Стабихоун

Стабихоун Снимка: Istock

Други имена

Stabyhoun

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

45 см. 53 см.

Тегло

20 - 25 кг.

Живот

13 - 14 г.

Произход

Нидерландия

История

Родното място на тази рядка порода е североизточната част на Нидерландия. Смята се, че предшественици на представителите й са по-едрият Холандски птичар, както и различни немски и френски шпаньоли. 

Още през XIX век породата е описана в сегашния й вид, а ловните качества на тези кучета ги направили особено популярни и желани в родината им. Днес съществуват едва около 3500 екземпляра.

Външен вид

Стабихоун е средно голямо, хармонично развито куче. Мъжките представители достигат до 53 см височина и тегло от 25 кг, а женските – до 50 см и около 20 кг. Главата е пропорционална на тялото, черепът е широк и леко закръглен. Стопът е ясно изразен, ушите са високо поставени и клепнали. Очите – тъмни, с бадемовидна форма. Гръдният кош е дълбок, крайниците – мускулести. Козината е средно дълга. По-дълга е на гърдите, задната страна на крайниците, бедрата и основата на опашката. Оцветяването е черно, шоколадовокафяво или оранжево, винаги с бели петна.

Характер

Мило, любящо, интелигентно и силно привързано към семейството си куче, в лицето на Стабихоун имате верен приятел за цял живот! Най-голямата радост на тези добродушни животни е да са около вас и да участват във всичко, което правите. Към непознати тези четириноги са твърде приятелски настроени, което ги прави по-скоро добри компаньони, отколкото пазачи. Социализацията би ги зарадвала истински, защото по природа те се разбират много добре с други кучета.

Dogsandcats.bg

Типична ловна порода, обучението не представлява проблем за тези животни. Точно обратното – те с лекота учат нови команди, водени от старанието да ви угодят. Добре е дресурата да започне още през първите месеци от живота на кученцето, под формата на игра, като постепенно се надгражда. Поощрявайте любимеца си с лакомства и похвали, нека не усеща обучението си като нещо задължително, а по-скоро го приема като забавление – така ще постигнете най-добри резултати.

Здраве

Сравнително здрава порода, тези кучета могат да страдат от тазобедрена дисплация и дисплазия на лакетната става, епилепсия, различни очни и ушни инфекции.

Грижа

Типична ловна порода, името на това куче в буквален превод от холандски означава „стой до мен“. Добре обученият Стабихоун е незаменим приятел не само на лов, но и в ежедневието. Тези четириноги имат много енергия в запас, която трябва да изразходват качествено, за да не развият деструктивно поведение. Най-добре биха се чувствали в къща с двор, където могат да са навън по цял ден. Ако ги отглеждате в апартамент, то трябва да им осигурите поне по две по-дълги разходки на ден, съчетани с игри, най-добре имитиращи лов, и възможност кучето да потича спокойно на воля. Тези четириноги с радост ще се научат да ви придружават в парка, докато карате колело, ролери или правите джогинг, а честити походи в планини и гори им носят истинска наслада.

Козината на Стабихоун няма нужда от специални грижи – достатъчно е да я разресвате веднъж на няколко дни с подходяща четка, за да избегнете сплъстяване. Редовно подрязвайте ноктите, следете за състоянието на ушите и очите, за да предотвратите възможни инфекции. Честите бани не са препоръчителни – най-добре е кучето да не се къпе по-често от 3-4 пъти годишно, за да не се увреди защитния слой на косъма.

Хранене

Стабихоун не са претенциозни към храната. Най-добре е да им давате висококачествена кучешка – премиум клас, за да получават всички необходими витамини и минерали, които са им необходими. Можете да разнообразявате менюто им с натурални продукти, като избирате нетлъсти меса като пилешко, пуешко, телешко, заешко или дивеч, техните сготвени субпродукти, шийки, дреболийки и хрущяли – задължително преминали термична обработка. За очите и козината на кучето би било добре веднъж седмично да си похапва обезкостена морска риба. 

Давайте му и продукти, богати на белтъчини като нискомаслена извара, твърдо сварени яйца и кисело мляко. Не се препоръчват свинско, колбаси, пушени и солени меса, пържено, сладко и тестени изделия.

Деца и домашни любимци

Стабихоуните са много мили, чувствителни кучета, които се разбират чудесно с деца от всички възрасти. Можете да сте сигурни, че в компанията на тези четириноги малчуганите ще са защитени и в добра компания. Тези четириноги съжителстват добре с други кучета и котки, а към по-дребните животни се отнасят по-скоро с пренебрежение, отколкото с агресия.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още