Тигрово гонче от Тенеси

Тигрово гонче от Тенеси Снимка: Istock

Други имена

Treeing Tennessee Brindle, Tennessee Treeing Brindle

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

40 см. 61 см.

Тегло

18 - 23 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

САЩ

История

Тигровото гонче от Тенеси е американска планинска порода, в чието създаване „участие“ са взели различни варианти на Кунхаунда, познати в САЩ. Смята се, че това е едно от най-добрите и ефикасни ловни кучета в целия свят – издръжливо и упорито още от най-ранна детска възраст.

Външен вид

Енергично, мускулесто и компактно ловно куче, Тигровото гонче от Тенеси има хармонично тяло и дълги, мускулести крайници. Мъжките представители на породата достигат до 61 см височина и тегло от 22,5 кг, женските – до 55 см височина и тегло до 20 кг. Главата на тези гончета е пропорционална на тялото, муцуната издължена, завършваща с голям нос. Очите са с бадемовидна форма, раздалечени едно от друго, тъмни на цвят, с много изразителен и любопитен поглед. Ушите са триъгълни, стоят клепнали, със заоблени върхове. Гръдният кош е добре развит, крайниците са силни и здрави. Козината е къса, гладка и гъста. Оцветяването е тигрово – в различни нюанси. 

Характер

Интелигентно, активно и много лоялно, Тигровото гонче от Тенеси обича човешка компания и се привързва към семейството си силно. Готово е да ви защити с цената на всичко, а недоверчивостта му към непознати го прави чудесно куче-пазач. 

Представителите на породата имат невероятно обоняние, известни са и със своята издръжливост, бързи реакции и проницателност. Те искат да са част от живота на стопанина си и по възможност – да са навсякъде с него. Тези четириноги са подходящи за хора с активен начин на живот, които спортуват, обичат разходките сред природата, планинското катерене, къмпинга и тн. Не понасят добре да са дълго време сами – скуката действа деструктивно на поведението им.

Dogsandcats.bg

Обучението на тези кучета е лесно, стига да се придържате към природно-заложените им инстинкти. Най-добре е дресурата да е под формата на игра, максимално близо до лова, като тя започне още през първите месеци от живота на кучето. За да задържите максимално вниманието му, тренировките да са по 10-15 минути, като започнете с по-прости команди и постепенно надграждате. Тези четириноги имат голям потенциал – подхождайте с търпение, увереност и ги хвалете за добре свършената работа.

Здраве

Тигровото гонче от Тенеси е сравнително здрава и издръжлива порода. Представителите й най-често страдат от тазобедрена дисплазия, както и различни очни и ушни инфекции.

Грижа

Като типична ловна порода Тигровите гончета имат нужда от ежедневно физическо натоварване, за да се чувстват добре и във форма. Най-подходящо е да отглеждате тези кучета в къща с двор, където да са навън по цял ден. В апартамент те биха могли да се адаптират само, ако им осигурите достатъчно движение – две дълги разходки всеки ден, съчетани с игри и възможност кучето да потича на воля. Лесно ще научите любимеца си да ви следва в парка, докато правите джогинг, карате колело или ролери. Ако не се измори „качествено“ гончето ще започне да прави бели вкъщи, най-често включващи унищожението на различни предмети и вещи. Не го оставяйте да спи навън през нощта – то ще се чувства самотно, а и козината му не е достатъчно дебела, за да му осигури защита от настинки. 

Тъй като е къса, тя няма нужда от ежедневно разресване. Достатъчно е веднъж на няколко дни да я минавате със специална ръкавица или влажна кърпа, за да отстраните мъртвите косъмчета и да я „освежите“. Ушите и очите на гончето са проблемни зони – проверявайте ги редовно, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Тези гончета не са претенциозни към храната и като типично ловна порода, имат бърз метаболизъм. За това постарайте се менюто им да е богато на различни минерали и витамини, с които да поддържат костите и мускулите си във форма. Можете да ги храните както с кучешка храна, висок клас, така и с натурални продукти. Заложете на различни меса като пилешко, пуешко, заешко или дивеч, техните субпродукти, хрущяли и дреболии, различни кокали (без тръбни), извара, твърдо сварени яйца, различни зеленчуци, обезкостена риба – веднъж на няколко седмици, варен ориз и елда. Въздържайте се да давате на Тигровото гонче солени, сладки или пикантни храни, пушени меса и колбаси, картофи и бобови култури.

Деца и домашни любимци

Тези гончета са работни кучета и това прави породата по-подходяща за семейства с малко по-големите деца (над 6-7 години), който да могат да играят с животното. Към по-малките тези кучета са по-скоро резервирани, но никога не биха проявили агресия. 

С други кучета се разбират добре най-вече, ако са израснали заедно. Най-добре е обаче, да не ги оставяте сами в компанията на котки или други по-малки домашни животни – в техните очи те винаги ще бъдат плячка, а не приятели.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още