Правят ли кучетата разлика между деня и нощта

куче нощ Снимка: iStock

Т е са различни като деня и нощта. Ако сте чували този израз, то той описва с абсолютна точност разликата между тези две противоположности. Но какво ще стане, ако всъщност не знаете кога настъпва деня и кога – започва нощта?

Може ли кучето ви да разбере дали е нощ или ден? Трудно е да се каже. Това, което за нас е абсолютна константа и за което не се замисляме, всъщност може би е и нещо, за което домашните ни любимци нямат съвсем ясна представа. Или пък напротив?

куче нощСнимка: iStock

Знаят ли кучетата, че навън е нощ или ден?

Dogsandcats.bg

Хората сме склонни да свързваме съня с нощта, така че е логично да си помислим, че това би могло да бъде добър индикатор кога настъпва тя. Всъщност обаче, за четириногите ни другари нещата стоят по малко по-различен начин. Ако наблюдавате внимателно домашния си любимец, например, ще установите, че той си дремва, когато пожелaе - без значение дали навън е светло или не. 

Съществува известен дебат относно това дали четириногите могат да определят времето като цяло. Той се основава на тезата, че домашните любимци безпогрешно знаят кога стопаните им ще се приберат у дома и ги чакат пред вратата на влизане. Но ако се приберете по различно време от обичайната ви рутина, това не означава, че четириногият ви другар няма да се развълнува да ви види. Просто може да се държи по малко по-различен начин от обикновено. Това е така, защото кучетата са създания на рутината и всяка промяна извиква у тях известно безпокойство.

куче нощСнимка: iStock
 

Ако погледнем на нещата в исторически план, то денят и нощта съществуват, откакто нашата планета съществува (знаем, че тя се върти около слънцето). Измерването на времето също е древно, като още през 3500 г. пр. н. е. хората са използвали слънцето, за да определят времето с помощта на слънчеви часовници. Първият механичен часовник се появява около 1510 г., а стандартният начин за отчитане на времето – около 18-ти или 19-век. Днес хората разполагаме с всякакви инструменти, за да измерим времето, включително ръчни часовници, хронометри, телефони и тн. Истината обаче е, че начинът, по който определяме как върви времето, се основава на просто измерване.

куче нощСнимка: iStock

Какво казва науката?

От научна гледна точка, логично е да се помисли, че кучетата имат способността да правят разлика между деня и нощта. В крайна сметка, четириногите имат очи и виждат. И след като могат да проследят къде отива топката, която им хвърляте или да дадат знак, че е време за вечерята им, то би следвало да могат да различат дали навън е светло или тъмно?

куче нощСнимка: iStock

Да, звучи разумно, но не бива да забравяме, че кучетата ни виждат много по-добре от нас на тъмно. Това означава, че мракът не възпрепятства способността им да изпълняват ежедневните си функции – нещо, което се случва при нас. 

Въпреки това, способността на кучетата да „разпознават времето“ се приписва повече на обонянието им. Различни теории сочат, че кучето ви може да разбере колко време ви няма въз основа на рутинните ви действия. Както и колко силен или слаб е ароматът ви наоколо. Ако е по-концентриран, това значи, че сте напуснали дома си скоро, а ако миризмата отслабва – че може скоро да не се приберете у дома. 

Така че, може би това, че навън е светло или тъмно, действително не е толкова важно за домашните ни любимци. Всъщност, те може дори да не го забелязват. От друга страна, те познават рутината ви на ставане и лягане. Така че това може да ги ориентира по-добре кое време от деня е. Всичко това обаче, са спекулации.  

куче нощСнимка: iStock

Искате да научите кучето си да прави разлика между нощта и деня? Късмет! Защото, ако искате да играете, когато навън е светло, то ще научите четириногото, че времето за игра е точно по това време. Ако му давате да хапва в определени часове всеки ден, то ще запомни и това. А ако си лягате, когато навън вече е тъмно, домашният ви любимец ще разбере, че няма нищо интересно, когато се стъмни и вероятно ще последва примера ви.

Най-доброто, което можете да направите, е просто да оставите кучето си да наблюдава вас и навиците ви. Четириногите обикновено бързо се адаптират и следват стопаните си. Без значение дали навън е ден или е нощ.

 

Виж още