Разбират ли кучетата празниците?

празник Снимка: iStock

П разниците – независимо дали говорим за Коледа или Великден, са изпълнени с приятни емоции, срещи с роднини и приятели, подаръци и вкусно хапване. И докато ние добре разбираме какво и защо празнуваме, дали домашните ни любимци осъзнават, че има нещо различно, което променя рутината им?

Разбират ли кучетата празниците?

Въпреки че много стопани на четириноги потвърждават, че домашните им любимци изглежда усещат (някак!), че предстоят празници, истината е, че кучетата ни всъщност не разбират празниците. Според учените, домашните ни любимци имат умствения капацитет на малко дете. Ако познавате 2-годишно хлапе, то знаете, че концепцията за ваканция или почивен ден по същество е трудна за обяснение и възприемане. 

празникСнимка: iStock

Така че, въпреки че кучетата са много по-интелигентни, отколкото повечето хора осъзнават, малко вероятно е да имате у дома четириног Айнщайн! Разбира се, това е в кръга на шегата, но истината е, че колкото и да е жалко, домашните ни любимци просто нямат когнитивната способност да разберат значението зад специалните дати или да ги запомнят. Следователно, всяко възприемано вълнение или признание, което показват по време на празниците, е по-скоро отражение на вашите радост и щастие. 

Dogsandcats.bg

Въпреки това, кучетата разбират моделите. Те могат да свържат настройката и поведението ви. И след като знаят, че нещо се е случило, те подозират, че вероятно ще се случи отново. Така че, макар да не осъзнават, че е Коледа, може да знаят, че нещо различно предстои поради някои специфични модели и асоциации. И определящи тук не са нито украсата, нито подаръците – четириногите ни другари виждат, че ние се вълнуваме. И те се вълнуват заедно с нас!

куче ВеликденСнимка: iStock

Защо кучетата се радват толкова много на празниците?

Както споменахме преди, кучетата може да не разбират какво означават празниците, но те усещат нашите емоции и вълнение (понякога и стреса!) и реагират като махат с опашка, лаят или се държат игриво. Освен това:

  • Повече гости означава и повече внимание

По Коледа или Великден цялото семейство се събира, а всички тези посетители и роднини означават, че кучето ви ще получи повече внимание от обикновено. И да, косматият ви другар няма против небрежните пиянски целувки на дядо ви или отпечатъка от червилото на леля ви!

  • Повече храна означава повече възможности за леко хапване

Свързваме празниците с вкусно хапване и е факт, че трапезата ни е по-отрупана с разнообразни блюда по това време, отколкото е през останалата част от годината. А това, разбира се, е добра новина за кучето ви, защото увеличава шанса да получи някое допълнително лакомство. 

куче ВеликденСнимка: iStock

  • Декорациии!!!

Изобилие от забавни, цветни неща, търкалящи се по пода, означава много допълнително забавление за домашния ви любимец!

  • Прекарване на време с вас!

Сезонните празници означават, че няма да ви се наложи да ходите на работа. А това е чудена новина за домашния ви любимец, защото всичко, което наистина иска, сте вие!

В заключение, кучетата може и да не са в състояние да разберат напълно празниците, но те винаги ще бъдат развълнувани, когато цялото семейство се събере, независим кой сезон е. Така че, докато празнувате с близките си хора, не забравяйте да обърнете внимание и на косматите му членове – те го заслужават!

куче ВеликденСнимка: iStock

 

Виж още