Признаците, че кучето ви е привързано към вас

куче човек Снимка: iStock

Д а споделяш живота си с куче е нещо страхотно!

Още в мига, когато четириногото пристъпи прага на дома ви, вие започвате да правите крачка след крачка – съзнателно или не, за да изградите силна връзка с домашния си любимец!

Това включва дори рутинни дейности като това да го нахраните с правилните за възрастта му гранули в точните количества. Или да му осигурите сладки играчки за гризане, както и редовни разходки и игри навън. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

И докато за себе си нямате никакво съмнение, то случвало ли ви се е да се чудите дали вашият домашен любимец е също толкова привързан към вас? Разбира се, целта е реципрочност, за това ви предлагаме заедно да разгледаме някои признаци, че всичко, което изпитвате към косматия си другар е взаимно!

Гледайте езика на тялото на кучето си

Ключът към откриването на признаците, че вашето куче се е свързало с вас, можете да откриете в езика на тялото му. Най-лесната индикация за това, разбира се, е въртящата се опашка. И макар че това движение може да означава много неща, ако животното я мести надясно и дори леко люлее бедрата си, то можете да сте спокойни, че у дома имате щастливо, приятелско кученце. 

куче човекСнимка: iStock

Знаците, че домашният ви любимец се е свързал с вас

Те са там, знаците, че кучето ви усеща близостта и приятелството ви, и ги споделя. Всичко, което трябва да направите, е да наблюдавате косматия си другар. Докато работите, тренирате го или се забавлявате заедно, следете животното – как се движи, какво е поведението му спрямо вас, как си играе или взаимодейства...

Вие сте на прав път, ако забележите и тези 5 признака, че вашето куче е привързано към вас: 

  • То ви следи

Домашният ви любимец върви ли по петите ви, докато се движите от стая в стая? Дебне ли ви из двора или дори – влиза с вас в банята? Когато едно куче е насочило цялото си внимание към движенията на собственика си и го следва навсякъде, то проявява манталитет, свързан с глутницата, заложен дълбоко в неговото ДНК. Това поведение най-вероятно означава, че животното е развило силна връзка с вас. 

куче човекСнимка: iStock

  • Оставя подаръци в краката ви

Любимата му пискаща играчка, кърпата, която използвате, за да го подсушите след разходка, или евентуално нещо, което е открило/изровило в двора... Всички тези „подаръци“ са начинът на вашето куче да сподели своите специални предмети с човека, с когото е най-силно свързано.

  • Мек поглед

Обичта, прозираща в очите на вашето куче е сигурен знак, че то ви харесва. Потърсете и отпуснато лице, както и зеници, които изглеждат нормални (не разширени) – всичко това са все индикации за спокойствие и комфорт.

куче човекСнимка: iStock

  • То избира вас

Без значение как изглеждате, какво носите или в какво настроение сте – вие сте човекът, при когото кучето отива, ако му бъде даден избор. Това може да означава, че вашият домашен любимец се е привързал повече към вас, отколкото към останалите членове на семейството ви. Дали се дължи на факта, че му отделяте повече време за разходки, храните го и го галите вечер, преди да заспи… Факт е, че косматият ви другар винаги ще предпочете вашата компания пред тази на партньора ви, например.  

  • ​Няма нищо против гушкането

​Гушкането е нещо, към което всяко куче се отнася индивидуално – на някои им харесва, докато на други – никак. Ако вашият домашен любимец скорострелно се качва на дивана до вас, когато се настаните удобно с дистанционното в ръка, и притиска главата си към вас, за да го почешете около ушите или врата… Е, може би е излишно да споменаваме, че това е знак, че на питомеца ви му е изключително приятно да е около вас! И да, вие определено сте най-любимият му човек на света!

куче човекСнимка: iStock

Кога да потърсите професионална помощ

Ако установите, че кучето ви не се привързва към вас дори след много време, отделено за съвместни занимания като обучение, разходки и игри, нито се трогва от усилията ви да го накарате да се чувства уютно у дома, то може би е добре да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. С някои полезни насоки и целенасочени тренировъчни сесии вашият космат другар може скоро да покаже признаци на силна връзка!

Вижте още: 

Какво ни казва кучето, когато ни закача с лапа

7 причини защо кучето обича да дремва върху вас

Виж още