Предупредителните признаци, че кучето ви получава алергична реакция

куче алергия Снимка: iStock

П рашецът, химическите изпарения, ухапванията от насекоми и някои видове храни са често срещани алергени при хората. Симптомите варират от леки раздразнения – като сърбящи, сълзящи очи, до животозастрашаваща анафилаксия. В повечето случаи не е трудно да разберем кога друг човек страда от алергична реакция. Но какво да кажем за едно куче? 

При четириногите признаците на непоносимост не са толкова незабавно разпознаваеми, колкото нашите сезонни алергии. За щастие, има знаци, за които можете да следите, ако подозирате, че домашният ви любимец има алергия. 

куче алергияСнимка: iStock

Как мога да разбера дали кучето ми има алергична реакция?

Точно като вас, възможно е домашният ви любимец да страда от алергия. За да се ориентирате по-добре – предлагаме ви заедно да разгледаме най-често срещаните причини за алергични реакции при кучетата.

Dogsandcats.bg

Остри алергични реакции

За разлика от хроничното алергично състояние, острата алергия е внезапна реакция на дразнител, като ужилване или ухапване от насекомо. Има и други причини, които отключват остри алергии при кучетата, но ужилванията и ухапванията са най-често срещаните от тях. 

куче алергияСнимка: iStock

Подуване, сърбеж и повръщане – това са най-честите симптоми, но кучета, страдащи от анафилактичен шок, могат да изпитат и затруднено дишане, както и да покажат признаци на цианоза – синкав оттенък на устните и венците, причинен от липсата подходяща оксигенация на кръвта – и дори да загубят съзнание.

Хранителни алергии

Още една често срещана алергия, от която страдат кучетата. Тя обикновено причинява стомашно разстройство, гадене, повръщане и диария. Като се има предвид това, някои домашни любимци могат да развият кожни заболявания, да започнат да показват признаци на чуплива козина или дори – от косопад.

Ако вашият питомец започне да се чеше, докато междувременно страда от стомашно-чревни проблеми, много е възможно да има алергична реакция към нещо, което е хапнал. За да се определи алергена, ветеринарният ви лекар може да препоръча елиминираща диета или да предпише формула, разработена за четириноги с хранителна чувствителност.

куче алергияСнимка: iStock

Сезонни алергии

За някои хора пролетта е най-красивото време от годината. Други обаче я свързват с внезапно обостряне на сезонните алергии. И вашето куче би се съгласило, стига да можеше! Точно като хората, и домашните ни любимци могат да проявят симптоми като подпухнали, сълзящи очи, сърбяща кожа, ушни инфекции, течащ нос и пристъпи на кихане. Въпреки че за вас може да е повече от очевидно, че животното страда от сезонна алергия, все пак е необходимо да поговорите с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни и да получите потвърждение, че това вероятно ще се повтаря всяка година.

куче алергияСнимка: iStock

Кожни алергии

Точно както някои хора имат чувствителна кожа, така е и с някои домашни любимци. Независимо дали кучето ви е било изложено на дразнители като бълхи, кърлежи, растения, химикали или дори – перилни препарати (които използвате за пране на бельото си, например), кожните алергии са по-често срещани, отколкото си мислите! Потърсете симптоми като копривна треска, суха и лющеща се кожа, зачервяване и сърбеж.

Уверете се също, че редовно обезпаразитявате домашния си любимец срещу бълхи и кърлежи, вземете предпазни мерки, като отглеждате само някои видове цветя и растения, и използвате нежен перилен препарат без аромат, за да изперете всички тъкани, с които кучето ви влиза в контакт.

куче алергияСнимка: iStock

Колко дълго продължават алергичните реакции при кучетата?

Колкото и да ни се иска да ви кажем, че това са само кратки епизоди, истината е, че зависи от алергена и тежестта на реакцията, която животното е получило. Ако кучето има кожна алергия, можете да очаквате зачервяването и раздразнението да продължат някъде между две до три седмици. Що се касае за сезонните неразположения – те обикновено продължават до тогава, докато алергена, който ги причинява, е в разцвета си. 

Копривната треска обикновено се появява в рамките на минути след излагане на алергена и може да изчезне също толкова бързо. 

куче алергияСнимка: iStock

Последни мисли за алергиите

Алергиите причиняват големи неудобства на кучетата и са толкова неприятни за тях, колкото са и за нас. Независимо дали домашният ви любимец страда след ужилване от насекомо, кожна реакция, сезонна или хранителна алергия, препоръчваме ви да го заведете на ветеринарен лекар. Специалистът ще постави най-точната диагноза и може да предпише орални, инжекционни или локални стероиди, за да овладее алергичната реакция на животното.

куче алергияСнимка: iStock

 

Виж още