да направи невъзможно да ги хванете, ако подгонят някое дребно животно.

Козината на тези кучета е къса и не се нуждае от ежедневно разресване. Достатъчно е веднъж на няколко дни да се минава с влажна кърпа или специална ръкавица, за да се отстранят мъртвите косъмчета и да се освежи. Защитната структура на косъма им ще се увреди ако къпането е твърде често – 4-5 пъти годишно е достатъчно. Редовно проверявайте очите и ушите, за да избегнете развитие на инфекции или възпаления. 

Хранене

Динамично и активно ловно куче, Френският брак има бърз метаболизъм, което означава, че менюто му трябва да е максимално балансирано откъм хранителни вещества, витамини и минерали. Около 60-70% от него е желателно да е месо или местни субпродукти, добавени към кучешката храна – задължително висококачествена, подходяща за едри породи. Можете да му давате да гризе големи кокали – полезно е за зъбите, без пилешки тръбни. Допълвайте диетата му с твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко, обезкостена риба – веднъж седмично, варени ориз и елда, попарени овесени ядки. Въздържайте се да давате на кучето свинско и овнешко месо, дреболии или мазни, пушени и солени колбаси и салами, тестени, сладки или пържени храни.

Деца и домашни любимци

Френският брак е подходящ за семейства с малко по-големи деца, с които кучето да може да тича и играе. С по-малките не бива да се оставя без надзор, защото непохватен или твърде ентусиазиран в игрите си е възможно да ги нарани без да иска. Тези пойнтери се разбират добре с други кучета само, ако са израснали заедно. Поради ловната им природа не се препоръчват за отглеждане в компанията на котки или по-малки домашни животни. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още