Разбиране на кучешката привързаност и ролята на облизването в нея

куче облизване Снимка: iStock

В сяко куче има своя уникален начин да изразява емоциите си, но един от най-универсалните и често срещани жестове е облизването или „даването на целувки“. Въпреки че може да изглежда като просто и инстинктивно действие, често зад него се крие много повече! Разбирането защо четириногите ни облизват може да даде ценна представа за тяхното поведение и да укрепи връзката, която имате с вашия четириног другар. 

кучеСнимка: iStock

Привързаност и обич

Една от най-често срещаните причини защо кучетата облизват любимите си хора, е за да изразят привързаността си. Това поведение започва още през първите години от живота на косматия ви другар – облизването е средството на кутретата за комуникация, чрез което те привличат вниманието на майка си. И тъй като кучетата са социални животни, точно като нас те жадуват за взаимодействие и изграждане на връзка с тези, които обичат. Когато домашният ви любимец ви обсипва с целувки, вие обикновено му отговаряте с нежни жестове като гушкане, словесна похвала или дори лакомство – точно както би направила майка му. Този реципрочен обмен на обич формира основата на една изпълнена с доверие и любяща връзка.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Даването на целувки предизвиква и отделяне на ендрофини – както при кучетата, така и при хората. Това са хормони, свързани с удоволствието и благополучието, които подсилват положителните чувства и укрепват връзката между кучета и неговия стопанин. Следващият път, когато кучето оближе лицето или ръцете ви, то знайте, че това не е просто случайно действие, а по-скоро умишлен жест, вкоренен в неговата инстинктивна нужда от социално обвързване.

Търсене на внимание

Облизването може да бъде и начин на кучето ви да привлече вниманието ви, за да започнете игра или да получи малко гушкане. Това поведение в вкоренено в четириногите от най-ранна възраст – както споменахме, кутретата облизват муцуната на майка си, за да получат внимание, храна и грижи. Така че, ако питомецът ви се чувства отегчен или самотен, той може да прибегне до облизването като средство за търсене на стимулация и компания.

куче ближе човекСнимка: iStock

И ако домашният ви любимец получи положителна обратна връзка или вниманието ви, когато ви оближе, той вероятно ще продължи това поведение като средство за търсене на обич и одобрение. Това означава, че с течение на времето даването на целувки се превръща в научено поведение, което укрепва връзката с домашния ви любимец.

Комуникация на границите

Противно на общоприетото схващане, не във всички случаи облизването е признак на привързаност. Понякога то може да бъде форма на комуникация за изразяване на дискомфорт. Четириногите имат свои лични граници и могат да използват облизването като начин да ги установят и да се наложат. Ако четириногият ви другар внезапно започне да ви ближе прекомерно, когато го галите или прегръщате, това може да е знак, че се чувства претоварен или му е неудобно от нивото на физически контакт. В този случай облизването служи като фин начин за домашния ви любимец да съобщи, че има нужда от пространство. 

куче ближе човекСнимка: iStock

В заключение, разбирането защо кучетата дават целувки включва декодиране на езика на тялото и тълкуване на намеренията им. Като наблюдавате внимателно поведението на четириногия си другар и реагирате по подходящ начин, можете да укрепите връзката си с него. Така че, следващия път, когато косматият ви другар намокри бузата ви, отделете малко време, за да оцените по-дълбокото значение зад този му жест!

куче ближе човекСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучето ми намига?

10 начина как притеснявате кучето си, без дори да го осъзнавате!

Виж още