Ризеншнауцер: Размер, темперамент и продължителност на живота

ризеншнауцер Снимка: iStock

Р изеншнауцерът е лоялно и интелигентно куче, което с еднаква сила може да бъде верен компаньон или отдаден пазач. Развъждани от средата на 1800 г. в Баварските Алпи, тези четириноги първоначално са използвани за подпомагане на придвижването на добитъка. Породата постепенно набира популярност в Европа и днес те са популярни полицейски и военни помощници. 

Ризеншнауцерите са хипоалергенни, което прави породата отличен избор за любителите на кучета, които искат по-едър домашен любимец, но без задължителните косми и линеене. 

ризеншнауцерСнимка: pixabay.com

Характеристики на Ризеншнауцера

Ризеншнауцерите са част от работната група по класификация на Американския киноложки клуб. Макар да са записани като отделна порода, те имат много подобен външен вид на Стандартния шнауцер. Те имат гъста, жилава козина, най-често черна или със сив цвят. Освен характерните вежди и брада, по-голямата част от представителите на породата са с купирани уши и опашка. 

Dogsandcats.bg

Мъжките представители на породата достигат до 70 см височина и тегло от 48 кг, а женските – височина до 65 см и тегло от 43 кг.

ризеншнауцерСнимка: iStock

Темперамент и обучение на Ризеншнауцерите

Породата не е надежден индикатор за личността, но Гигантските шнауцери са известни като лоялни и бдителни кучета. Представителите на породата се поддават лесно на дресура. Надеждни пазачи, които могат да бъдат доста териториални, бдителни и сдържани – качества, които ги правят отлични пазачи.

Ризеншнауцерите предпочитат да общуват предимно със своя собственик и са леко резервирани към непознати. Те се обучават лесно с много положително подсилване. Като работни кучета, те имат нужда да са заети с нещо. Помислете за спорт като аджилити или просто отделяйте ежедневно време, което да посветите на различни занимания с питомеца си – кратки тренировъчни сесии или донасяне на топка, например. 

ризеншнауцерСнимка: iStock

Поради големия си размер и териториалния си характер, Ризеншнауцерите имат нужда от ранна социализация още като кутрета. Обучението им за основно подчинение също е от изключителна важност. 

Поддържане на козината на Ризеншнауцера

Ризеншнауцерите имат жилава козина с мек подкосъм. Линеенето при тях е минимално, но все пак имат нужда да се разресват поне веднъж седмично. Козината им трябва да се подстригва редовно, особено тази по муцуната. Можете да го правите сами у дома, като закупите специална машинка или да заведете питомеца си на професионален грумър. Къпете при необходимост и преди да подстрижете кучето.

Собствениците на Ризеншнауцери трябва да се подготвят, че ще се налага да бършат често муцуната на домашния си любимец, докато той яде и пие. 

Упражнения и здраве

Въпреки спокойния си външен вид, Ризеншнауцерът е много енергично куче. Ще са необходими дълги разходки всеки ден, като можете да обмислите и различни дейности, като игри с други четириноги или донасяне.

ризеншнауцерСнимка: iStock

Средната продължителност на живота на Ризеншнауцерите е между 12 до 15 години. Като цяло това е здрава порода, чиито представители обаче са предразположени към някои здравословни състояния, за които трябва да внимавате, като: автоимунен тиреоидит, очни проблеми и дисплазия на тазобедрената става. Когато избирате куче, не забравяйте да проучите добре развъдника. 

 

Виж още