Разпознават ли кучетата членовете на семейството ни

куче стреснато Снимка: iStock

Т рудно ли ви е да комбинирате имена с лица? Това потенциално е проблем с хора, които не познавате добре, но едва ли може да се отнесе до членовете на собственото ви семейство, нали? Все пак вероятно сте израснали заедно или се виждате често. Има обаче един член на домакинството ви, който не е включен в картинката – вашето кученце! И така, как мислите, дали домашният ви любимец може да различи вас и членовете на семейството ви от другите хора?

Знаците, че кучето ви се чувства комфортно или неудобно с някого

Въпреки че всички кучета реагират на хората по различен начин, има няколко общи неща, за които можете да следите. Сред типичните знаци, че вашият четириног приятел се чувства добре в нечия компания, са махане с опашка или развълнуван лай. 

куче хораСнимка: iStock

Интересно е да се отбележи, че изглежда лаят на кучетата звучи различни в зависимост от настроението им – нещо, като различните тоновете на нашия глас. Така че, ако чуете косматият си приятел да джафка развълнувано, то е доста вероятно да разпознава човека пред себе си. Възможно е животното да се опита да скочи върху вас в опит да ви оближе, за да ви поздрави. Ушите му ще бъдат вдигнати, а езикът на тялото ще е приповдигнат.

Dogsandcats.bg

Обратно, ако едно куче не се чувства комфортно с някого, може да забележите, че то лае към въпросния човек, но без да маха с опашка или да се опитва да скочи върху него. Ако то се усеща застрашено, може да присвие уши назад и дори да изръмжи. Важно е да сте готови за бърза реакция и ако четириногото се държи агресивно, да го изведете от ситуацията, отдалечавайки го от въпросния стресов човек. 

Какво казва науката?

Учените посочват няколко различни начина, които помагат на кучето да определи кой стои пред него. В статия, публикувана в Huffington Post, се описва интересно проучване, проведено от изследователи от университета в Хелзинки във Финландия. 

кучеСнимка: iStock

В цитирания експеримент са използвани кучета с различен произход, някои отглеждани от семейства, а други – само с един собственик. Едно от любопитните открия, които учените са направили, е, че четириногите, които живеят в домакинства с повече от един член, се интересуват повече от човешките лица, отколкото тези, които имат само един собственик. Тестове с помощта на снимки, обърнати с главата надолу пък доказват, че кучетата са в състояние да разпознаят хората на тях дори и при по-необичайна перспектива. Общият извод на изследователите е, че кучетата са в състояние да разпознават чертите на лицето ни.

Разбира се, теоретично има и други фактори, които определят дали едно куче разпознава вас и членовете на семейството ви. Домашните ни любимци са невероятни в изучаването и запомнянето на неща като рутинни шумове. Брат ви има странно звучащ глас? А дали чантата на майка ви не издава определен звук? Това са все неща, които едно наблюдателно четириного ще засече и отбележи, за да се ориентира кой е пристигнал в дома му. Освен това, хората имаме уникални миризми, а както споменахме – четириногите се отличават с мощно обоняние. 

кучеСнимка: iStock

Така че, дори и още да не сте пристъпили в стаята, вашият космат другар може да ви надуши и да се подготви, че скоро ще сте при него! 

Как да обучим кучето си да разпознава членовете на семейството ни?

И така, всъщност можем ли да обучим кучето си да идентифицира членовете на семейството ни? Знаем, че домашните ни любимци могат да бъдат обучени да правят безброй неща. Като се има предвид това, някои специалисти смятат, че четириногите могат да бъдат тренирани успешно да идентифицират успешно лица. Въпреки това е доста по-вероятно косматият ви спътник да може да разпознае членовете на семейството ви и сам – без да му е необходимо специално обучение!

Ако искате да свикнете кучето си с нов приятел или непознат му до момента роднина, голяма част от процеса се състои в това да ги накарате да прекарат време заедно. Нека поиграят или да се разходят, а може да позволите на въпросната личност да нахрани питомеца ви, така че той да знае, че този човек му мисли доброто и е готов да му даде нещо вкусно за хапване. 

През повечето време кучетата са като хората – просто им е нужно време, за да свикнат с непознатите около себе си. В крайна сметка животното ще наблюдава и ще научи навиците и миризмите на новия човек.

А ако той действително не му е симпатичен, няма смисъл да настоявате. Вместо това потърсете помощ от професионален треньор или ветеринарен лекар. Не искате някой да се чувства неудобно или да бъде наранен, нали?

куче стреснатоСнимка: iStock

И така, могат ли кучетата да разпознаят членовете на своето човешко семейство? Доказателствата сочат, че да.

Вижте още:

Могат ли кучетата да се засрамят?

5 неща, които кучето би ви казало, ако можеше да говори

Виж още