Могат ли кучетата да се засрамят?

куче срам Снимка: iStock

В ие знаете по-добре от всеки друг, че вашето куче е в състояние да изпитва различни емоции – щастие, тъга, гняв, разочарование, дори вина. Но дали косматите ни другари могат да се смутят? 

В известен смисъл, отговорът е да. Вашето четириного приятелче може да не в състояние да почувства социалното унижение по начина, по който го прави човек, но определено може да се усети неуверено и да прояви фини, подобни на смущение склонности. 

Вторичните емоции като смущението, могат да бъдат сложни, особено когато става въпрос за домашните ни любимци. Но учените смятат, че положително може да се каже, че четириногите изпитват нещо подобно на срам от себе си.

Dogsandcats.bg

И тъй като не можем просто да попитаме питомците си дали се притесняват от нещо, необходимо е да анализираме фините сигнали на поведението им, за да определим как се чувстват те. 

куче срамСнимка: iStock

Кои са признаците, че кучето ви се чувства смутено?

Точно както хората, кучетата издават доста очевидни признаци, че се чувстват неудобно или леко засрамено, стига да знаете какво да търсите! Всичко, което трябва да направите, е да погледнете домашния си любимец, след като е направил нещо странно. Трудно ли му е да срещне очите ви? Kрие ли муцунка с лапа? Има ли по-скоро покорно поведение? Държи ли се срамежливо или свенливо? Отговорите на тези въпроси ще ви дадат отправната точка, за да прецените как косматият ви другар се чувства в дадена ситуация.

Възможно е и кучето да подвие опашка, да ходи със смешна походка, да свие ушите си назад, да сбръчка вежди, да се свие малко или дори да се скрие от погледа ви! Напълно сме сериозни, известно е, че четириногите са склонни да се крият, когато се чувстват неудобно от нещо. Те могат да ревнуват, да се ядосват или дори да покажат признаци на страдание, ако са смутени – точно като хората!

куче срамСнимка: iStock

Науката зад кучешкия срам

Смущението е сложна емоция, нали? Много хора вярват, че това е чисто човешко усещане, но дали действително това твърдение е вярно? И може ли кучето ни да се засрами?

Много изследователи не са съгласни, тъй като изтъкват, че може да бъде трудно да се определи дали действително кучетата се чувстват по този начин – от една страна, това е нещо субективно, а от друга – няма как да ги попитаме, нали?

Според някои специалисти по кучешко поведение пък, тъй като са същества с мигновена реакция, на практика е невъзможно домашните ни любимци да имат подобни емоции, тъй като такъв емоционален обхват е далеч извън от техния спектър. 

куче срамСнимка: iStock

Факт е, че кучешките мозъци са трудни за анализиране, а какво се случва в тях си остава известна мистерия. Най-близкото, до което можем да се доближим, свързано с отговора на въпроса дали кучетата се смущават, е нещо като „може би“ или „по-скоро да“.

Как да обучим кучето да се справя със смущението си?

Всички кучета са различни, в това няма съмнение. Така че някои от тях могат да са по-склонни да се чувстват смутени от други. Ако вашият домашен любимец изглежда, сякаш му е неудобно от някоя от постъпките му, то бъдете сигурни, че чрез езика на тялото той ще ви го покаже. 

куче срамСнимка: iStock

Най-доброто, което вие можете да направите, за да помогнете на косматия си другар да се справи с това, е да го отучите от негативното поведение в подобни ситуации. Ако първата реакция на вашето куче, разстроено от смущението си, е да се скрие под дивана или леглото, например, опитайте се да пренасочите към нещо по-положително, като игра с любимата топка. Така няма да прекарвате часове да ги търсите и да се чудите относно безопасността им.

Вижте още: 

Разбират ли кучетата, че са направили нещо нередно

Могат ли кучетата да се смеят

 

Виж още