Какво ни казва кучето, когато ни закача с лапа

куче лапи Снимка: iStock

К учетата имат толкова много и различни начини да привлекат вниманието на стопаните си, че понякога могат да ни впечатлят със своята креативност! Закачането с лапа е един от тези сладки жестове, подобно на побутването с нос, който обикновено работи и е приложим в различни ситуации. 

Вижте още: Побутване с нос – какво ни казва кучето с този сладък жест

Вашето куче може да иска обтриване на корема, да има нужда от повече пространство или да търси храна.

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да се научим как да дешифрирате всички желания, които вашето четириногото другарче може да изрази, като полага лапа върху вас.

куче лапиСнимка: iStock

7 причини, поради които вашето куче ви закача с лапа

Всички кучета могат да използват този жест в общуването с човешките членове на семейството си. По-често той се среща при породи като Пудел, Боксер, Сибирско хъски, Акита и Самоед. 

Ето някои от най-честите мотиви, които кучетата имат, за да побутват с лапички своите стопани:

  • Дошло е време за тоалетна

Кучето ви закача с лапа, докато сладко си спите? Може да се наложи да станете и да го изведете, защото му се ходи до тоалетна. Помнете – четириногите правят това, което работи! Така че, ако с този жест животното ще ви накара да напуснете топлото си легло и да излезете на кратка нощна разходка, за да може да свърши работите си, то ще продължи да го прави, когато се усети в нужда. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Време е за ядене

Минали са цели 10 минути от обичайното време за вечеря на кучето ви. И животното си мисли: „Явно моят човек е забравил, че трябва да хапна, необходимо е да му напомня, че съм гладно“. Обичайно, този тип припомняния започват с напрегнато взиране в стопанина. А ако това не проработи– очаквайте четириногото да подсили подхода си, често – чрез закачане с лапа. 

  • Кучето иска да ви погали

Ако косматият ви другар поставя лапичка върху вас, докато спокойно си почивате на дивана, това може да е един от начините, по които животното показва обич, смята Амелия Уибър, консултант по поведението на кучета, треньор и член на Консултативния съвет на Daily Paws. Дали не се случва в момента, когато спрете да го галите? Тогава може би това е начинът на животното да каже, че иска още малко. Ако в момента, в който спрете да го галите, кучето се активизира в желанието си да привлече повече внимание, то това е жест, с който ви насърчава да продължите!

куче лапиСнимка: iStock

  • Скучно му е

Подобно на хората, кучетата се нуждаят от достатъчна физическа активност и умствена стимулация. Четириногите, които се отегчават, използват побутването с лапа като покана с подтекст: „Хей, хайде да правим нещо!“. Или казано с други думи – кучето ви може да иска да си поиграете, да отидете на разходка, да го пуснете навън или да го разтриете по коремчето.

  • „Имам нужда от малко пространство“

Ако кучето ви натисне с лапа по лицето, то това вероятно е знак, че би искало да спрете с това, което правите. Вгледайте се в цялостния език на тялото на животното – то може би ви казва, че дадено ваше действие не му е приятно и това е неговият начин да ви помоли да го оставите на спокойствие за малко.

куче лапиСнимка: iStock

  • Може да се наложи да посетите лекар

И преди сме споменавали, че кучетата имат изключително обоняние – до 100 000 пъти по-мощно от нашето. Четириногите могат да надушат дори дали сме болни от рак или диабет (разбира се, след специално обучение). 

Любопитен факт е, че има записани случаи на кучета, натрапчиво душещи и ближещи определени места от тялото на своите стопани, които в крайна сметка се оказали болни от някое от изброените заболявания. Така че, ако домашният ви любимец продължава да пипа с лапа определена част от тялото ви, това може би е, защото усеща, че мирише различно.

Добрата новина: Кучетата често откриват рак в най-ранния му стадий, когато е най-лечим. Така че помислете дали да не посетите лекаря си скоро, за да проверите това.

кучеСнимка: iStock

  • Нещо кара кучето ви да изпитва безпокойство

Вашето куче търси от вас комфорт и сигурност. Ако има нещо, което го стресира или отключва у него безпокойство – гръмотевици, фойерверки или изпитва болка, животното може да ви потупа с лапа в опит да се успокои. Разбира се – ако накарате проблема да изчезне, то ще бъде безкрайно щастливо и признателно!

Когато кучето натиска с лапи други неща

Освен, за да комуникират с хората, кучетата използват лапите си и върху други животни, предмети, както и върху самите себе си. Ето какво може би значи този жест в изброените случаи:

  • Натискане с лапи на ушите и устата

Добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар и да направите посещение за преглед, ако домашният ви любимец отривисто и често се чеше по ушите или муцуната. Това показва болка и/или дискомфорт, а възможните причини за тях включват заседнал чужд предмет, проблеми със зъбите, ушна инфекция или алергия.

  • Бутане на други животни с лапа

Поставянето на лапа върху друго животно е знак, че вашият домашен любимец иска да играе. Макар да е дружелюбен жест обаче, следете взаимодействието на животното с останалите участници в забавлението.

куче лапиСнимка: iStock

  • Натискане на играчка или предмет

Кучетата използват лапите си, за да обръщат и бутат играчки или други предмети, с които искат да се позабавляват. Да накараш даден обект да се движи го прави по-забавен и интерактивен. И животното може да го преследва и покорява с истинско удоволствие!

Да ни докосват с лапи е естествен начин за кучетата да изразят своите емоции и нужди. Научаването как да дешифрирате езика на тялото на вашето четириного другарче ще ви помогне да разберете по-добре какво иска да ви каже, а това ще ви сближи още повече. 

Вижте още: 

Защо кучетата притварят очи, когато ги галим

8 странни начини, по които кучетата показват обичта си

 

Виж още