През какви жизнени етапи преминава кучето през целия си живот

кучета Снимка: iStock

О т подскачащо кутре то възрастен достолепен спътник – вашето куче ще премине през различни етапи от живота си, всеки от които идва със своите специфични нужди. Кутретата, например, са взискателни и енергични, докато подрастващите четириноги се отличават с непредсказуемост и нетърпеливост. Възрастните домашни любимци пък постепенно забавят темпото, предпочитайки спокойна дрямка вместо продължителна игра на донасяне. 

кучетаСнимка: iStock

Какво се случва през различните възрасти и жизнени етапи на кучето

Подобно на човешките взаимоотношения, възходите и паденията са неизбежни през годините ви заедно. Знанието какво да очаквате обаче, ще ви държи една крачка пред другите. По време на живота си, вашият питомец ще:

  • Ви разочарова

Или най-малкото – ще ви разстройва на моменти. Домашното обучение не е лесно като разходка в парка, а за никого не е приятно да почиства повръщано от любимия си килим. Или да открие скъпите си нови чехли сдъвкани до неузнаваемост... Дори ако домашният ви любимец никога не се държи зле (ха!), неговата безкрайна нужда от вас и компанията ви могат да бъдат в най-добрия случай – леко досадни.

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

  • Донесе невероятна радост

Кучето ви не се интересува дали сте си поставили цели, които не сте в състояние да изпълните. Или колко добре изглеждате (или не) за срещата на випуска ви от гимназията. Домашният ви любимец е просто развълнуван да е около вас и той ще демонстрира тези си чувства редовно. 

  • Накара да изпитате скръб

Без значение колко години споделите заедно, сбогуването с ценен приятел винаги е трудно. Но ако не беше, то връзката нямаше да си струва, нали?

Колко време продължава всеки етап

Средно по-малките кучета съзряват по-бързо и живеят по-дълго от по-големите си събратя. Колкото по-едро е едно четириного, толкова по-късно съзрява то. Освен това, при по-големите кучета периодите, през които са в зряла възраст са по-кратки. 

кучетаСнимка: iStock

Това означава, че всяко куче се развива и остарява със своя собствена скорост. Ето и по-груба разбивка на етапите на кучешкия живот: 

  • Кутрето се превръща в младо куче между 6 и 18 месеца;
  • Юношеството започва между 6 до 18 месечна възраст;
  • Четириногото се смята за зряло при навършване на 12 месеца до 3 години;
  • Възрастни се водят кучета, които са над 6 и 10 годишна възраст;

Всичко това зависи от породата и размера на животното. 

Всяко куче е уникално

Въпреки че има стандартни възрасти и етапи, през които преминава всяко куче, подобно на хората, всяко четириного е уникално. Не съществуват строги правила относно това какво ще се случи, кога точно ще стане или как. 

кучетаСнимка: iStock

Ако се отнасяте към кучето си с любовта и уважението, които то заслужава, това, на което можете да разчитате в замяна, е преданост, обожание и една-две грешки по пътя. Не забравяйте обаче, че и двамата се учите да общувате взаимно.

 

 

 

 

 

 

 

 

Виж още