Немски дългокосмест птичар

Немски дългокосмест птичар Снимка: Istock

Други имена

Немски Лангхаар, German Longhaired Pointer, Deutch Langhaar

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

63 см. 70 см.

Тегло

30 - 35 кг.

Живот

11 - 14 г.

Произход

Германия

История

Произхода на тази порода ни води до старонемските птичари, използвани от векове при лова с помощта на соколи. За тези кучета се споменава за първи път през 1852 година в книгата на Феерабенд „Лов и ловно стопанство“. 

Главно те са развъждани в немската област Вестфалия, където след XVIIIв. породата става доста популярна и широко разпространена. 

Външен вид

Немският дългокосмест птичар, наричан още Лангхаар, е сравнително едро куче, малко над средния ръст, пропорционално и силно, със здрави кости и мускулести, но фини крайници. Мъжките представители на породата достигат до 68-70 см височина, женските са малко по-дребни – 65-68 см. Теглото, независимо от пола, варира между 30 и 35 кг. Главата е с удължена форма, леко изпъкнал череп и плавен стоп, а муцуната – с малка гърбичка, завършваща с голям черен нос. 

Очите са косо поставени, с плътно прилепнали клепачи, тъмни на цвят, ушите – широки и висящи, челюстите – здрави, с ножична захапка. Шията е пропорционално дълга и мускулеста, гръдният кош – добре развит, коремът – прибран. Опашката е високо поставена и права, покрита с дълги косми. Козината, дала и името на тези кучета, е гъста, блестяща, леко вълниста, с дължина до 5 см, по-дълга по долната част на шията, гърдите и корема. На цвят тя е кафява или светлокафява. Допускат се и петнисти представители.

Dogsandcats.bg

Характер

Спокойно, уравновесено и привързано към семейството си куче, Немският Лангхаар е чудесен пазач и верен приятел. По природа е недоверчив към непознати, усети ли заплаха за стопанина си не би се поколебал да реагира. В кръстоските за получаване на породата са използвани различни ловни кучета, както и шпаньоли, което води до любопитния, жизнерадостен и енергичен нрав на представителите й. 

Въпреки че далеч не са най-дребните кучета, те много обичат да се гушкат и да дремват в скута на своите хора. Прекалената им привързаност обаче, ги кара да изживяват много тежко раздялата със стопанина си. Ако ви се налага да пътувате и отсъствате често, това не е вашата порода – от мъка те дори могат да спрат да се хранят и пият вода! Ранната социализация, съчетана с подходящо обучение ще разкрият пълния потенциал на тези четириноги. 

Като типична ловна порода, те нямат проблем с ученето и запомнянето на нови команди. Възможно е да проявят инат – все пак са свикнали сами да взимат решения, за това бъдете търпеливи и се въоръжете се с търпение. В никакъв случай не бива да се прибягва до физическо насилие или наказания – това само ще обиди тези чувствителни кучета. С похвала и лакомство ще постигнете желаните резултати, макар и по-бавно.

Здраве

Сравнително здрави кучета, Немските Лангхаари най-често страдат от проблеми със стомаха – превъртане или задържане на газове, тазобедрена дисплазия, различни видове кожни екземи и хипотиреоидизъм. Не са изключени и заболявания на сърцето.

Грижа

Подобно на другите немски ловни кучета, и Лонгхаар е енергично животно, което има нужда от много движение, за да изразходва енергията си. Най-добре представителите на породата биха се чувствали в къща с двор, където да са навън по цял ден. Въпреки това обаче, не бива да ги оставяте да скучаят и за през нощта задължително ги прибирайте вътре при себе си – близостта до семейството е много важна за тях.

Ако се отглеждат в апартамент, трябва да им се осигури ежедневна физическа натовареност – поне по две по-дълги разходки и възможност кучето да потича поне за малко спокойно. Ако не се изморяват „качествено“ тези четириноги са склонни към развитие на деструктивно поведение и наддаване на тегло. Добре е да се правят излети и походи в планини, гори и в близост до водоеми – всичко, което би пробудило и развило ловните инстинкти на любимеца ви е добре дошло за неговото хармонично и щастливо развитие.

Красивата козина на Немския Лангхаар трябва да се разресва веднъж дневно, за да не се сплъстява. Честото къпане не се препоръчва – повече от 4-5 пъти годишно е напълно достатъчно. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си, за да предотвратите възможни инфекции. Подрязвайте, ако се налага, ноктите, следете и за устната хигиена.

Хранене

Немският Лонгхаар е склонен към трупане на излишни килограми, за това е необходимо менюто му да бъде максимално балансирано, богато на минерали и витамини, но не и твърде калорично. Добре е да му се дава висококачествена кучешка храна – суха или от консерви, разнообразявана с натурални продукти. Това могат да са различни нетлъсти меса като пилешко, пуешко, заешко, телешко и дивеч, техните субпродукти, хрущяли или по-големи кокали, които кучето да гризе. Добавяйте й попарени овесени ядки, сготвени ориз и различни зеленчуци, твърдо сварени яйца и извара. Въздържайте се да давате на любимеца си тръбни кокали, тестени и бобови храни, прясно мляко, пушени или сурови месо и риба, солено, пикантно и пържено.

Деца и домашни любимци

Немските дългокосмести птичари се разбират добре с деца от всички възрасти. Те са внимателни, нежни и любящи – ако получават същото отношение те стават най-верните и добри приятели. С други кучета съжителстват добре и се сприятеляват бързо, особено ако са израснали заедно. В очите им на ловци обаче, котките и другите по-малки домашни животни си остават плячка за преследване.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още